Dziś serwuje coś lekkiego,coś dla dbających o linię i nie mówię tu o sobie ;-)
1 godz. 10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 porcje
ok. 1 kg średnich buraczków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
4 średnie ziemniaki
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
olej do podsmażenia
sól i pieprz do smaku
1 łyżka tymianku
Dodatkowo:
mały buraczek do dekoracji
śmietana lub jogurt
natka pietruszki
Zupa krem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki umyć,większe przekroić na pół,każdy zawinąć w kawałek foli aluminiowej,ułożyć na blaszce z piekarnika i piec 1 godz.w temp.200 C.
Pozostawić do lekkiego przestygnięcia,następnie obrać ze skórki i pokroić w gruszą kostkę.
W między czasie jak buraczki się piekły ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka,pozostałe warzywa obrałam,umyłam i starłam na tarce,na grubych oczkach,a ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy,dodałam do gotującego się bulionu i gotowałam na małym ogniu do miękkości.
Na 3 łyżkach oleju zeszkliłam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę,dodałam buraczki,doprawiłam solą,pieprzem i tymiankiem,podsmażyłam ok.5 min.na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek,całość przełożyłam do gotującego się bulionu.
Gotować całość jeszcze 10 min.następnie w razie konieczności doprawić do smaku,użyć blendera zmiksować całość na puree.
Przed podaniem,na talerzu skropić śmietaną kremówką,lub dać kleksa z jogurtu naturalnego i udekorować wedle własnego uznania i gustu.
Porady
Do podsmażanych buraków z cebulką i czosnkiem można dać sok z połowy pomarańczy.
Komentarze