REKLAMA
Imprezowe menu dobrze jest zawsze przemyśleć z pewnym wyprzedzeniem, aby móc bez pośpiechu skompletować potrzebne składniki i naczynia. Należałoby także odpowiednio wcześniej skompletować i zamknąć liczbę gości, bo bez tego trudno nam będzie ocenić, ile jedzenia powinniśmy postawić na stół.
Jak przekładane ciasta to i przekładany sernik :) Tym razem w biszkopcie kakaowym i galaretką z truskawkami przekładany kremem budyniowym z dodatkiem nalewki malinowej :) Wart jest tego czasu, który trzeba poświęcić do jego przygotowania. Pycha!
Pyszna sałatka warstwowa z pieczonym kurczakiem i majonezem bez jajek. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie. Polecam.
Dekorację odrysowałam z zagranicznego filmiku, tak bardzo mi się spodobała: [ Наринэ Шахраманян ] Lecz wykonałam inną techniką z masy plastycznej z mleka w proszku. Robiłam jednocześnie dwa takie torty na Dzień Kobiet.
Bardzo sycące smaczne danie, które nadaje się na kolację na każdą uroczystość oraz do zamknięcia w słoik. Proporcję można zmniejszyć o połowę lub ilość składników dobrać do swoich potrzeb smakowych.
Cudowny tort dla małej księżniczki ,która uwielbia lalki. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu.
Imprezowe menu nie zawsze będzie wyglądać tak samo. Co innego wyląduje na talerzach bawiących się studentów, co innego zaś znajdziemy na luźnym rodzinnym spotkaniu czy integracji firmowej. W tym ostatnim wypadku warto zresztą skorzystać z usług firm cateringowych, wyspecjalizowanych w organizacji podobnych eventów. Samodzielne ustalanie menu zostawmy sobie na przyjęcia prywatne, przebiegające w całkowicie luźnej atmosferze.
Najbardziej oczywistą ozdobą każdej imprezy bywają zimne przekąski. Ich przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil, nie są zazwyczaj drogie, a poza tym można je podawać w ilościach odpowiednich do liczebności naszego towarzystwa. Ważne natomiast, by cechowały się apetycznym wyglądem i świeżymi, starannie dobranymi składnikami.
Świetnym pomysłem na niebanalne przekąski okażą się tortille. Samych placków nie musimy przygotowywać we własnym zakresie (są dostępne w wielu sklepach spożywczych, a kosztują niewiele), co zdecydowanie ułatwi nam pracę. Składniki do placków mogą być zarówno nieco bardziej wyszukane - jak ananas czy sałata lodowa - ale równie dobrze można się zadowolić startym serem, pieczarkami i ketchupem. Wszystko wedle uznania nas samych i naszych gości.
Bardzo popularną opcją na imprezowe menu są wszelkiego rodzaju sałatki: z kurczakiem, z szynką, z makaronem i brokułami albo w wersjach owocowych. Robione w odpowiednio dużej ilości, znakomicie zaspokajają apetyt imprezowiczów, zaś samo ich przyrządzanie i podawanie nie sprawia żadnych problemów. Jeśli organizujemy duże przyjęcie, dobrze byłoby się pokusić o kilka rodzajów sałatek, rozstawionych w salaterkach sporych rozmiarów.
Imprezowe menu może zawierać przekąski nie tylko na słono, lecz również na słodko. Najprostszym rozwiązaniem okazałby się z pewnością zakup paczkowanych ciastek z dyskontów spożywczych, wiele osób pragnie jednak wykazać się większą oryginalnością. W takich wypadkach zawsze warto postawić na małe, zgrabne ciasteczka, które można przygotować bardzo łatwo i w sporych ilościach.
Za przykład niech posłużą mini-ptysie. Robi się je tak samo jak ptysie tradycyjne, tyle że formowane z ciasta porcje są po prostu mniejsze. Dzięki temu postawimy ich na naszym stole znacznie więcej - tak, by wszyscy goście mogli się poczęstować.
Kierując się podobną filozofią, można włączyć do imprezowego menu drożdżowe ciasteczka z patelni. Odznaczają się cudowną lekkością i delikatnością, smakowicie pachną wanilią, zaś ich przygotowanie zajmie nam zaledwie chwilę. Dodatkowa zaleta takich ciasteczek wiąże się z różnorodnymi sposobami ich serwowania. Świetne będą solo albo z cukrem pudrem, lecz także w otoczeniu owoców, bitej śmietany i słodkiej polewy. Niegłupim pomysłem może też być podanie ich z lodami.
Słone i słodkie przekąski stanowią podstawę każdej imprezy, nie zawsze jednak będą wystarczające. Podczas większych przyjęć, przedłużających się do późnych godzin nocnych, konieczne jest zaplanowanie przynajmniej paru propozycji na ciepło.
Podobnie jak w przypadku ciasteczek, generalna zasada jest taka, że najlepiej postawić na stole drobne porcje jedzenia w odpowiednich do sytuacji ilościach. Mogą to być na przykład krokieciki z kurczaka, podawane z sosem czosnkowym czy jogurtowym, albo muszle makaronowe ze smacznym farszem. Te ostatnie nadają się do wcześniejszego ugotowania i nadziania; tuż przed podaniem wystarczy je już tylko zapiec.
Ciekawą wersją ciepłego dania na imprezę będzie pizza na tortilli. Podsmażoną tortillę smarujemy sosem, wykładamy składniki (pieczarki, plasterki pomidora, szynki i ananasa, kulki mozzarelli), a następnie zapiekamy na nagrzanej blaszce przez 10 minut.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany