Forszmak

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące.

Składniki:

  • 0,5kg schabu
    30 dag kiełbasy
    2 cebule
    papryka czerwona
    4 ogórki kiszone
    30 dag pieczarek
    sól, pieprz
    łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej
    po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang.
    olej do smażenia
    2 szkl bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Gulasz

Forszmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szkl wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

W zależności od tego czy chcemy uzyskać konsystencję zupy lub gęstego gulaszu dodajemy odpowiednią ilość płynów i mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Schab

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować