REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Bulion

Bulion stanowi jedno z najpopularniejszych rozwiązań w polskiej kuchni. Jest niedrogi, a do tego zdrowy i pożywny. Dowiedz się jak ugotować mięsny wywar, a także do jakich zup i dań możesz go później wykorzystać!

liczba przepisów: 385
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Francuska Zupa Cebulowa

Zupa co nastrój poprawia i na nogi stawia

kategoria: Zupy bulion opublikowany: 20.12.2010 | wyświetlono: 517 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: buciol78 buciol78

Bulion z pieczonego kurczaka

Długo gotowany z pulpecikami w sezamie i swojskim makaronem !!!TORPEDA!!!

kategoria: Zupy bulion opublikowany: 02.02.2017 | wyświetlono: 624 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

Jak zrobić dobry bulion?

Bulion to potrawa, której receptura często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Bulion można przygotować na wiele sposobów, jednak istnieje kilka uniwersalnych zasad, które sprawią, że bulion mięsny będzie zachwycał głębią smaku i aromatu.

Jak zrobić bulion mięsny? Przede wszystkim należy zacząć od opłukania mięsa pod chłodną wodą, przy czym mięso mrożone wcześniej rozmrażamy. Nie wolno jednak używać w tym celu gorącej cieczy, ponieważ mogłoby to sprawić, że bulion wyjdzie mętny. Umyte mięso układamy w dużym garnku i zalewamy wodą, po czym stawiamy na niezbyt dużym ogniu, czekając aż woda zacznie bulgotać. Wtedy maksymalnie zmniejszamy ogień i za pomocą drobnego sitka zbieramy tak zwane burzyny (lub szumowiny). Niektórzy omijają ten krok, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że pod koniec gotowania samoistnie opadną one na dno garnka. Następnie do wywaru dodajemy obrane i umyte warzywa – marchew, seler, por i korzeń pietruszki. Kupując włoszczyznę w sklepie często możemy natknąć się na obecność lubczyku – to doskonały dodatek, który sprawi, że smak naszego bulionu będzie lekko słony i wielowymiarowy. Dorzucamy także ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz kilka liści laurowych.

Jakiego mięsa użyć do bulionu?

Mieszanka mięsa drobiowego i wołowego to najpopularniejsze połączenie. Kilka skrzydełek kurczaka, szyjka z indyka i rostbef wołowy to doskonałe i optymalne rozwiązanie!

Z bulionem mięsnym można śmiało eksperymentować. Miłośnicy pikantnych smaków do wywaru mogą dodać papryczkę chili. Jest to doskonała opcja w okresie jesienno – zimowym, ponieważ dzięki temu zupa będzie niezwykle rozgrzewająca. Alternatywnie do wywaru można wrzucić kilka suszonych grzybów, a nawet czosnek, suszoną żurawinę, jagody goji, suszoną gruszkę lub imbir.

Jak ugotować wywar mięsny, aby był klarowny?

Istnieje na to kilka sztuczek. Po pierwsze, bulion powinien gotować się na bardzo wolnym ogniu przez minimum 3 godziny. Szybkie gotowanie na zbyt intensywnie podkręconym palniku może sprawić, że bulion zmętnieje. A po drugie, cebula. Opalając ją na palniku lub suchej patelni i dorzucając do bulionu nie tylko sprawimy, że będzie miał on krystaliczną przejrzystość, ale także wzbogacimy jego smak i aromat.

Tak przygotowany bulion nadaje się do picia z kubka, jednak dużo popularniejsza jest jego bardziej sycąca wersja – z makaronem lub ziemniakami. Dla osób, które unikają glutenu świetnym dodatkiem będzie makaron ryżowy lub sojowy. Zwykle bulion gotuje się w dużych ilościach – to co zostanie śmiało można zamrozić lub wykorzystać następnego dnia do przygotowania innych potraw.

Zupy na bulionie mięsnym

Przepis na bulion mięsny stanowi doskonałą podstawę do przyrządzenia innych zup. Zupy gotowane na bulionie mięsnym są bardziej sycące i odżywcze, a dodatkowo cechują się ciekawszym smakiem. Każdy z nas jadł kiedyś zupę pomidorową gotowaną na bulionie z poprzedniego dnia. Ale to nie jedyna opcja. Bulion świetnie sprawdzi się jako podstawa takich zup, jak na przykład zupa ogórkowa z ziemniakami, zupa pieczarkowa, brokułowa, grzybowa, kalafiorowa, królewska, zupa krem z buraków, krupnik czy też rozgrzewająca zupa pomidorowo – paprykowa.

Do czego jeszcze wykorzystać bulion?

Wywar mięsny to znakomita baza nie tylko dla różnych smacznych zup. Można go śmiało wykorzystać jako komponent sosów do makaronu, do duszenia pieczonego mięsa, a także do przygotowania gulaszu i potrawki. Popularne dania z wykorzystaniem bulionu mięsnego to na przykład włoskie risotto, teksańskie chili con carne, a także zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi, pieczeń rzymska z warzywami lub medaliony z polędwicy w sosie kurkowym. Pozostałe z bulionu warzywa można przeznaczyć na sałatkę jarzynową.