Przepisy na ciasta z galaretką

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką ma wiele obliczy. Kojarzone jest z latem i pysznymi owocami. Można je zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Galaretka w cieście jest jak wisienka na torcie. Delikatna, wydobywa i podkreśla smak.

Liczba przepisów: 507

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-1atkqyg

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

DELICJA BRZOSKWINIOWA Z CZEKOLADOWĄ STRACIATELLA

Magster Lekkie i orzeżwiajace ciasto. 2 godz.

4.99 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pawi Ogon

4.5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

image-13cbxsr

4.5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

CIASTO "MALINKA"

Magster Pyszne ciasto.

Jakie owoce dodać do ciasta z galaretką?

Galaretka przepięknie komponuje się z owocami, jednocześnie podkreślając smak słodko-kwaśny. Do galaretki możemy użyć zarówno owoców sezonowych, jak i całorocznych. Są to m.in. ananasy, kiwi, truskawki, banany, jabłka, winogrona, brzoskwinie, borówki czy jagody. Natomiast, jeśli chcemy upiec coś poza sezonem, kiedy świeżych owoców zabraknie, to możemy do tego wykorzystać owoce mrożone, lub owoce z puszki w zalewie. Tysiące smaków galaretek idzie z łatwością dopasować do danego owocu. Propozycji kompozycji smakowych jest naprawdę wiele.

Ciasto z galaretką i owocami to bardzo łatwy i szybki sposób na przyjęcie niespodziewanych gości. Kiedy myślimy o cieście z galaretką, od razu na myśl przychodzi nam pyszny sernik. Sernik z galaretką o smaku truskawkowym z dodatkiem owoców jest powszechnie znany i kochany. Chyba nie ma osoby, która tego ciasta by nie lubiła. Kolejnymi propozycjami dla wszystkich gospodyń domowych szukających inspiracji jest szybkie ciasto z galaretką „cytrynka” czy też popularny „śmietanowiec”.

Jaka masa pasuje do ciasta z galaretką?

Ciasto z galaretką pasuje wyśmienicie z kremem. Taka wersja jest lekka, delikatna i puszysta. Przekładane biszkoptem i śmietankowym kremem ciasto, gwarantuje niesamowite doznania smakowe. Biszkopty wystarczy nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Krem sporządza się na bazie jogurtu i kremówki. Pasuje idealnie jako lekka i puszysta struktura pod biszkopty.

Ciasto dla dzieci z galaretką można skomponować z budyniem. Dzieci go uwielbiają, a dorośli pamiętają go z dzieciństwa. Już nasze mamy i babcie wykorzystywały go jako dodatek do ciast. Ciasto z galaretką z dodatkiem budyniu to lekka konsystencja, która zadowoli każdego wielbiciela słodkości.

Ciasto z galaretką można również zrobić z mascarpone. Jest to ser śmietankowy o słodkim smaku pochodzący z regionu Lombardii. Jego mleczny i słodki smak, a zarazem bogata i lekka konsystencja podkreśla smak ciasta z galaretką. Mascarpone dobrze smakuje z galaretką o smaku truskawkowym, jak i cytrynowym.

Co można dodać do ciasta z galaretką?

Galaretka do ciasta sprawdza się nie tylko na wierzch. Dobrym pomysłem jest jej połączenie z kremem lub z budyniem, która będzie pokrojona w kostkę. Aby, urozmaicić smak ciasta do masy kremowej możemy dodać również cukru waniliowego.

Z czym podawać ciasto z galaretką?

Ciasto z galaretką w wersji klasycznej z kremową masą i truskawkami dobrze sprawdzi się np. z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów. Kawałek takiego pysznego ciasta będzie nie lada gratką dla wszystkich wielbicieli słodkości, a dodatek w postaci bitej śmietany dodatkowo urozmaici jej smak.Bita śmietana jest idealnym dodatkiem do ciasta z galaretką, a to dlatego, że przełamie smak kwaśnych owoców. Lekka i puszysta sprawi, że ciasto zyska dodatkowych walorów smakowych.

Ciasto z galaretką jest pyszne same w sobie i nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Natomiast, jeśli chcemy ubogacić smaki, to warto wykorzystać powyższe produkty. Kwaśny smak owoców zawsze dobrze sprawdzi się z odrobiną słodyczy. Ciasto z galaretką z owocami jest polecane zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych.

To może cię zainteresować