Dania z ryb

Dania z ryb to bardzo szeroka kategoria potraw o wielkim potencjale kulinarnym. Obok tradycyjnych ryb pieczonych i smażonych znajdują w niej miejsce zupy z ryb, steki i gulasze z ryb, galarety i przekąski z ryb, jak również potrawy wypełnione farszem rybnym takie jak pierogi, roladki czy kulebiaki. Dania z ryb są dietetyczne, lekkostrawne, smaczne, różnorodne i zdrowe. Są genialną metodą na urozmaicenie jadłospisu, w którym dominują potrawy mięsne. Ponieważ nadmiar mięsa w diecie nie jest wskazany, warto jak najczęściej zerkać w kierunku apetycznych, ciekawych dań z ryb. Oto kilka pomysłów na ich przygotowanie.

Liczba przepisów: 2586

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pizza z patelni z trzema serami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rybny mielony z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-1upceyp

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0u6txl1

Ciekawe dania z ryb

Ryby stanowią ważny element kuchni azjatyckiej, są także bazą wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej. Nie cieszą się jednak zbyt dużą popularnością u nas. Niektórzy nie przepadają za ich smakiem, inni nie potrafią ich przyrządzać. Tymczasem dania z ryb mogą być nie tylko wyborne, ale i bardzo różnorodne oraz proste w przygotowaniu.

Ryby możemy piec, smażyć, gotować, zapiekać z sosem lub serem, grillować, nadziewać, dusić, robić z nich farsze, dodawać do sałatek i przygotowywać z nich fantazyjne przekąski. Jednym ze sprawdzonych sposobów na rybę są szaszłyki rybne, które mogą być ciekawą odmianą dla klasycznych szaszłyków z mięsem.

Do szaszłyków rybnych warto użyć ryby świeżej o dość zwartej, mięsistej strukturze, np. tuńczyka, miruny, morszczuka, tilapii. Przed nabiciem na patyczki dobrze jest ją zamarynować w lekkiej zalewie z oliwy, soku cytryny, bazylii i oregano. Obok kawałków ryby do szaszłyków warto dodać śródziemnomorskie dodatki: oliwki, pomidorki koktajlowe, paprykę, cukinię, bakłażan.

Miłośnicy gęstych, sycących dań z udziałem wielu różnych, kolorowych składników niewątpliwie docenią ragout rybne. Wystarczy obsmażyć warzywa, dodać kawałki ryby i zioła, a potem dusić danie na wolnym ogniu. Możemy tu użyć dowolnej ryby (np. mintaja, dorsza, pstrąga), nie obejdzie się też bez miksu warzyw i aromatycznych ziół. Potrawa doskonale smakować będzie z udziałem takich składników jak: papryka w różnych kolorach, pomidory, cebula, brokuł, cukinia, marchewka, czosnek, tymianek, mięta, kolendra.

Nietypowym, a zarazem wybornym daniem rybnym, jest również ryba nadziewana. Powinniśmy tutaj użyć oczyszczonej i wypatroszonej ryby o stosunkowo dużych wymiarach. Sprawdzi się sandacz, dorada, karp, pstrąg lub inna ryba. Sekretem dania jest farsz, który powinien być wyrazisty i dobrze doprawiony. Możemy przyrządzić go z dowolnych warzyw i grzybów oraz dodatków takich jak: sery, masło, chrzan, czosnek, zioła i przyprawy. Dobrym patentem jest na przykład farsz z pieczarek, cebuli i natki pietruszki oraz farsz z sera feta i oliwek.

Fajne pomysły na dania z ryb

Niebanalnym pomysłem na rybę jest zrobienie z niej zupy. Sprawdzi się tutaj każda surowa, świeża ryba, na przykład flądra, leszcz, łupacz, okoń, karp, dorsz, morszczuk. Zupy na wywarze z ryb są esencjonalne i pyszne, a wciąż niedoceniane. Zupę rybną możemy przyrządzić w formie klasycznego rosołu, ale wywar z ryby może też posłużyć do wykreowania innej zupy np.: pomidorowej, kapuśniaku, ziemniaczanej, jarzynowej, grzybowej, krupniku.

Nieprzeciętnych wrażeń smakowych dostarczają również ryby przyrządzane na słodko. Warto spróbować takich dań jak: karp po żydowsku (z rodzynkami, siekanymi migdałami i goździkami), słodko-kwaśna zupa rybna, dorsz duszony w sosie słodko-pikantnym, śledź w słodko-kwaśnej zalewie octowej, śledzie z bakaliami, morszczuk pieczony w miodowej marynacie.

Udane pomysły na dania z ryb, które zaskoczą nas nie tylko smakiem, ale i formą to także: kieszonki rybne z warzywami, faworki z karpia, łosoś nadziewany szpinakiem, sałatka warstwowa ze śledziem, tarta z wędzoną rybą i pomidorkami, pieczona ryba na spaghetti z cukinii, dorsz w płatkach migdałowych.

Szybkie i proste dania z ryb

Szybkim pomysłem na pyszne danie z ryby, w sam raz dla osób zabieganych, jest curry z dorszem i ananasem. Podduszenie ryby i zrobienie sosu nie zajmuje więcej niż 20 minut. Pamiętajmy, aby dodać do sosu mleko kokosowe oraz spore ilości curry, wówczas nasze danie nabierze głębi i wyjątkowości. Idealnym dodatkiem do tej potrawy jest ryż basmati.

Szukając sposobu na rybę na szybko warto też sięgnąć po: rybę zapiekaną z serem pleśniowym i szpinakiem, makaron z wędzonym łososiem, fetą i brokułami, rybę smażoną w cieście piwnym, kotleciki z tuńczyka z puszki, rybę duszoną w sosie śmietanowo-koperkowym.

To może cię zainteresować