Forszmak z kluskami śląskimi

4.97 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W kuchni nic nie powinno się marnować. Szczególnie po Świętach trzeba umiejętnie zagospodarować pozostałości z lodówki. Z pieczonych mięs/wędlin można zrobić gulasz, gęstą zupę, którą domownicy chętnie zjedzą np. z kluskami śląskimi.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 - 600 g wędlin - baleron, szynka, polędwica, cienka kiełbasa, pieczony boczek
    cebula biała
    1/2 cebuli czerwonej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    czerwona papryka
    4 duże kiszone ogórki
    100 g koncentratu pomidorowego
    listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
    szczypta chili
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka cukru
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    2-3 większe ziemniaki
    mąka ziemniaczana
    jajko
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.97 (153 ocen)

Forszmak z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie 1. Resztki wędlin, pieczonych mięs pokroić w kostkę.
    W garnku na oleju rzepakowym zeszklić białą i czerwoną cebulę. Dodać pokrojone wędliny i smażyć na wolnym ogniu. Dodać pozbawioną nasion, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w grubą kostkę kiszone ogórki. Dodać koncentrat pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i ok 1 l gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodać paprykę wędzoną, szczyptę chili, majeranek. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, cukier i sól do smaku.
    Ziemniaki ugotować. Dokładnie ubić, rozetrzeć widelcem albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do salaterki, uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć czwarta część ziemniaków i nasypać mąki ziemniaczanej w to miejsce. Dodać jajko i zagnieść masę. Podzielić na cztery części i z każdej części zrobić wałeczek o średnicy ok 2 cm. Pokroić na ok. 2 cm kawałki i zrobić kulki. Kulki pospłaszczać i porobić w nich dołeczki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
    Kluseczki gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju rzepakowego. Wyjmować po wypłynięciu. Kluski podawać z gorącym gulaszem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Papryka Szynka Wędlina Kiełbasa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować