Rosół drobiowy z makaronem jajecznym i bukietem warzyw

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Esencjonalny rosół drobiowy z dodatkiem kurkumy, podany z makaronem jajecznym i kolorowym bukietem warzyw.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka bez skrzydełek (ok. 350-400 g)
    2 ćwiartki kurczaka (ok. 750 g)
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1/2 pora
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    sól
    szczypta kurkumy
    200 g makaronu jajecznego krajanka
    dodatkowo:
    2 duże marchewki
    1/2 brokuła
    1/2 małego kalafiora
    20 małych główek brukselki
    zielona pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół drobiowy z makaronem jajecznym i bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową i ćwiartki kurczaka myjemy i usuwamy tłuszcz (skórę zostawiamy). Do garnka wlewamy 3 litry wody, wkładamy porcję i ćwiartki i zagotowujemy. Z powierzchni wody zdejmujemy szumowiny i ustawiamy płomień lub moc palnika tak, aby rosół tylko "mrugał". Dodajemy sól (ok. 1 płaskiej łyżki), ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia 2 godziny.
  • 2. Włoszczyznę obieramy, płuczemy i dodajemy do rosołu, gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę. Przed końcem gotowania dodajemy kurkumę. Ponieważ rosół gotujemy bez przykrycia, część płynu odparowuje. Powinno pozostać ok. 2 litrów, ale gdyby parowanie było intensywniejsze, w trakcie gotowania dolewamy pół szklanki zimnej wody, w razie potrzeby powtarzamy uzupełnianie płynu.
  • 3. W czasie kiedy rosół "mruga" gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i przygotowujemy warzywa do "bukietu". Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki lub w grubsze talarki. Brokuł i kalafior płuczemy i dzielimy na małe różyczki. Brukselki obieramy z wierzchnich liście, przycinamy głąbiki, płuczemy i przekrawamy wzdłuż na połówki.
  • 4. Ok. 20 minut przed końcem gotowania rosołu przystępujemy do gotowania warzyw na parze. Najpierw na sito wkładamy połówki brukselek, gotujemy 3-4 minuty, następnie dokładamy słupki marchewki, gotujemy 5 minut, dokładamy różyczki kalafiora, gotujemy 3 minuty, na końcu dokładamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut. Sitko z warzywami przekładamy na talerz i trzymamy pod przykryciem do momentu podania.
  • 5. Rosół podajemy z ugotowanym makaronem i warzywami, układając je dekoracyjnie na talerzu i dekorując natką pietruszki lub makaron i warzywa wkładamy do wazy, zalewamy rosołem i posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Mięso pozostałe po gotowaniu rosołu można wykorzystać do przygotowania potrawki, pasztetu czy pasty do pieczywa, albo podać z ziemniakami na drugie danie ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować