W kuchni nic nie powinno się marnować. Szczególnie po Świętach trzeba umiejętnie zagospodarować pozostałości z lodówki. Z pieczonych mięs/wędlin można zrobić gulasz, gęstą zupę, którą domownicy chętnie zjedzą np. z kluskami śląskimi.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ok. 500 - 600 g wędlin - baleron, szynka, polędwica, cienka kiełbasa, pieczony boczek
cebula biała
1/2 cebuli czerwonej
2 łyżki oleju rzepakowego
czerwona papryka
4 duże kiszone ogórki
100 g koncentratu pomidorowego
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
szczypta chili
łyżeczka majeranku
łyżeczka cukru
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Forszmak z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Resztki wędlin, pieczonych mięs pokroić w kostkę.
W garnku na oleju rzepakowym zeszklić białą i czerwoną cebulę. Dodać pokrojone wędliny i smażyć na wolnym ogniu. Dodać pozbawioną nasion, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w grubą kostkę kiszone ogórki. Dodać koncentrat pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i ok 1 l gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodać paprykę wędzoną, szczyptę chili, majeranek. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, cukier i sól do smaku.
Ziemniaki ugotować. Dokładnie ubić, rozetrzeć widelcem albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do salaterki, uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć czwarta część ziemniaków i nasypać mąki ziemniaczanej w to miejsce. Dodać jajko i zagnieść masę. Podzielić na cztery części i z każdej części zrobić wałeczek o średnicy ok 2 cm. Pokroić na ok. 2 cm kawałki i zrobić kulki. Kulki pospłaszczać i porobić w nich dołeczki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
Kluseczki gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju rzepakowego. Wyjmować po wypłynięciu. Kluski podawać z gorącym gulaszem.
Smacznego.
Komentarze