Elastyczne delikatne naleśniki

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takich przepisów na dania podstawowe jest wiele , ale kiedy są potrzebne nigdy nie ma ich pod ręką :) , to przepis dla tych osób , które o przepis poprosiły lecz nie tylko :) Delikatne , elastyczne , doskonałe do wykorzystania na słodko jak i na wytrawnie :) Jak już są ,np .pokrojone , da się je wykorzystać nawet jako makaron do sosu czy zupy :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1 szklanka mleka 3,2%
    2 jajka - u mnie wiejskie
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wrzącej wody
    4 łyżki oleju
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ciasto naleśnikowe

Elastyczne delikatne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jajek dodaję wodę gazowaną , mleko , sól , mąkę pszenną , olej , miksuję do połączenia składników , na koniec dodaję wrzątek , chwilę miksuję .
  • 2. Ciasto odstawiam na około 20 minut .
  • 3. Na dobrze nagrzanej patelni , posmarowanej pędzelkiem cienko olejem nalewam chochelką porcje ciasta , smażę z obu stron naleśniki .

Porady

U mnie szklanka to 300 ml :) Tak przygotowane naleśniki są elastyczne , doskonale nadają się do nakładania farszu i zapiekania , nie pękają :) Z tej porcji ciasta wychodzi około 10 naleśników , wszystko zależy od średnicy patelni , u mnie to 24 cm . :) Są osoby , które wolą dodać do ciasta roztopione masło jako zamiennik oleju , ile osób tyle gustów :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Mąka pszenna Mleko Jajka kurze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować