Kiszony topinambur

4.46 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty znów staje się bardzo popularny i na nowo zostaje odkryty w kuchni. Topinambur ma wiele właściwości korzystnie wpływających na kondycję naszego organizmu: pozytywnie oddziałuje m.in. na układ nerwowy, trawienny oraz działanie mięśnia sercowego. Kiszony topinambur nie tylko jest bardzo smaczny, ale i prosty w wykonaniu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • solanka: litr wody 1 łyżka soli morskiej
    1 kg bulw topinamburu

    czosnek
    świeże liście laurowe
    gorczyca
    ziarna kolendry
    koper
    estragon
    korzeń chrzanu
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony topinambur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłą wodę mieszamy z solą.
    Do wyparzonych słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym, pół łyżeczki ziaren gorczycy, pół łyżeczki ziaren kolendry, gałązce kopru, pół łyżeczki suszonego estragonu i plasterku chrzanu. Do słoika wkładamy dokładnie wyszorowane bulwy topinamburu. Zalewamy solanką. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy na minimum tydzień do zakiszenia. Ukiszone przechowujemy w lodówce lub piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Topinambur

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować