REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Zupa krem

Zupa krem jest szybka i dość prosta w przygotowaniu, a jednocześnie sycąca oraz smaczna. Pasuje tak na co dzień, jak i na szczególne okazje. Można ją zjadać zarówno w letnie upały, jak i w jesienne czy zimowe chłody. Zaletą takiej zupy jest fakt, iż można ją przyrządzić z dowolnych składników - mogą to być zatem sezonowe warzywa, które w danym okresie w roku są świeże i zdrowe. Zupa krem z tego powodu również jest zdrowa - to znakomity sposób by przemycić wiele ważnych warzyw, które w innej postaci są zjadane mniej chętnie przez domowników. Duże znaczenie mają w tym przypadku przyprawy oraz dobre zmiksowanie wszystkich składników. Zupy krem - jak sama nazwa wskazuje - posiadają bowiem kremową konsystencję. 

liczba przepisów: 943
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Zupa Krem z Dyni

Jesień zawitała do nas na dobre,a jak jesień to trzeba coś przygotować z dyni :-)Delikatna i kremowa...

kategoria: Zupy zupa krem krem opublikowany: 03.10.2019 | wyświetlono: 1052 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny P6221168

KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa- idealna na jesienno-zimowe obiady

kategoria: Zupy zupa krem zupa cebulowa grzanki opublikowany: 20.11.2018 | wyświetlono: 2192 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1

Jakie zalety mają zupy krem?

Zupa krem pod względem odżywczym jest tak samo zdrowa jak tradycyjna zupa. Różnią się one jednak sposobem podania i w tym tkwi cały sekret - możemy bowiem przemycić w zupie krem takie warzywa, które są potrzebne, zdrowe, a w swej zwykłej postaci komuś nie smakują. Zupy są polecane wszystkim - są bowiem sycące, rozgrzewają, a przy tym nie są zbyt kaloryczne. Z tego względu chętnie są wybierane przez osoby, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Zupy w formie kremu zjada się z prawdziwą przyjemnością - nie ma w nich nic do pogryzienia, a jednocześnie czujemy się syci po ich zjedzeniu. Takie zupki mogą zjadać również dzieci, które jeszcze nie mają zębów i nie mogą samodzielnie rozdrobnić pokarmu.

Warto wzbogacić smak zup kremowych specjalnymi przyprawami. Jesienią i zimą chętnie dodaje się do nich na przykład imbir, curry czy pieprz cayenne. Dzięki temu jeszcze lepiej rozgrzeją! Dodaje się do nich grzanki, groszek ptysiowy, albo chleb. Co ciekawe, jeśli przyrządzamy zupę w postaci kremu, możemy dodać do niej nie tylko warzywa, ale także owoce. 

Z jakich połączeń warzyw wychodzą smaczne zupy krem?

Zupa krem jest naprawdę bardzo uniwersalna - z pewnością będzie smakować każdemu, bez względu na wiek. Najpopularniejszym rodzajem takiej zupy jest krem z dyni - wzbogacany często curry i innymi, rozgrzewającymi przyprawami. Taką zupą najchętniej zajadamy się jesienią - dynia od jakiegoś czasu kojarzy się z tą porą roku również w Polsce. Popularnością cieszy się też zupa brokułowa - posiada oryginalny, zielony kolor i jest bardzo zdrowa. Do zup w formie kremu dodaje się często ziemniaki, które decydują o ich kremowej konsystencji. W naturalny sposób zagęszczają danie. W kremowej zupie często też ląduje marchew. 

Można ze sobą łączyć różnorodne warzywa - wiele zależy od tego jaki smak i jaki kolor chcemy uzyskać. Jeśli zależy nam na przykład na utrzymaniu zielonej barwy całości, możemy przygotować krem z ziemniaków, brokułów i zielonego groszku. Jasną, zieloną barwę uzyskamy też łącząc ziemniaki z cukinią. Z kolei piękny, czerwony kolor pozwoli nam uzyskać połączenie marchwi i pomarańczy. Dodatek imbiru nada zupie rozgrzewającego charakteru. Możemy też przygotować jasne zupy krem - na przykład kalafiorową czy porowo-ziemniaczaną. Na pewno każde serce podbije również połączenie ogórków i szparagów. 

Zupa krem jest lepsza od tej w tradycyjnej wersji?

Zupa krem jest tak samo pożywna jak tradycyjna zupa - po prostu wszystkie składniki są w niej ze sobą ściśle połączone, a ona ma konsystencję kremu. Wiele osób preferuje tradycyjne zupy, ale uwielbia od czasu do czasu sięgnąć po zupę krem. Ten rodzaj zupy zyskał popularność całkiem niedawno - wraz z upowszechnieniem blendera i miksera. Zupy kremy były znane już w XIX wieku, jednak wówczas proces ich przygotowania był długotrwały i trudny, bo wszystko trzeba było ucierać ręcznie.

W tej chwili takie zupy są proste w przygotowaniu - i to szybciej niż tradycyjne zupy, bo nie trzeba się martwić o estetykę krojenia. Do ich przygotowania można też użyć warzyw czy owoców mrożonych. Kremy są tak samo pożywne jak tradycyjne zupy, jednak jesteśmy w stanie użyć do ich wykonania warzyw, po które normalnie byśmy nie sięgnęli, bo ich na przykład nie lubimy. W postaci kremu z przyprawami są zaś pyszne. Możemy się zatem cieszyć ich zdrowotnymi właściwościami.