Wspaniała zupa krem z dyni na ostro. Przepis wykorzystuję w sezonie od września do listopada i wtedy często ją przygotowuję. Krem z dyni na ostro to świetny pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne jesienne dni. Moja rodzina bardzo ją lubi, dlatego zawsze kupuję więcej dyni, kroję ją w kostkę, przekładam do pojemników i zamrażam, by cieszyć się tą zupą także poza sezonem.
4.75 (242 ocen)
Porady
Przepis na zupę z dyni na ostro to jedna z najpopularniejszych receptur w sezonie jesiennym. Krem dyniowy na ostro robi się bardzo szybko i łatwo. Nie wymaga skomplikowanych i drogich składników, więc to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Można od razu ugotować większą porcję i zjeść krem z dyni na obiad, a następnego dnia zabrać jako lunch do pracy. Taka zupa to też świetny pomysł na przystawkę dla gości. Jak zrobić zupę z dyni na ostro? Przepis na krem z dyni na ostro jest banalnie prosty. Wystarczy ugotować dynię wraz z innymi warzywami w bulionie i doprawić ulubionymi przyprawami. Następnie całość lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Teraz wystarczy już tylko nalać zupę do miseczek i ozdobić kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Pikantny krem z dyni gotowy! Czym doprawić krem z dyni na ostro? Dynia z natury jest słodkim i delikatnym warzywem, dlatego przygotowując krem z dyni na ostro, musimy doprawić zupę do solidną porcją przypraw. Zupa dyniowa na ostro obowiązkowo musi zawierać ostrą paprykę w proszku lub kawałek świeżego chilli. Oprócz tego warto dodać czosnek i odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli lubimy orientalny posmak, możemy dodać też szczyptę curry i kurkumy, które dodatkowo dodadzą zupie mocniejszego koloru. Ciekawym dodatkiem smakowym jest również papryka wędzona, która dodaje zupie niepowtarzalnego aromatu. Z czym podawać krem z dyni na ostro? Pikantny krem z dyni świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu kromką razowego chleba. Zupę można też posypać na wierzchu uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.
Komentarze