Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną wodą, wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli. Ponieważ młoda kapusta jest miękka to nie wymaga długiego gotowania, gotujemy ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście.
2.Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mielone mięso i nadal podsmażamy. Ugotowany na półtwardo ryż łączymy z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy.
3.Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy wodą ( około 1/1 szklanki. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką Podajemy polane sosem pieczarkowym.
4.Sos Pieczarkowy – wykonanie
Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, marchew - chwilę podsmażamy. Następnie dodajmy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, około 20 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pokrojony koperek.
Komentarze