REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Dania świąteczne

Świąteczny obiad kojarzy się najczęściej z ciepłą, serdeczną atmosferą oraz niekończącymi się rozmowami w rodzinnym gronie. Jego nieodłączny element stanowią jednak także świąteczne potrawy. Co warto postawić na stole w tym szczególnym okresie? I czy świąteczny obiad musi nas sporo kosztować?

liczba przepisów: 19553
Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik orzechowy

Delikatny i puszysty sernik z masą krówkową.

kategoria: Ciasta serniki kruche ciasto zebra Desery opublikowany: 08.04.2013 | wyświetlono: 6836 Książki kucharskie: 94 | Polecenia: 5
Dodane przez: capri capri

ciasto "Zmierzch"

Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :)

kategoria: Galareta Ciasta Desery galaretki cappuccino opublikowany: 20.11.2014 | wyświetlono: 60813 Książki kucharskie: 137 | Polecenia: 5

Świąteczny obiad

Święta to czas relaksu i wytchnienia od problemów dnia codziennego. Wcześniej czeka nas jednak okres przedświąteczny, a wraz z nim odwieczny dylemat: jak ułożyć menu na ten szczególny czas? Największy dylemat wiązać się będzie niewątpliwie z obiadem - zwłaszcza, jeśli zamierzamy na niego zaprosić członków bliższej czy dalszej rodziny. Zanim utoniemy w morzu przepisów, warto się przez chwilę zastanowić, czego właściwie będziemy szukać.

W pierwszym odruchu łatwo pomyśleć, że świąteczny obiad powinien być wykwintny; świetnie świadczyłoby to zarówno o naszym wychowaniu, jak i o stosunku do gości. Z drugiej strony, jeśli w rodzinie są dzieci, na pewno dobrze byłoby wziąć ten fakt pod rozwagę. W tej sytuacji można podać na obiad jakieś "bezpieczne" danie, które posmakuje i małym, i dużym biesiadnikom. Innym, nieco bardziej czasochłonnym wyjściem będzie ustalenie odrębnego menu dla dzieci i dorosłych.

Mięso na świąteczny obiad

Świąteczny obiad - zgodnie z polską tradycją - nie może się obyć bez mięsa. W dawnych czasach, zwłaszcza wśród niezamożnych warstw społeczeństwa, święta stanowiły wręcz jedyną okazję do uraczenia się mięsnym daniem. Dzisiaj takich okazji posiadamy już na szczęście znacznie więcej, co nie oznacza, że mięso straciło w czasie świąt na atrakcyjności.

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy obiad na Boże Narodzenie, czy na Wielkanoc (albo też wydawany z okazji święta celebrowanego wyłącznie w naszej rodzinie), dobrym pomysłem okaże się zawsze mięso pieczoneNa stole może się pojawić np. schab z aromatycznym sosem i smakowitymi dodatkami, jak grzyby albo szpinak. Równie udane są dania z indykiem czy jagnięciną.

Nie zapominajmy o tym, że każde mięso można podać na sposób nieoczywisty i niebanalny. Kaczka pieczona często ląduje na polskich stołach z aromatem cytrynowym (co zresztą nie powinno dziwić, bo takie połączenie sprawdza się doskonale), warto jednak przemyśleć też inne warianty. Możemy ją bowiem zaserwować także z jabłkami, z pomarańczami i miodem albo z żurawiną. Każda z tych propozycji zapewni gościom niezapomniane kulinarne doznania.

Eksperymenty świąteczne mogą zresztą pójść nawet jeszcze dalej. Wspomniany już schab warto nadziać śliwką i polać sosem orzechowym, zaś kaczkę można zanurzyć w słodkim, kremowym sosie ze śliwek. Takie zabiegi - w gruncie rzeczy przecież niezbyt skomplikowane - znacząco podniosą atrakcyjność naszych uroczystych dań.

Co podać na świąteczny stół?

Niektórzy wahają się, czy na świątecznym stole powinien zagościć kurczakPostrzegany jest on przecież dzisiaj raczej jako mięso dość powszednie, a zatem niezbyt wyszukane. Nie należy jednak zapominać, że cały sekret tkwi w tym, jak owego kurczaka przyrządzimy.

Bo jeśli nuggetsy przypadną do gustu zapewne wyłącznie dzieciom, to już kurczak pieczony na ryżu z brzoskwiniami posmakuje też dorosłym. A to bynajmniej nie koniec możliwości. Nasz kurczak sprawdzi się w cieście kokosowym, w towarzystwie oscypka i żurawiny, a także jako mięso duszone w białym winie.

Jak jednak pogodzić pomysł na świąteczny obiad ze skromniejszym budżetem? Warto wówczas postawić na potrawy prostsze, ale starannie przygotowane i przyprawione. Dobry rosół z makaronem w połączeniu ze złocistym kurczakiem i pieczonymi ziemniakami to obiad, który nas nie zrujnuje, a w dalszym ciągu zapewni uroczystą atmosferę.

Świąteczny obiad nie powinien się oczywiście odbyć bez deseru. Tutaj także wszystko zależy od naszej inwencji i umiejętności. Stawiając na ciasta tradycyjne, jak sernik czy szarlotka, mamy pewność, że zostaną one zjedzone ze smakiem. Jeżeli natomiast zechcemy poeksperymentować, zadbajmy o to, aby nie zabrakło nam czasu na przemyślenie i przygotowanie wymarzonego ciasta.