Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami

4.44 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż 50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    600 g mąki pszennej + do podsypywania
    250 ml mleka
    100 g masła
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru

    Na farsz:
    500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyc mrożonych
    500 g kapusty kiszonej
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    sól
    pieprz

    Ponad to:
    1 jajko
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

4.44 (198 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Paszteciki Pasztet Przekąski

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 1. Farsz. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i umieścić ją w garnku. Do kapusty dodać grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i grzyby i dusić do miękkości kapusty (ja robiłam to w szybkowarze, więc zajęło mi to 15 minut od zagotowania). Następnie wyjąć kapustę z grzybami na sitko i poczekać aż całkowicie wystygnie. Przesiekać kapustę z grzybami na desce do krojenia, następnie wrzucić ją na suchą patelnie i smażyć ok. 10 minut, aby nadmiar wody odparował. Farsz przełożyć do miski i doprawić jeszcze solą i pieprzem.

    Ciasto. 100 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem., pozostawić aby rozczyn zaczął pracować . Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, rozpuszczone masło ,jajka i rozczyn. Zagniatać ciasto do połączenia składników. Przykryć ciasto czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
    Kiedy ciasto już wyrośnie wyłożyć je na oprószony mąką blat lub stolnicę, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na pasek długi na ok.50 cm i szeroki na 6 cm. Wzdłuż dłuższego boku nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak roladę, każdą roladę pokroić na 10 kawałków. Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować