REKLAMA
Kuchnia kresowa jest dziś nieco zapomniana, a często traktowana jako regionalna kuchnia polska. Jednak widać w niej wpływy wielu narodowości. Jakie dania ją charakteryzują? Czy różni się od kuchni polskiej?
Jest to rewelacyjne danie. Znam je jeszcze od mojej babci, która mi je piekła jak byłam mała, potem moja mama a teraz ja piekę je dla mojego męża bo wręcz za nimi przepada
Małe, puchate bliny przyrządzone z domowej mąki gryczanej podane z pysznym łososiem i grillowaną cukinią sprawią, że każdy kęs będzie niczym delikatne muśnięcie na podniebieniu.
Co do nadzienia tych pysznych placków/ kotletów ziemniaczanych, tradycja mówi, że powinna to być biała kapusta kiszona, ale ja miałam czerwoną kiszoną kapustę i takiej użyłam. Zrobiłam łężnie w dwóch wersjach czyli masa ziemniaczana nadziana farszem z kapusty i masa ziemniaczana wymieszana z farszem. Pierwsza wersja wizualnie wygląda lepiej, ale obie smakują tak samo. Do tego idealnie komponuje się sos grzybowy i ulubiona surówka, np. z marchewki, jabłka.
Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Dolny Śląsk, gdzie mieszkam, to głównie tradycyjna kuchnia kresowa. Specjały tej kuchni są smakami mojego dzieciństwa i właśnie tradycje kuchni kresowej staram się pielęgnować w swoim domu.
Tradycyjny barszcz ukraiński
Watruszki mięsne to pyszne, proste w wykonaniu kotleciki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebuli i żółtego sera. Polecam na obiad lub na spotkanie ze znajomymi czy nawet na Święta :)
Kuchnia kresowa jest różnorodna, widać w niej wpływy różnych narodów - Litwy, Ukrainy, Rosji, Białorusi czy Austro - Węgier. W okresie międzywojennym jako kresy określano wschodnie pogranicze Polski. Obecnie tereny te obejmują części Ukrainy, Litwy i Białorusi. Kuchnia kresów wschodnich jest ciężka, tłusta i sycąca, ale przy tym bardzo smaczna. Obfituje w produkty rolne - nabiał, zboża czy jajka. Co istotne, większość posiłków podawana jest na ciepło. Na kresach jada się nie tylko ciepłe obiady, ale także kolacje i śniadania. Wynika to z tradycji tamtych regionów. Dawniej chłopi, którzy ciężko pracowali potrzebowali ciepłych i sytych posiłków.
Składniki używane w kuchni kresowej są przeważnie proste i tanie. Ziemniaki, mąka, czy kasze są podstawą wielu tamtejszych potraw. Kuchnia kresowa to także smaczne zupy oraz wyrabiany samodzielnie chleb. W kuchni tej nie brakuje mięs. Wśród nich dominuje drób oraz wieprzowina. Pośród ryb najczęściej przygotowywanymi w kuchni kresowej są karp i śledź. Oprócz pysznego jedzenia kuchnia kresowa z Podlasia wyróżnia się także pysznymi nalewkami. Natomiast spośród napojów bezalkoholowych chętnie pija się kwas chlebowy, czy sok z brzozy.
Kuchnia kresowa przepisy kulinarne opiera na aromatycznych ziołach i przyprawach. Dzięki nim jest wyrazista, smaczna i rozgrzewająca. Używa się w niej darów ziemi, uprawianych na kresach, takich jak: cebula, koperek, pietruszka, czosnek, chrzan, majeranek, lubczyk, kminek, szałwia czy mięta. Do przygotowania deserów chętnie sięga się po bakalie, orzechy, mak czy miód.
W kuchni kresowej wykorzystuje się także grzyby - do przygotowania zup, sosów czy farszów. Podstawowym dodatkiem do obiadów w wielu domach na kresach są kasze. Wiele dań kuchni kresowej serwowanych jest w towarzystwie okrasy z cebuli i skwarków. Do przygotowywania świątecznych potraw używane są przyprawy korzenne, takie jak cynamon, anyż czy goździki. W kuchni kresowej ważne miejsce ma śmietana. Używa się ją nieco inaczej niż w innych europejskich kuchniach. W zupach i sosach zastępuje ona jogurt. Często podawana jest również jako dodatek do pierogów, czy klusek.
Kuchnia kresów wschodnich cechuje się bogactwem różnorodnych potraw, a część z nich doskonale znana jest w Polsce.
Do tradycyjnych dań kresowych należy kulebiak, przygotowywany z ciasta drożdżowego z farszem z mięsa lub kapusty i grzybów. Kolejna kresowa potrawa to kołduny w rosole. Przypominają one polskie pierogi, również nadziewane są farszem. Jednak różni się sposób ich podawania. Przeważnie serwuje się je w rosole lub barszczu. Tradycyjne cepeliny, znane na Podlasiu jako kartacze to też jedna z najbardziej popularnych kresowych potraw. Przypominają duże pyzy z mięsnym farszem, podawane z okrasą. Jak widać, kuchnia kresowa obfituje w mączne dania, a kolejnym z nich są kluski z makiem i bakaliami. Podaje się je tradycyjne na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia.
W kuchni kresowej nie brakuje także ziemniaczanych potraw. Jedną z nich są placki ziemniaczane podawane ze śmietaną, które chętnie jemy również w Polsce. Inna propozycja to podlaska kiszka ziemniaczana. Przygotowuje się ją z podobnych składników, co tradycyjną podlaską babkę ziemniaczaną. Jednak wyglądem przypomina kiełbasę. Na pewno jest warta spróbowania, bo to nie tylko smaczne ale i oryginalne wykorzystanie ziemniaków. Na Kresach oprócz ziemniaków i mącznych dań, chętnie sięga się również po mięso. Watruszki mięsne to kolejna tradycyjna potrawa tego regionu. Są to kotleciki z mięsa mielonego z serem i cebulą. Mówiąc o kuchni kresowej nie można nie wspomnieć także o blinach. Przypominają one znane u nas naleśniki, lecz są robione z ciasta drożdżowego. Mogą być podawane na słono lub słodko.
Ostatnio skomentowane
Sernik na zimno Truskawkowa Stracciatella