REKLAMA
Ukraińskie gołąbki, czyli kapuściane zawijasy z nadzieniem z ziemniaków i kaszy :) Na Ukrainie oraz w niektórych regionach Polski były przyrządzane jako opcja zastępcza mięsnego obiadu.
To jest danie obiadowe. Bardzo sycące i bardzo smaczne.
Pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju.Gęsty, pożywny i pełen smaków.W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby.Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich.
Tradycyjny barszcz ukraiński
Pychota. Takie nieco inne kotlety mielone. Nie smażone a pieczone. Polecam do obiadu.
Odnoszę wrażenie, że burak jest nieco zapomnianym warzywem a szkoda, bo zawiera w sobie dużo witamin oraz mikro i makroelementów. By uzyskać w zupie taki smak i aromat z buraków jakiego oczekuję, musiałabym ugotować ich ze 2 kilogramy. ;-) Dlatego ratuję się świeżym sokiem buraczano-jabłkowym.
Kuchnia naszych sąsiadów. Szczególnie polecam na wielkanocne śniadanie.
Dziś zapraszam na barszcz ukraiński z suszonymi grzybami. Różni się on od tradycyjnego ukraińskiego barszczu, ale w moim rodzinnym domu go uwielbiamy! Obowiązkowo nie może go zabraknąć na wigilijnej kolacji! Dziś trochę bogatsza wersja, bo wywar ugotowałam na żeberkach
Ostatnio skomentowane
Sernik na zimno Truskawkowa Stracciatella