Dodatki

Istnieje szereg dodatków do potraw, które zawsze warto mieć w kuchni. Są to uniwersalne produkty przydatne przy przyrządzaniu mnóstwa różnych dań. Często ratują nas w sytuacji, gdy musimy szybko zrobić posiłek, ale nasze szafki i lodówka nie są zbyt obficie wyposażone oraz gdy chcemy spontanicznie wzbogacić jakieś danie o nowe nuty smakowe.

Liczba przepisów: 10191

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort "Cygańskie ścieżki"

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pizza z patelni z trzema serami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kluski szpinakowo-serowe

Dodatki do dań - co zawsze warto mieć w swojej kuchni?

Dodatki do dań są tak naprawdę ich kwintesencją. Jaką potrawę przygotowalibyśmy bez dodatków, dysponując jedynie mięsem, ryżem, warzywami, kaszą? Istnieje paleta niezwykle przydatnych kulinarnych dodatków, w które warto wyposażyć się przy okazji robienia większych zakupów. Mają długą datę ważności, więc prędko nie zepsują się, a będą dla nas cennym kołem ratunkowym podczas wielu kuchennych podbojów. Oto one:

Suszone owoce – przydają się w wielu wypiekach i deserach na zimno, są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, sosów, zup, sprawdzają się także jako zdrowa przekąska.

Orzechy i ziarna – zawsze możemy po nie sięgnąć, gdy chcemy coś przekąsić i pochrupać. Spełnią też swoje zadanie w wielu daniach na słono i na słodko.

Cukier cynamonowy i cukier wanilinowy – wzbogacają smak potraw na słodko: ciast, ciasteczek, tart, rogalików, bułeczek, omletów, placków, naleśników.

Proszek do pieczenia i drożdże liofilizowane – sprawdzają się za każdym razem, kiedy przyjdzie nam do głowy szybkie przygotowanie jakiegoś smacznego, puszystego wypieku.

Przyprawy i zioła (suszone zioła, mielone przyprawy korzenne, mieszanki takie jak curry czy harissa, suszona włoszczyzna, suszone grzyby, sos sojowy, opcjonalnie maggi i kostki rosołowe) – podbijają smak zup, sosów, dań jednogarnkowych, potraw mięsnych i warzywnych. Udoskonalają każdą potrawę, nawet stworzoną z niewielu prostych składników.

Otręby i płatki zbożowe – są idealnym dodatkiem do dietetycznych deserów i śniadań. Dobrze zastępują bułkę tartą w panierkach. Co więcej, zawsze możemy je zmielić i użyć ich jako alternatywę dla białej mąki.

Oliwa – nieodzowny dodatek dla zwolenników zdrowej, dobrej kuchni. Sprawdzi się w najrozmaitszych sosach, dressingach, pastach, farszach, smarowidłach. Spełni też swoje zadanie w potrawach makaronowych, warzywnych, mięsnych, rybnych.

Jakie dodatki do potraw powinny smakować prawie wszystkim?

Jeśli zaopatrzymy się w kilka „magicznych”, lubianych przez wszystkich składników dodających potrawom wyrazistości i wyjątkowego smaku, zawsze uda nam się przyrządzić pyszny, nietuzinkowy posiłek, nawet gdy nasza lodówka niemal świeci pustkami. Dlatego przy najbliższych zakupach warto wyposażyć się w takie produkty jak:
 
Ser parmezan lub Grana Padano – składnik, który nawet z najbardziej banalnego i najprostszego posiłku zrobi wyborną potrawę. Idealny dodatek do wszelkich dań w stylu włoskim.
 
Kapary, oliwki, suszone pomidory – kolejne dodatki, które dodadzą wyrazu prostym, dwu- lub trzyskładnikowym daniom. Wystarczy makaron, trochę aromatycznego sera, oliwki, suszone pomidory i mamy pyszny obiad! Tymi dodatkami wzbogacimy też zwyczajne tosty i kanapki oraz podkręcimy smak potraw na bazie ryżu.
 
Zestaw sosów – sosy na zimno takie jak: sos tabasco, sos słodko-kwaśny, sos sezamowy, sos chili, warto mieć zawsze w lodówkowym asortymencie. Spiszą się za każdym razem, gdy brakuje nam pomysłu na charakterny dodatek do mięs czy przekąsek na zimno. Mogą też stanowić część potraw na ciepło – makaronu lub ryżu z warzywami, zapiekanek, potrawek, omletów, placków.

To może cię zainteresować