REKLAMA

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami

wyświetlono: 7311 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż 50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie!

opublikowany: 13.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    600 g mąki pszennej + do podsypywania
    250 ml mleka
    100 g masła
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru

    Na farsz:
    500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyc mrożonych
    500 g kapusty kiszonej
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    sól
    pieprz

    Ponad to:
    1 jajko
    czarnuszka
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 1. Farsz. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić ją w garnku. Do kapusty dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i grzyby i dusić do miękkości kapusty (ja robiłam to w szybkowarze, więc zajęło mi to 15 minut od zagotowania). Następnie wyjąć kapustę z grzybami na sitko i poczekać aż całkowicie wystygnie. Przesiekać kapustę z grzybami na desce do krojenia, następnie wrzucić ją na suchą patelnie i smażyć ok. 10 minut, aby nadmiar wody odparował. Farsz przełożyć do miski i doprawić jeszcze solą i pieprzem.

    Ciasto. 100 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem., pozostawić aby rozczyn zaczął pracować . Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, rozpuszczone masło ,jajka i rozczyn. Zagniatać ciasto do połączenia składników. Przykryć ciasto czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
    Kiedy ciasto już wyrośnie wyłożyć je na oprószony mąką blat lub stolnicę, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na pasek długi na ok.50 cm i szeroki na 6 cm. Wzdłuż dłuższego boku nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak roladę, każdą roladę pokroić na 10 kawałków. Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Wspaniałe, kruchutkie z pysznym aromatycznym farszem.

kategoria: paszteciki kapusta z grzybami Przekąski opublikowany: 29.11.2017 | wyświetlono: 2843 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kuchnia Ilony Kuchnia Ilony

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Nie ma Wigilii bez pasztecików drożdżowych. Doskonały dodatek do barszczu.

kategoria: barszcz Przystawki paszteciki opublikowany: 24.11.2014 | wyświetlono: 1476 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE