REKLAMA
Dania mięsne pojawiają się na naszych stołach niemal codziennie. Przy takiej częstotliwości niestety łatwo o powtarzalność, znudzenie i brak ochoty na kolejny obiad z kurczakiem czy wieprzowiną w roli głównej. Zamiast co rusz sięgać po sztampowe schabowe czy mielone, warto poszukać nowych pomysłów na mięsny obiad, a po tradycyjne dania sięgać rzadziej. Jak zrobić ciekawe, nietuzinkowe, pyszne mięso na obiad?
przepyszna, moja rodzina sama się o nią upomina
Gołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe!
Karczek pieczony jest doskonały na zimno. Karczek pieczony do chleba świetnie sprawdzi się zamiast wędliny. Pieczony karczek jest pyszny również na ciepło z sosem i ziemniakami. Ponadto karczek pieczony w piekarniku to okazja do kontrolowania ilości przypraw. Oto pyszny sposób na karczek pieczony w piekarniku.
Jeśli znudziły Was już tradycyjne schabowe, to zapraszam na roladę z karkówki, opatuloną wędzonym boczkiem.
Wspaniała przystawka na zimno. Można upiec ją formując długie tunele, wtedy idealnie pokrojona na półmisku będzie zdobiła nasz stół na przyjęciu oraz cieszyła podniebienia swoim doskonałym smakiem. Farsz mięsno - warzywny otulony ciastem twarożkowym, całość upieczona i porządnie schłodzona.
Bardzo fajną cielęcinę kupiłem z karczku, a taka najlepiej się nadaje na pieczeń w sosie. Uznałem też , że będzie do tego pasowała kapusta kiszona (pasteryzowana w słoiku od mojej Babci ) i kaszą. Połączenie chyba się udało :-)
Smaczne, syte mięsne danie. Zamiast kapusty białej dodałam pekińską. Kotleciki- gołąbki są delikatne, polecam:)
Odkąd zamieszkaliśmy z Kamilą w naszym nowym mieszkaniu, dzielimy się obowiązkami, również kulinarnymi.
Smaczna propozycja z wykorzystaniem tej samej masy mięsno- warzywnej do dwu dań.Klopsiki z sosem oraz kotleciki, np na zimno.
Mięsny obiad to ważny punkt w jadłospisach większości z nas. Niestety, jedząc często mięso, łatwo o monotonię kulinarną i brak satysfakcji zarówno z gotowania, jak i spożywania dań mięsnych. Jak zrobić dobre mięso na obiad? Pierwsza rzecz, jaką warto zrobić, to poszerzyć paletę wykorzystywanych w kuchni mięs.
Najczęściej ograniczamy się bowiem do wieprzowiny i kurczaka, tymczasem mamy do dyspozycji także wiele innych typów mięs, dzięki którym nasze posiłki zostaną skutecznie urozmaicone. Drób to nie tylko kurczak, ale i indyk, gęś, kaczka. Są łatwo dostępne i niosą ciekawe możliwości kulinarne. Możemy też wykorzystać w menu wołowinę, baraninę, dziczyznę.
Mięso na obiad może być przyrządzone w sposób tradycyjny lub nowoczesny, może też być aliansem dawniejszych i nowszych technik kulinarnych. Gdy mamy dość miałkiej, bezbarwnej kuchni, często w centrum naszego zainteresowania pojawiają się staropolskie, tradycyjne przepisy na obiad z mięsem.
Kuchnia naszych dziadów i pradziadów niesie ze sobą mnóstwo ciekawych inspiracji. Wśród przedwojennych przepisów kuchni polskiej znajdziemy nie tylko schabowego i mielonego, ale też takie dania jak: kurczak faszerowany podrobami i grzybami, rumsztyk, zraziki wołowe, sztufada, kaczka nadziewana wątróbkami, pieczeń wieprzowa z jabłkami, gęś faszerowana kapustą i boczkiem, pieczeń z dziczyzny.
Jeśli jednak mielibyśmy ochotę na tradycyjne, a zarazem popularne danie kuchni polskiej, takie, jak wspomniany schabowy czy mielony, warto skorzystać z kulinarnych tricków, które pozwolą nam na nowo odkryć smak tych flagowych dań. I tak na przykład, wyśmienity kotlet schabowy wyjdzie nam, jeśli przez kilka godzin przed smażeniem wymoczymy mięso w mleku z plastrami cebuli, a do panierki dodamy sól, pieprz i przyprawy.
Przyrządzając kotlety mielone, do wyrabianego mięsa warto dodać podsmażoną lub startą cebulkę, trochę wody oraz solidną porcję przypraw. Tradycyjne danie mięsne na gorąco to także sztuka mięsa. Aby wyszła idealna, warto przed gotowaniem natrzeć mięso majerankiem, czosnkiem i solą, a potem bardzo długo i powoli dusić z udziałem cebuli i przypraw.
Świetnym patentem na obiad w stylu tradycyjnym jest również potrawka z kurczaka, która urzeknie nas smakiem, jeśli dodamy do niej dobrej, gęstej kwaśnej śmietany, cebulę, dużą ilość siekanych kolorowych warzyw oraz ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, czosnek, koper, majeranek.
Każdy entuzjasta gotowania ma czasem ochotę odżegnać się nieco od tradycyjnej kuchni i zrobić na obiad coś nowatorskiego, modnego, a zarazem niepospolitego i zaskakującego. Jakie są najciekawsze sposoby na pyszne mięso na obiad w stylu nowoczesnym?
Trendem w gotowaniu jest ostatnio na przykład łączenie mięsa mielonego z ziarnami, orzechami oraz warzywami i tworzenie z nich rozmaitych kotlecików, pulpecików, pasztetów. Przykłady takich dań to: klopsiki z mięsem, burakami i słonecznikiem, pulpety z mięsem, marchewką i orzechami włoskimi, kotlety mielone z mięsem, pieczarkami i soczewicą, pasztet mięsno-warzywny, klopsiki z mięsem, sezamem i orzechami ziemnymi.
Również mariaże mięs z owocami dają interesujące doznania smakowe. Dobry pomysł na obiad z mięsem i owocami w nowoczesnym, lekkim, dietetycznym stylu to pieczona pierś indyka z brzoskwiniami oraz pieczony filet z kurczaka z morelami i pomarańczami. Sprawdzą się także szaszłyki z kurczakiem i ananasem, pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami, pieczona szynka wieprzowa z gruszkami. Inne smaczne dania mięsne nowej generacji to: rożki mięsne, muffinki mięsne, faworki mięsne, pikantne kulki mięsne.
Dania mięsne w dużej części są wymagające i czasochłonne, jednak znajdziemy wśród nich również i takie, które robi się wyjątkowo sprawnie i szybko. Osoby zabiegane niewątpliwie zainteresują takie potrawy jak: medaliony z indyka z makaronem azjatyckim i warzywami, pieczone plastry karkówki w pikantnej glazurze, gulasz z indyka z cukinią, duszone pałki z kurczaka w sosie paprykowym, shoarma drobiowa, befsztyk z cebulką, steki z kurczaka na ostro, wieprzowina słodko-kwaśna.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany