REKLAMA
Wspaniała zupa krem z dyni na ostro. Przepis wykorzystuję w sezonie od września do listopada i wtedy często ją przygotowuję. Krem z dyni na ostro to świetny pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne jesienne dni. Moja rodzina bardzo ją lubi, dlatego zawsze kupuję więcej dyni, kroję ją w kostkę, przekładam do pojemników i zamrażam, by cieszyć się tą zupą także poza sezonem.
Farsz, to receptura mojej (Śp) babci. Pierożki są serowe, z lekką pikanterią za sprawą pieprzu, Przepis jest na dużą porcję, Z podanych składników wyjdzie nam około 100 pierogów, robionych od literatki. Choć ilość jest duża, niewiele zostaje do zamrożenia, Pierogi bardzo smakują mi i gościom :)
zdjęcia nie oddają tego jak ładnie w rzeczywistości prezentuje się to ciasto. Na "żywo" kolory są dużo bardziej wyraziste. Jeśli jeszcze nie robiliście jagielnika na zimno, koniecznie musicie to nadrobić. Ja po dzisiejszym dniu wiem już,że stworzę wiele wariacji na temat tego boskiego deseru.
Krucha tarta wypełniona delikatnym nadzieniem z ricotty o smaku pomidorowym. Zatopione i zapieczone w nim szparagi świetnie smakują, szczególnie że wyczuwalna jest delikatna nuta wędzonki.
Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż 50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie!
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany