REKLAMA
Zupy to świetny pomysł na obiad, kolację czy lunch. W Polsce często podawane są jako pierwsze danie, jednak solo również mogą być sycące, pożywne i stanowić pełnowartościowy posiłek. Dlaczego warto je jeść?
Wspaniała zupa krem z dyni na ostro. Przepis wykorzystuję w sezonie od września do listopada i wtedy często ją przygotowuję. Krem z dyni na ostro to świetny pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne jesienne dni. Moja rodzina bardzo ją lubi, dlatego zawsze kupuję więcej dyni, kroję ją w kostkę, przekładam do pojemników i zamrażam, by cieszyć się tą zupą także poza sezonem.
Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :) bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać
Danie bardzo smaczne , aromatyczne i bardzo , bardzo szybko znikające z talerzy :)
Gdy czas piędzi jak szalony , a pracy wciąż sporo , proponuję pierożki krajane radełkiem , a do nich wspaniały , bogaty w mieszanki smakowe barszczyk . Co prawda barszczyk wykonany jest nie na zakwasie ale swoją kwaskowatość ma , a aromat zachęca do jak najszybszego skosztowania tego smakołyku . Na pewno nada się na świąteczny obiad lecz nie tylko :)
W kuchni nic nie powinno się marnować. Szczególnie po Świętach trzeba umiejętnie zagospodarować pozostałości z lodówki. Z pieczonych mięs/wędlin można zrobić gulasz, gęstą zupę, którą domownicy chętnie zjedzą np. z kluskami śląskimi.
Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż 50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie!
Zupy to ten rodzaj posiłku, który świetnie sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą. Pikantna zupa z mięsem i warzywami dobrze rozgrzeje nawet w najzimniejsze dni. Latem za to można postawić na chłodnik z ogórków czy buraków lub podawaną na ciepło, ale bardzo lekką botwinkę czy barszcz ukraiński.
Myślisz, że zupą nie jesteś w stanie się najeść? Wiele z nich można serwować z ziemniakami, makaronem czy ryżem. Ogromnym plusem zup jest łatwość ich przygotowania. Mając wywar warzywny czy mięsny jesteś w stanie przygotować niemal każdą zupę, a bulion robi się sam - wystarczy włożyć do garnka umyte warzywa, mięso i przyprawy, zalać wodą i cierpliwie czekać aż nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
Ostatnio coraz popularniejsze są zupy krem, które również nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych. Na dodatek można zrobić je z niemal każdego warzywa - rozgrzewający krem z dyni, krem z pomidorów zastępujący tradycyjną pomidorową, czy aromatyczny krem z batatów.
Zupy to świetny sposób na wzbogacenie diety w witaminy i przemycenie do niej warzyw. Sprawdzi się szczególnie u małych niejadków, które niezbyt chętnie chcą jeść świeże warzywa. Wówczas zupa warzywna lub krem pomogą wzbogacić dietę dziecka, a także wzmocnić jego organizm, który przecież potrzebuje witamin i składników odżywczych. Oczywiście najwięcej dobrego dostarczają zupy, które są gotowane krótko. Wówczas utrata składników mineralnych i witamin jest najmniejsza. Chroni przed tym również gotowanie zup pod przykryciem. Warzywa to bogate źródło związków potrzebnych do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Wapń to budulec kości i zębów. Witamina A wpływa pozytywnie na wzrok. Witaminy C i E to antyoksydanty, a błonnik reguluje procesy trawienne i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Zupy to świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów. Są mniej kaloryczne niż różnego rodzaju makarony, smażone mięsa, czy ziemniaki z sosami. Same warzywa nie są bowiem tuczące, a tłuste mięso można zastąpić w zupie tym chudszym. Jednak jeśli jesz wyłącznie zupę warto dodać do niej ziemniaki czy ryż. Wówczas zapewnisz sobie sycący i pełnowartościowy posiłek. Gotując zupy oczywiście warto korzystać z warzyw sezonowych, np. dyni lub świeżych pomidorów. Jednak poza sezonem świetnie sprawdzą się również mrożonki, z których przygotujesz smaczną jarzynową. Zupy wbrew pozorom nie wymagają dużo czasu. Gotując wywar, możesz zrobić go więcej i zamrozić, a później na jego bazie robić różne rodzaje zup.
Zupy zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety. Są świetnym sposobem na jedzenie warzyw, dostarczają witamin i składników odżywczych, zimą rozgrzewają, a latem pomagają się ochłodzić. Na dodatek są po prostu smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Ostatnio skomentowane
Mięciutka łopatka w sosie cebulowym z lubczykiem