REKLAMA

Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką

wyświetlono: 7194 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Moja wariacja na temat francuskiej zupy cebulowej. Przygotujcie ją u siebie, a przekonacie się, że warto było poświęcić czas na jej przygotowanie - jest idealnie kremowa, aromatyczna, lekko maślana i doskonale sprawdzi się także na eleganckim obiedzie. Ta zupa to małe dzieło kulinarnej sztuki.

opublikowany: 20.07.2014
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:

  • - 2-3 duże, białe cebule,
    - 2 szalotki,
    - 1 czerwona cebula,
    - 2 pory (tylko biała część),
    - po 1 małej marchewce i pietruszce,
    - listek laurowy,
    - 3 ziarenka ziela angielskiego,
    - 2-3 większe gałązki rozmarynu.
    - 6 mniejszych kromek chleba (najlepiej wiejskiego),
    - 4 łyżki startego, żółtego sera,
    - łyżka oleju,
    - 2 płaskie łyżki masła,
    - sól, pieprz.
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy. Cebule, marchew i pietruszkę obieramy.
    Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebule i pory kroimy w cienkie talarki. Rozmaryn myjemy, osuszamy i odrywamy listki od gałązek.
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy marchew i pietruszkę, przesmażamy razem ok. 2 minut. Następnie dodajemy cebule i pory oraz płaską łyżkę masła, podsmażamy ok. 5 minut.
  • 3. Do warzyw wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i 1/3 rozmarynu.
    Całość zalewamy ok. 1,2 litra wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 30 minut).
    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 4. 1/3 listków rozmarynku siekamy, mieszamy z tartym serem. Kromki chleba opiekamy (w tosterze lub piekarniku), smarujemy cienko masłem, posypujemy tartym serem, oprószamy lekko solą pieprzem oraz na każdej kładziemy po 2-3 listki rozmarynu.
    Grzanki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 3-5 minut aż ser apetycznie się stopi.
  • 5. Gorący krem rozlewamy do miseczek. Na środku każdej porcji układamy grzankę rozmarynową, zupę dekorujemy resztą rozmarynu i od razu podajemy.

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 20.07.2014r http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=30 PP_11-2014

Porady

Zupę można także zapiec w piekarniku wraz z grzanką, w temperaturze 180 st.C przez ok. 5 minut. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą doprawić zupę szczyptą ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ewa Mróz Ewa Mróz

Krem selerowo-porowy

Smaczna, kremowa zupa.

kategoria: Zupy krem opublikowany: 20.10.2013 | wyświetlono: 2389 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

Krem cebulowo-czosnkowy

doskonale rozgrzewa w chłodne dni

kategoria: Zupy opublikowany: 26.10.2015 | wyświetlono: 5823 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE