Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

4.49 (187 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • mięso na wywar
    około 200g świeżego szczawiu (*)
    5-6 ziemniaków
    1 marchewka (duża)
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2-3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    śmietana
    jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych oraz ziela angielskiego.
    Następnie do garnka należy wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
    Całość gotować do miękkości jarzyn.
    Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy - około 10 minut przed końcem jej gotowania.
    Na końcu zupę doprawić do smaku i podawać z pokrojonymi jajkami oraz śmietaną.
    (Jajka można posiekać i wraz ze śmietaną wymieszać jeszcze w garnku.)

Porady

(*) Można użyć gotowego szczawiu ze słoiczka. Tylko wtedy proporcje będą inne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Notka redakcyjna

Zobacz też: zupa szczawiowa wg przepisu Magdy Gessler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować