Dania jednogarnkowe

Dla osób, które preferują nieskomplikowaną, szybką kuchnię, dania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem. Jak nazwa sugeruje, wszystkie składniki przyrządzane są tutaj w jednym naczyniu, co wpływa na przyspieszenie kuchennych prac. Dania jednogarnkowe (np. kociołek rosyjski, leczo, ragout) mają gęstą, półpłynną konsystencję i obfitują w warzywa oraz aromatyczne przyprawy.  

Liczba przepisów: 3350

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

kluseczki z mięsemw  delikatnym sosie

4.96 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z cukinii

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

3.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Leczo z klopsikami

Dania jednogarnkowe – nawet leniwi się skuszą!


Dania jednogarnkowe to najczęściej potrawy warzywne lub mięsno-warzywne, rzadziej rybno-warzywne. W wielu daniach jednogarnkowych pojawiają się także podnoszące ich pożywność dodatki węglowodanowe – kasza, ryż, makaron, ziemniaki. Istotą dań jednogarnkowych jest stopniowe dodawanie kolejnych składników do jednego, obszernego garnka, a następnie gotowanie ich razem.

Dania jednogarnkowe nie są pracochłonne, ale na ogół wymagają spędzenia na ogniu 1-2 godzin, by wszystkie składniki mogły nabrać odpowiedniej konsystencji, a ich smaki mogły przeniknąć się nawzajem i stworzyć jedną, niebanalną kompozycję.

Najbardziej znane i lubiane dania jednogarnkowe to: gulasze (np. gulasz węgierski, gulasz ziemniaczany, gulasz warzywny), potrawki, bogracz, bigos, leczo, ratatouille, risotto, kaszotto, chili con carne, curry, ragout, Stroganow oraz tzw. kociołek rosyjski, wiejski kociołek, chłopski garnek.

Dania jednogarnkowe są idealne dla osób niemających czasu na wielogodzinne przygotowywanie posiłków. Składniki tych dań, po wstępnej obróbce, trafiają do garnka, a potem potrawa gotuje się praktycznie sama, od nas wymaga jedynie tego, by raz na jakiś czas ją przemieszać.

Jak przyrządza się dania jednogarnkowe? Przeważnie pierwszym krokiem jest podsmażenie mięsa i opcjonalnie cebulki. Potem dołączają warzywa, na końcu dodawany jest ryż lub makaron (wyjątkiem są dania typu risotto, w których ryż dodawany jest na samym początku gotowania). Ważna wskazówka: jeśli do dania używamy ryb, należy je dodać pod koniec gotowania. Ryby mają delikatną strukturę. Gotowane zbyt długo, łatwo rozlatują się.

Zwieńczeniem dań jednogarnkowych jest wzbogacenie smaku i wzmocnienie charakteru poprzez dodanie odpowiednich przypraw, posiekanych ziół, śmietany, jogurtu czy aromatycznych serów.

Jakie składniki najlepiej sprawdzą się w daniach jednogarnkowych? Spośród mięs prym wiodą: mięsa mielone, pierś kurczaka i indyka, łopatka i szynka wieprzowa, karkówka wołowa i rostbratel, a także boczek i kiełbasa. Zaś spośród warzyw: pomidory, papryka, kapusta, marchewka, cebula, czosnek, seler naciowy, cukinia, bakłażan, fasola, soczewica, cieciorka, groszek, kukurydza. Składnikami, które doskonale dopełniają smak dań jednogarnkowych są także pieczarki i grzyby leśne.
 

Największe zalety dań jednogarnkowych


Najważniejszym atutem dań jednogarnkowych jest mała czasochłonność i pracochłonność. Podczas gdy przy klasycznych posiłkach obiadowych musimy osobno ugotować ryż lub ziemniaki, osobno przyrządzić mięso, osobno zrobić surówkę itp., przy daniach jednogarnkowych przygotowujemy tylko jedną potrawę. Wiąże się to z koleją zaletą dań jednogarnkowych, czyli mniejszą ilością naczyń i akcesoriów kuchennych do umycia.

Istotne plusy dań jednogarnkowych to również prostota wykonania, możliwość błyskawicznego podgrzania oraz ekonomiczność (są to dania niedrogie, a wydajne). Kolejną ich mocną stroną są walory kulinarne – potrawy te są lubiane praktycznie przez każdego, są efektowne, apetyczne i aromatyczne, pożywne i treściwe, zdrowe i dobrze zaspokajające głód.

To może cię zainteresować