Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa, jest jedną z najsmaczniejszych potraw płynnych. Szczególnie gdy trwa sezon na pieczarki – choć nie jest to danie tylko na konkretne pory roku. Pomimo że popularności wśród zup przejęły inne propozycje, nie należy zapominać o tym, jak smaczna jest klasyczna zupa pieczarkowa. Poniższy poradnik pokaże ci jak przygotować najlepszą zupę, jak ją doprawić i z czym podawać by zbierała same pozytywne opinie przy stole.

Liczba przepisów: 76

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczarkowa wegetariańska

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczarkowa wegetariańska z koralikami

ewaeu Pyszna zupa. 30 min

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zupa pieczarkowa inaczej

4.67 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

karkowka

4.67 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Karkówka w sosie pieczarkowym

AnetaJ Pomysł na szybki obiad. 1 min

Najlepsze przepisy na zupę pieczarkową

Najlepsza zupa pieczarkowa, to ta klasyczna. Jedno jest pewne – ile osób tyle opinii, więc nie powinno się zanadto forsować swojego zdania. Jednak ugotowanie podstawowej odmiany jest niezwykle proste i nie powinno sprawić większych trudności. Jednym z popularniejszych rodzajów, jest oczywiście przygotowanie zupy tak jak przepis babci nakazuje. Jeśli jednak nie dysponujesz babciną recepturą, polecam zupę pieczarkową na rosole lub z makaronem, który obok pieczarek jest jednym z najbardziej sycących składników. Osoby ceniące sobie gęstszą konsystencję, z pewnością posmakuje im zupa krem. Z pomocą w jego przygotowaniu może przyjść Thermomix, wyposażony w wiele przetestowanych przepisów. Gdy jednak nie liczysz kalorii, polecamy przygotować zupę pieczarkową na żeberkach. Dobry rodzaj żeberek o jak najlepszym składzie, doda twojej zupie wyrazistego smaku.

Jakie przyprawy dodajemy do zupy pieczarkowej?

Do przygotowania zupy pieczarkowej nie potrzebujesz wyszukanych przypraw. Oczekiwanego smaku i aromatu dodadzą podstawowe przyprawy takie jak pieprz czarny mielony czy sól. Oczywiście można je zastąpić pieprzem w ziarnach lub solą morską. Dopełnieniem zupy będzie liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Jeśli cenisz sobie wyraziste smaki, użyj dodatkowo bazylii i oregano. Estragon w torebce będzie również ciekawym uzupełnieniem. Do finalnego efektu np. kremu pieczarkowego możesz wykorzystać natki pietruszki, nadające kuszącego aspektu wizualnego.

Jak podajemy zupę pieczarkową?

Zupa pieczarkowa może być podana na wiele sposobów. Ogranicza cię tak naprawdę poczucie smaku twojego i twoich gości. No i wiadomo, dobry przepis. Miłośnicy drobiu mogą postawić na zupę pieczarkową z kurczakiem. Wystarczy podczas przygotowania bulionu dodać do niego pokrojone filety i przez odpowiedni czas gotować. Smakosze gustujący w nieco tradycyjnych smakach postawią na prosty wybór – zupa pieczarkowa z ziemniakami. Alternatywnym wyborem będzie z kolei zupa pieczarkowa z makaronem, ale jaki typ popularnych klusek wybierzesz, zależy naprawdę od Ciebie.

Czy jedliście zupę pieczarkową z pulpetami? Choć to rzadki dodatek, to naprawdę smaczny. No i na koniec składnik, który niekoniecznie przyniesie ciekawy walor wizualny zupy, ale z pewnością podbije kubki smakowe. Zupę pieczarkową możesz podać z serkiem topionym. Wystarczy wszystko odpowiednio drobno zetrzeć i stworzyć kremową konsystencję za pomocą serka.

Ile kalorii ma zupa pieczarkowa?

Każda zupa pieczarkowa będzie miała tak naprawdę inną liczbę kalorii. Jest to uzależnione od tego, jaki sposób przygotowania dobierzesz i na co postawisz. Zdecydowanie więcej kalorii będzie mieć zupa pieczarkowa przygotowana na rosole, a mniej odmiana wegetariańska. Osoby ceniące sobie składniki wege oraz smakosze stawiający na bycie fit, mogą obniżyć kaloryczność poprzez zdrowsze substytuty. Podaje się, że klasyczna zupa pieczarkowa zapewnia 39 kcal na 100 gramów zupy. Gdy dodamy makaron, kaloryczność wzrasta do 72 kcal na 100 gramów pokarmu. Osoby lubujące połączyć zupę pieczarkową ze śmietaną muszą liczyć się z kaloriami na poziomie 100 na 100 gramów posiłku.

Czy zupa pieczarkowa jest zdrowa?

Tradycyjna zupa pieczarkowa jest naprawdę zdrowa. Wartość odżywcza grzybów pozwala zapobiec szeregu chorób. Dobre pieczarki z odpowiedniego gatunku potrafią dostarczyć organizmowi sporą ilość selenu, potasu i miedzi. Mała porcja zupy pieczarkowej odpowiada często wartościom banana czy połowy jabłka. Odmiany pieczarek zapewniają dostęp do minerałów, które nie zostają zredukowane nawet poprzez przetwórstwo grzybów. Dzięki przygotowywaniu zupy na bulionie możesz zachować rygorystyczne warunki bycia fit, co pozwoli dostarczyć twojemu organizmowi wymaganych wartości odżywczych.

To może cię zainteresować