Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką

  • wyświetlono: 5044 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Moja wariacja na temat francuskiej zupy cebulowej. Przygotujcie ją u siebie, a przekonacie się, że warto było poświęcić czas na jej przygotowanie - jest idealnie kremowa, aromatyczna, lekko maślana i doskonale sprawdzi się także na eleganckim obiedzie. Ta zupa to małe dzieło kulinarnej sztuki.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 50min

Składniki

- 2-3 duże, białe cebule,
- 2 szalotki,
- 1 czerwona cebula,
- 2 pory (tylko biała część),
- po 1 małej marchewce i pietruszce,
- listek laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2-3 większe gałązki rozmarynu.
- 6 mniejszych kromek chleba (najlepiej wiejskiego),
- 4 łyżki startego, żółtego sera,
- łyżka oleju,
- 2 płaskie łyżki masła,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy. Cebule, marchew i pietruszkę obieramy.
    Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebule i pory kroimy w cienkie talarki. Rozmaryn myjemy, osuszamy i odrywamy listki od gałązek.
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy marchew i pietruszkę, przesmażamy razem ok. 2 minut. Następnie dodajemy cebule i pory oraz płaską łyżkę masła, podsmażamy ok. 5 minut.
  • 3. Do warzyw wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i 1/3 rozmarynu.
    Całość zalewamy ok. 1,2 litra wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 30 minut).
    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 4. 1/3 listków rozmarynku siekamy, mieszamy z tartym serem. Kromki chleba opiekamy (w tosterze lub piekarniku), smarujemy cienko masłem, posypujemy tartym serem, oprószamy lekko solą pieprzem oraz na każdej kładziemy po 2-3 listki rozmarynu.
    Grzanki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 3-5 minut aż ser apetycznie się stopi.
  • 5. Gorący krem rozlewamy do miseczek. Na środku każdej porcji układamy grzankę rozmarynową, zupę dekorujemy resztą rozmarynu i od razu podajemy.

Porady

Zupę można także zapiec w piekarniku wraz z grzanką, w temperaturze 180 st.C przez ok. 5 minut.
Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą doprawić zupę szczyptą ostrej papryki.
PRZEPIS DNIA Niedziela 20.07.2014r http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=30 PP_11-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatacebulaporżółty serzupazupa porowazupa kremkuchnia francuskazupa cebulowadania z cebulilekka zupafrancjarozgrzewająca zupauroczysty obiadświąteczny obiadzdrowa zupazupa z grzankamiszalotkakremowa zupalekkie daniakrem z warzywzupa bezmięsnasycące daniakrem z porakrem z cebuliprzepis_miesiąca1000francuskagrzanka rozmarynowazupa na warzywachzupy na chłodne dnielegancka zupa

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Dodane przez: Gaździnka warzy

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Cebulowa z grzankami...

Dodane przez: ankad21

Cebulowa z grzankami

Rozgrzewająca pyszna zupka z chrupiącym...

zupa cebulowa

Dodane przez: Habibi Chi

Zupa cebulowa z grzankami

Rozgrzewająca, sycąca, słodka i...

Zupa cebulowa z grzankami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Rozgrzewająca i pachnąca cebulą...

Zupa cebulowa z grzankami

Dodane przez: Marija 1958

Zupa cebulowa z grzankami

Ta zupa jest doskonała na jesienno-zimowe...

zupa cebulowa

Dodane przez: Nina_GGMU

Zupa cebulowa z grzanką serową

Ciekawy sposób na zaskoczenie gości....