Gazpacho

Hiszpańska zupa jaką jest gazpacho, wywodzi się z Andaluzji. Stała się ona na tyle popularnym daniem, że podawana jest w większości krajów europejskich – w tym w Polsce. Ta dość specyficzna zupa może być podawana o każdej porze roku. Gazpacho na ciepło będzie idealną propozycją na chłodniejsze dni, a podane na zimno (tak jak jest to w oryginale) ochłodzi nas podczas upałów.

Liczba przepisów: 12

Co to jest gazpacho?

Gazpacho, to bardzo prosta w wykonaniu zupa, która wywodzi się z Andaluzji, czyli najgorętszego rejonu słonecznej Hiszpanii. Nic dziwnego, przepis oryginalny zaleca, żeby taką potrawę podawać na zimno, dlatego w naszym stronach nazywana jest chłodnikiem. Jednak z czego składa się taka zupa? Gazpacho (według oryginalnego hiszpańskiego przepisu) to zupa, która nie wymaga gotowania, ale oczywiście można ją podawać na ciepło. W tamtejszych stronach, gdy gazpacho jest za gorące, dodawane są kostki lodu, ale nie jest to wymogiem. Głównym składnikiem tej zupy, jest papryka (tak jak w większości hiszpańskich dań), która przed miksowaniem jest palona do aż czarnego koloru. Spaloną skórkę papryki się zeskrobuje, a następnie dodaje do reszty składników i to wszystko się miksuje. Jednak w odmianie gazpacho andaluz zamiast opalanej papryki wykorzystuje się przejrzałe pomidory, które są bardzo miękkie. Spotkać się można również z gazpacho z buraka. Jakie są inne składniki, które dodaje się do gazpacho?

Z jakich składników robi się gazpacho?

Prócz palonej papryki lub przejrzałego pomidora dodaje się wiele różnych składników – tak naprawdę to, co nam się podoba. Ta zupa jest wielkim „miszmaszem”, ponieważ dodać do niej możemy wszystko to, co chcemy. Oryginalny przepis na gazpacho po hiszpańsku mówi o tym, że takie danie wykonane jest z surowych warzyw, octu, wody oraz oliwy z oliwek z dodatkiem rozmoczonego chleba… od którego wzięła się nazwa tego dania. Z mozarabskiego, nazwa tego dania (lub jego człon) znaczy tyle, co „rozmoczony chleb”.

W dzisiejszych czasach to danie zostało nieco zmodyfikowane i dodaje się do niego nieco wiele więcej niż kiedyś. Aktualne wersje gazpacho zakładają, że w procesie przygotowania tej zupy zostaną użyte takie składniki jak ogórek, cebula, czosnek lub różne odmiany papryki, nie tylko czerwona.

Jakie przyprawy pasują do gazpacho?

Gazpacho, to uboga zupa, jeśli chodzi o przyprawy. Jej smak przede wszystkim wywodzi się od naturalnych nut smakowych warzyw wykorzystanych do jej przygotowania. W przypadku tej zupy niektóre warzywa można traktować jako przyprawy – tak jest w przypadku czosnku lub cebuli. Oczywiście dodać można te podstawowe przyprawy takie jak sól lub pieprz. Do podbicia smaku można również wykorzystać oliwę z oliwek, a także ocet. Oczywiście ze względu na to, że jest to zupa typu „miszmasz”, możesz dodać do niej swoje ulubione przyprawy takie jak chili.

Jak podajemy gazpacho?

Tutaj was mogę delikatnie zaskoczyć, tej zupy nie zabiela się śmietaną i jogurtem. W tradycyjnych hiszpańskich kuchniach podaje się gazpacho w osobnej miseczce, a także dostaje się drugi talerzyk, na którym znajdziemy dodatki do niego. Jakie są najczęściej podawane do gazpacho? Przede wszystkim na talerzyku można znaleźć kawałki świeżych warzyw, ćwiartki jajka na twardo, kawałki pieczywa, hiszpańskie wędliny oraz sery, a także nawet surową cebulę. W domowej wersji możesz dodać do tej zupy praktycznie wszystko, co chcesz. Niektórzy dodają nieco cytrusów, szczególnie cytryny, aby dodać odrobinę kwasowości daniu. Bardzo dobrze będzie smakować z gotowanym boczkiem lub nawet zwykłe brzeżki od chleba.

Ile kalorii ma gazpacho?

Zupa, jaką jest gazpacho, to bardzo delikatne danie, które wykonane jest głównie z tego, co dała nam natura. Znaleźć w niej można same warzywa, dzięki którym ta zupa jest bardzo zdrowa. Jednak ta zupa nadaje się bardziej jako przystawka lub coś, co pomoże nam się ochłodzić w gorące dni. Jej wartość energetyczna to zaledwie 29 kcal w 100 gramach posiłku. Taka zupa ma mniej kalorii niż jedna cebula. Bardzo dobra propozycja dla osób dbających o linię lub takich, które chcą coś na szybko przekąsić.

To może cię zainteresować