REKLAMA
Pierogi pojawiają się w kuchniach całego świata w rozmaitych smakach i kształtach. Nawet w naszym swojskim wydaniu potrawa ta przyjmuje różne oblicza! Przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje pierogów oraz kilka porad, dzięki którym perfekcyjnie je ugotujesz.
Juz od dawna czytalam ,slyszalam o tym sposobie na ciasto na pierogi ,ale jakos sie balam ;) . Tym razem postanowilam sama sie przekonac . Ciasto jest bardzo fajne ,dobrze sie z tym ciastem pracuje ,jest smaczen .Polecam z czystym sumieniem :)
Calzone z nadzieniem a'la meksykańskim. Pewnie daleko im do oryginału ale w mojej rodzinie wszystkim smakowała ta wersja.
Dla wielbicieli pierogów. Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam.
Farsz, to receptura mojej (Śp) babci. Pierożki są serowe, z lekką pikanterią za sprawą pieprzu, Przepis jest na dużą porcję, Z podanych składników wyjdzie nam około 100 pierogów, robionych od literatki. Choć ilość jest duża, niewiele zostaje do zamrożenia, Pierogi bardzo smakują mi i gościom :)
Gdy czas piędzi jak szalony , a pracy wciąż sporo , proponuję pierożki krajane radełkiem , a do nich wspaniały , bogaty w mieszanki smakowe barszczyk . Co prawda barszczyk wykonany jest nie na zakwasie ale swoją kwaskowatość ma , a aromat zachęca do jak najszybszego skosztowania tego smakołyku . Na pewno nada się na świąteczny obiad lecz nie tylko :)
Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Farsz do tych pierogów przygotowałam z karkówki i ugotowanej kaszy gryczanej. Są przepyszne!
Pierogi uważane są za narodowe danie kilku krajów, szczególnie ze wschodu Europy. W naszym kraju królują pierogi ruskie, które swoją nazwę biorą nie od Rosji, lecz od historycznej Rusi Czerwonej. Ukraińcy także dobrze je znają, lecz poza tym mają własną wersję pierogów bliźniaczo podobną do naszej, czyli wareniki. Potrawa ta jest popularna również w Rosji, na równi z pielmieni, czyli małymi pierożkami przypominającymi uszka. Na Białorusi i Litwie gotuje się z kolei kołduny wypełnione mięsem wołowym i cebulą.
Opisując europejskie odmiany pierogów nie można pominąć gruzińskich chinkali, czyli dużych sakiewek wypełnionych mięsem i bulionem. Ravioli, tortellini czy cappelletti lepione z ciasta makaronowego to z kolei domena Włochów.
Pierogi na dobre zadomowiły się na Starym Kontynencie, lecz tak naprawdę wywodzą się z Chin. Do dziś zajmują ważne miejsce w kuchni krajów azjatyckich. Chińskie jiaozi, znane w Japonii pod nazwą gyoza, nadziewa się kapustą pekińską oraz mięsem i smaży bez uprzedniego obgotowania. Smażone pierożki to również indyjskie samosa oraz meksykańskie empanadas.
Pierogi to danie pobudzające kreatywność! Najczęściej eksperymentujemy z nadzieniem, rzadziej zastanawiając się, jaka mąka jest najlepsza do pierogów. Większość osób stawia na sprawdzoną mąkę pszenną.
Jeśli zdecydujemy się na typowo polskie pierogi, przygotujmy nadzienie ziemniaczano-twarogowe, z gotowanego mięsa lub kiszonej kapusty z grzybami. W tym ostatnim przypadku zamiast leśnych grzybów możemy użyć pieczarek. Jeżeli marzy ci się ciekawy pomysł na pierogi w tradycyjnym stylu, użyj soczewicy. Dawniej niezwykle popularna, a dziś nieco zapomniana roślina strączkowa od kilku lat wraca do łask.
Warto sięgnąć również do kuchni regionalnej i przygotować pierogi po góralsku z ziemniakami i oscypkiem. Recepturą godną uwagi są także popularne w okolicach Suwalszczyzny pierogi litewskie nadziewane ziemniakami oraz boczkiem.
Niemal każdy zna pierogi na słodko z sezonowymi owocami lub twarogiem, ale znacznie mniej popularna jest wersja z powidłami. Jako danie dla wielbicieli słodkości sprawdzą się również pierożki z bananem i czekoladą.
Trzeba dokładnie docisnąć ich krawędzie palcami. Możemy pomóc sobie widelcem lub specjalną foremką. Dzięki tym sposobom dodatkowo stworzymy ozdobne falbanki na brzegach pierogów.
Pierogi zawsze wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Czas gotowania zależy od tego, czy przyrządzamy potrawę świeżą czy mrożoną. Świeże pierogi gotujemy ok. 3 minuty, licząc czas od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi mrożone potrzebują więcej czasu - od 5 do 7 minut. Przedział ten dotyczy dania, które zostało zamrożone jako surowe. Uprzednio ugotowane pierogi odmrażamy w wodzie przez ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia.
Jak mrozić pierogi? Najpierw wystudź je na talerzu bądź tacce, a następnie posmaruj niewielką ilością oleju i zapakuj do foliowych woreczków. Dzięki temu zamrożone pierogi nie skleją się.
Przepis na domowe pierogi, a może danie w zupełnie innym stylu? Przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji na każdą okazję!
W ramach obiadu warto podać pierogi z pieczarkami i serem żółtym
lub pierogi z leśnymi grzybami i zieloną soczewicą. Idealnie sprawdzą się również domowe pierogi z serem, szczypiorkiem i cebulką, które przypadną do gustu zwłaszcza wielbicielom wiosennych smaków. Jeśli preferujesz bardziej nietypowe połączenia, proponujemy puszyste pierogi z serem, szynką i konfiturą z żurawiny.
A może odrobina słodyczy? Wypróbuj delikatne cynamonowe pierogi ze śliwkami. Szczególnie w sezonie letnim polecamy również pierogi z jeżynami podane ze śmietanką.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany