Zupa jaglano-brokułowa na skrzydełkach

  • wyświetlono: 341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 3

Pożywna, zdrowa i pyszna zupka na lekkim wywarze drobiowym. Kasza jaglana i brokuł zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Warto je na stałe zaprosić do swojej kuchni :)

portret
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

4 skrzydełka kurczaka (ok. 500 g)
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 brokuł
200 g włoszczyzny krojonej w paseczki (marchewka+pietruszka+seler+por) - można użyć gotowej mrożonki "włoszczyzna słupki"
1 łyżka posiekanego koperku
2-3 łyżeczki przyprawy typu wegeta natur (bez glutaminianu sodu)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa jaglano-brokułowa na skrzydełkach

  • 1. Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy 6,5 szklanki zimnej wody i podgrzewamy do zagotowania, chwilę gotujemy, usuwając tworzące się szumowiny. Wsypujemy przyprawę typu wegeta natur, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy (można je zużyć do przygotowania innej potrawy lub rozdrobnione mięso oczyszczone ze skóry i kości włożyć do zupy pod koniec gotowania).
  • 2. W czasie gotowania się wywaru kilkakrotnie płuczemy kaszę jaglaną w zimnej wodzie i osączamy na sitku. Brokuła płuczemy, odcinamy grubą zdrewniałą łodygę, kwiat dzielimy na małe różyczki, a zielone cieńsze łodygi kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy włoszczyznę świeżą, to warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w słupki (paseczki).
  • 3. Do wrzącego wywaru wkładamy włoszczyznę, kiedy ponownie zawrze, wsypujemy kaszę, całość mieszamy. Gotujemy ok. 7-8 minut i wkładamy rozdrobnionego brokuła. Gotujemy jeszcze 8-10 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

Do zupy można dodać przed podaniem ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (12% lub 18%, lub nawet 30%).
Można wykorzystać włoszczyznę świeżą lub mrożonkę przygotowaną wcześniej w domu lub gotową, kupioną w sklepie.
Zamiast gotować wywar drobiowy można wykorzystać pozostały z poprzedniego obiadu rosół.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

koperekbrokułkasza jaglanaobiadwywar drobiowyzupa na rosolezupa na wywarze drobiowym

Komentarze

Podobne przepisy

zupa brokułowa

Dodane przez: Koronowianka

ZUPA BROKUŁOWA

Podawać z pieczywem lub jako pierwsze...

zupa

Dodane przez: justi2401

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest jedną z moich...

Zupa pomidorowa na skrzydełkach

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa pomidorowa na skrzydełkach

Delikatny smak zupy pomidorowej...

zupa brokułowa

Dodane przez: bpuzio

zupa brokułowa

w tej formie dzieci jedzą z apetytem...

gotowe

Dodane przez: ziutula

wielowarzywna zupa na skrzydełkach z przyprawą...

zupa jest pysznie smakowo..........SMACZNEGO!!!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE