Rosół drobiowy z makaronem jajecznym i bukietem warzyw

  • wyświetlono: 358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Esencjonalny rosół drobiowy z dodatkiem kurkumy, podany z makaronem jajecznym i kolorowym bukietem warzyw.

portret
  • 6 porcje
  • 200min

Składniki

1 porcja rosołowa z kurczaka bez skrzydełek (ok. 350-400 g)
2 ćwiartki kurczaka (ok. 750 g)
3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1/2 pora
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól
szczypta kurkumy
200 g makaronu jajecznego krajanka
dodatkowo:
2 duże marchewki
1/2 brokuła
1/2 małego kalafiora
20 małych główek brukselki
zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół drobiowy z makaronem jajecznym i bukietem warzyw

  • 1. Porcję rosołową i ćwiartki kurczaka myjemy i usuwamy tłuszcz (skórę zostawiamy). Do garnka wlewamy 3 litry wody, wkładamy porcję i ćwiartki i zagotowujemy. Z powierzchni wody zdejmujemy szumowiny i ustawiamy płomień lub moc palnika tak, aby rosół tylko "mrugał". Dodajemy sól (ok. 1 płaskiej łyżki), ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia 2 godziny.
  • 2. Włoszczyznę obieramy, płuczemy i dodajemy do rosołu, gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Przed końcem gotowania dodajemy kurkumę. Ponieważ rosół gotujemy bez przykrycia, część płynu odparowuje. Powinno pozostać ok. 2 litrów, ale gdyby parowanie było intensywniejsze, w trakcie gotowania dolewamy pół szklanki zimnej wody, w razie potrzeby powtarzamy uzupełnianie płynu.
  • 3. W czasie kiedy rosół "mruga" gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i przygotowujemy warzywa do "bukietu". Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki lub w grubsze talarki. Brokuł i kalafior płuczemy i dzielimy na małe różyczki. Brukselki obieramy z wierzchnich liście, przycinamy głąbiki, płuczemy i przekrawamy wzdłuż na połówki.
  • 4. Ok. 20 minut przed końcem gotowania rosołu przystępujemy do gotowania warzyw na parze. Najpierw na sito wkładamy połówki brukselek, gotujemy 3-4 minuty, następnie dokładamy słupki marchewki, gotujemy 5 minut, dokładamy różyczki kalafiora, gotujemy 3 minuty, na końcu dokładamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut. Sitko z warzywami przekładamy na talerz i trzymamy pod przykryciem do momentu podania.
  • 5. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem i warzywami, układając je dekoracyjnie na talerzu i dekorując natką pietruszki lub makaron i warzywa wkładamy do wazy, zalewamy rosołem i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Mięso pozostałe po gotowaniu rosołu można wykorzystać do przygotowania potrawki, pasztetu czy pasty do pieczywa, albo podać z ziemniakami na drugie danie ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rosół drobiowyobiadniedzielny obiadrosółuroczysty obiadświąteczny obiaddomowe chwile z lubellarosół z kurkumąrosół z warzywamirosół na bogatorosół podany inaczej

Komentarze

Podobne przepisy

Rosół

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rosół z domowym makaronem

Jak rosół to zazwyczaj tylko z...

Rosół drobiowy

Dodane przez: rzelkazag

Pyszny domowy rosół drobiowy

Rosół to najprostsze, co można...

rosół z lubczykiem

Dodane przez: wiola

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem

Pyszny rosół doskonale rozgrzeje...

Rosół drobiowy

Dodane przez: beciiaaa

Rosół drobiowy

Rosół jest jedną z tradycyjnych,...

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem...

Dużo dobrego słyszałam i czytałam...

Domowy rosół.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rosół z domowym makaronem

Od czasu do czasu uwielbiam taki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE