Kuchnia turecka

Kuchnia turecka to połączenie tradycji, różnorodności, intensywności smaków i kolorów. Turcy słyną z niezwykłej umiejętności łączenia nawet pozornie skrajnych smaków. W tureckim menu króluje znany nam doskonale kebab, ale nie tylko. Poznaj najpopularniejsze potrawy, przyprawy i ciekawostki o kuchni tureckiej.

Liczba przepisów: 172

0 (0 ocen)

Tureckie pide

0 (0 ocen)

Tureckie pide

luna19 Tureckie pide 1 godz.

Charakterystyka kuchni tureckiej

Kuchnia turecka stanowi mieszankę wpływów z Europy i Azji. W najpopularniejszych przepisach kuchni tureckiej na pierwszy rzut oka można dostrzec akcenty greckie, chińskie czy francuskie. Podstawę żywienia w Turcji stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, sery, jogurty, jagnięcina, wołowina i baranina. Mięso poddaje się takim sposobom obróbki jak pieczenie, suszenie, a także solenie. Najczęstszym dodatkiem, z którym serwuje się mięso są warzywa smażone na oliwie, ze szczyptą cukru i soli.

Rejony nadmorskie Turcji słyną z rozmaitych ryb i owoców morza. Im dalej od morza, tym w kuchni więcej potraw na bazie mleka i warzyw. Turcja, podobnie jak wiele innych krajów azjatyckich, cechuje się licznymi ulicznymi straganami w jedzeniem, gdzie można zjeść tanio i dobrze. Najpopularniejszą potrawą uliczną jest kokorec, czyli szaszłyk zrobiony z flaczków jagnięcych, a także sekerpare – ciasteczka z semoliny.

Popularne potrawy kuchni tureckiej 

Kebab to najpopularniejsza potrawa turecka znana chyba we wszystkich zakątkach świata. Przyrządza się go głównie z baraniny, jagnięciny i wołowiny, chociaż ze względu na różnorodność krajów, w których zyskał sympatię konsumentów, ewaluował i przygotowuje się go na niezliczone sposoby: z dodatkiem warzyw, sera żółtego lub feta, z frytkami lub różnymi sosami.

Simit – bajgle, które posypuje się prażonymi ziarnami sezamu. Ciasto składa się z wody, mąki pszennej, drożdży, oliwy, jajek i mleka.

Mercimek Çorbası – popularna zupa z soczewicy. Do zupy dodaje się też warzywa, najczęściej marchew, pietruszka i cebula. W dawnych czasach potrawa ta była domeną ludzi ubogich, natomiast dziś każdy, niezależnie od statusu majątkowego, docenia jej wartości odżywcze – błonnik, białko i żelazo.

Falafel – to drugie po kebabie najpopularniejsze danie tureckie w Polsce. Falafel to wegańskie kotleciki zrobione z ciecierzycy lub bobu. Oryginalny przepis mówi, żeby piec je w piekarniku, natomiast często można spotkać się ze smażeniem ich na patelni skropionej odrobiną oliwy z oliwek.

Inne sprawdzone przepisy kuchni tureckiej to na przykład hummus, kumpir, Çılbır – jajka po turecku, kisir – turecka sałatka z kaszy bulgur, a także nieco bardziej zregionalizowane dla nas - menem po polsku z leśnymi grzybami.


Przyprawy kuchni tureckiej 

Turecka kuchnia jest stosunkowo prosta, a różnorodności nadają jej przyprawy. Jakie są najczęściej stosowane przyprawy w kuchni tureckiej?

Podstawę wszystkich tureckich deserów i wielu potraw mięsnych stanowią cynamon i anyż. Sól stosuje się zamiennie z papryką pul biber, która oprócz słonego smaku, dodaje potrawom wyjątkowego aromatu. Podobnie jak w Polsce, w kuchni tureckiego kucharza nie może zabraknąć pieprzu i natki pietruszki. Pieprz dodaje się niemal do każdego dania, a natka pietruszki często stanowi ozdobę sałatek i dań mięsnych. Inne przyprawy często stosowane w tureckim menu to tymianek, czarnuszka, mięta oraz kminek.

Ciekawostki o kuchni tureckiej

W kuchni tureckiej, ze względu na aspekty religijne, zabrania się spożywania dań z wieprzowiny. Istotna jest również odpowiednia celebracja posiłków – pośpiech podczas jedzenia może zostać odebrany negatywnie.

Turcja pełni rolę głównego eksportera oliwek i oliwy z oliwek na świecie. Nic dziwnego – uprawia się tam aż 86 odmian tego owocu.

Tureckie restauracje często nacechowane są konkretną specjalizacją, od której zależy rodzaj serwowanych w nich dań. Na przykład zajmują się przygotowywaniem tylko i wyłącznie różnych rodzajów zup lub serwowaniem samych przekąsek.

W Turcji spożywanie przystawek silnie związane jest z długoletnią tradycją, która mówi, żeby używać do tego palców. Sięganie po sztućce w trakcie jedzenia przystawek jest w złym guście.

Najpopularniejszym napojem wyskokowym w Turcji jest raki, czyli wódka anyżowa.

To może cię zainteresować