20180711_125838

paulette17

Grzędzice

O mnie:

Chodź jestem młodą osobą to gotuje już od dawna. Pierwsze ciasto upiekłam dla mamy na urodziny w wieku 13 lat pod nadzorem babci. Gotowanie i pieczenie przeróżnych ciast, babeczek i innych wypieków stało się moją pasją, od której nie potrafię się oderwać, bo to sprawia mi radość. Lubię eksperymentować i tworzyć coś nowego, inspirować się innymi. Nie boję się próbować nowych smaków, dzięki czemu mogę spróbować smaki innych kultur z całego świata. Kiedy nagle przychodzi mi coś do głowy, od razu to realizuję albo zapisuję i tworzę w najbliższym czasie. Najbardziej cieszy mnie, kiedy to, co ugotuję smakuje innym. Uśmiech na twarzy rodziny jest bezcenny. Zawsze mam sprawdzone przepisy i chcę dzielić się nimi z innymi.

Obserwujących: 3

 
Wiadomość
Użytkownik paulette17 w dniu 22.11.2018 11:45 opublikował przepis:

CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Jest puszyste, mięciutkie i długo świeże. Aby nie wyschło wystarczy przykryć je lekko zwilżoną ściereczką. Ciasto nie jest trudne, a w kuchni unosi się aromat pieczonych śliwek i kokosu. U Nas najlepsza okazała się się kruszonka, bo mały złodziej nie mógł oprzeć się pokusie.

Użytkownik paulette17 w dniu 22.11.2018 11:38 opublikował przepis:

DOMOWE MONTE JAGLANE

Idealnie słodki deser z kaszy jaglanej na wzór serka ze sklepowych półek. Pyszny deser.
Użytkownik paulette17 w dniu 22.11.2018 11:18 opublikował przepis:

PLACUSZKI DLA DZIECI NADZIEWANE SEREM

Z myślą o naszych dzieciach powstał przepis na delikatne, mięciutkie i puszyste placuszki z pysznym nadzieniem serowym jak w drożdżówkach. Idealne na śniadanko czy kolacje z racji tego, że nie są ciężkostrawne ani za słodkie. Moja córcia zajadała je , aż się uszy trzęsły
Użytkownik paulette17 w dniu 04.09.2018 10:28 opublikował przepis:

SZARLOTKA SYPANA

Najlepsza do kawy jest szarlotka z polskich, pysznych jabłek. Jest to najprostsze ciasto w wykonaniu. Szarlotka sypana ma taką nazwę ponieważ nie musimy używać miksera. Łączymy same składniki suche. Ciasto nie zawiera jaj. Podczas pieczenia aromat jabłek, cynamonu i po prostu ciasta unosi się po całym domu. No i ten chrupiący, złocisty wierzch ciasta.
Użytkownik paulette17 w dniu 16.08.2018 10:19 opublikował przepis:

Ketchup z cukinii i papryki

Z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Papryka nadaje lekko ostrego smaku.
Użytkownik paulette17 w dniu 29.07.2018 19:00 opublikował przepis:

Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem

Dżem aksamitny, idealnie smaruje się nim kanapki, naleśniki i co tylko chcemy. Idealny dla dzieci, gdyż nie zawiera pestek. Prawdziwa bomba witaminowa.
Użytkownik paulette17 w dniu 26.07.2018 10:39 skomentował:

Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym

Użytkownik paulette17 w dniu 26.07.2018 10:16 skomentował:

Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym

Użytkownik paulette17 w dniu 26.07.2018 10:16 skomentował:

Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym

Użytkownik paulette17 w dniu 26.07.2018 09:34 skomentował:

Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym

Użytkownik paulette17 w dniu 26.07.2018 09:26 skomentował:

Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym

Użytkownik paulette17 w dniu 26.07.2018 09:26 skomentował:

Polędwica z dorsza z bukietem warzyw w sosie serowo-paprykowym

Użytkownik paulette17 w dniu 24.07.2018 10:40 opublikował przepis:

Ekspresowe "drożdżówki" z budyniem i borówkami

Przygotowanie drożdżówek zwykle drożdżowych jest długim procesem, z racji tego, że ciasto musi pewien czas odpocząć, by nam wyrosło i ciasto było elastyczne. Smaku nic nie przebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku.
Użytkownik paulette17 w dniu 18.07.2018 16:11 opublikował przepis:

Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami

Czasem w kuchni szukamy urozmaicenia tradycyjnych dań. By przełamać rutynę schabowego, mielonego czy smażonego kurczaka polecam zrobić pyszne kieszonki z fileta drobiowego wypełnione po wszystkie brzegi farszem z fetą i warzywami. Nasze ulubione warzywa to brokuły. Kontrastu dodała marchewka. Takie kieszonki są pieczone w piekarniku. Idealne na ciepło jako danie główne lub na zimno na kanapkę. Po przekrojeniu mięsa widoczna jest kolorowa mozaika.
Użytkownik paulette17 w dniu 18.07.2018 14:24 opublikował przepis:

Gulasz z ciecierzycą

Gulasz tak naprawdę możemy przygotować z czym chcemy np. ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną. Babcia zawsze robi z kaszą gryczaną, u mojego męża w domu gulasz je się z kaszą jęczmienną, a u nas w domu je się ze wszystkim na zmianę. Nie ma reguły, żadnych zasad. Wszystko zależy, kto co lubi. Prawdziwy gulasz można podać również z kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy i wartościowy.
Użytkownik paulette17 w dniu 18.07.2018 14:12 opublikował przepis:

Ciasto Bounty

Już od dawna miałam ochotę na to ciasto kokosowe. Ciasto wykonałam na wzór batoników "bounty". Batoniki bounty są bardzo mocno kokosowe w środku i na zewnątrz oblane grubo czekoladą. Są słodkie i pyszne. Ciasto bounty to czekoladowy, miękki biszkopt przełożony niebiańskim kremem kokosowym oblany czekoladą. Idealne na następny dzień. Najlepsze i najbardziej podobne do batoników ciasto kokosowe.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 14:55 opublikował przepis:

PRALINKI TRUSKAWKOWO KOKOSOWE

Ostatnio często zajadamy się domowymi pralinkami. Według mnie to najlepsza forma deseru do kawy. Oprócz tego, że przygotowanie ich to chwila to są również zdrowe o pięknej różowo pudrowej barwie. Pralinki są bez cukru. Cukier zastępują daktyle. Kulki są orzeźwiające i lekko kwaskowate, dzięki truskawkom, które przypominają smak zbliżającej się wiosny i lata. Są na prawdę pyszne, każdy skusi się na jedną kuleczkę, a raczej na jednej kuleczce się nie skończy.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 14:46 opublikował przepis:

PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM

Nie ma nic bardziej tradycyjnego niż pierogi. Pierogi uwielbia każdy. Nie znam osoby, która nie zjadłaby pieroga. Pierogi są syte, bardzo pożywne. Od czasu do czasu to bardzo smaczny obiad. Nasze ulubione czyli domowników to z farszem ruskim, ale farszem mięsnym też nikt nie pogardzi. Tym razem przygotowałam farsz mięsny z drobiu. Chude mięso ugotowane w aromatycznym rosole. Farsz wcale nie jest suchy, a to się zdarza przy pierogach z mięsem. Można zapobiec to dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać chochelkę rosołu.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 14:35 opublikował przepis:

OMLET CZEKOLADOWY BISZKOPTOWY

Na śniadanie nie może zabraknąć omleta, bo przecież śniadanie to jeden z głównych posiłków w ciągu dnia. Nie należy go pomijać, daje nam energię na cały dzień. Szybkim, a bardziej smacznym rozwiązaniem jest przygotowanie puszystego omleta, który jest jak biszkopt, delikatny i pulchny w środku. Na zewnątrz ma cienką, chrupiącą skorupkę. Cały sekret tkwi w dobrze ubitych białkach. Dodatki są dowolne. Każdy przecież lubi co innego. Może to być masło orzechowe, czekoladowe najlepiej domowej roboty z awokado, dżem, marmolada lub tak jak u mnie owoce.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 14:27 opublikował przepis:

MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI )

Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej teściowej. Zaciekawiła mnie już sama nazwa. Zamiast mąki jest kasza manna i jest to najlepszy, pulchny i delikatny makowiec jaki jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też są w składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 14:19 opublikował przepis:

SERNIK SEZAMOWIEC

Sernik to najbardziej popularne, tradycyjne i najsmaczniejsze ciasto. Bez niego nie obejdzie się na świątecznym stole czy urodzinach. Każdy ma taki jeden, ulubiony sernik, który wspomina z dzieciństwa, kiedy to babcia czy rodzic robił właśnie taki pyszny sernik. Stara receptura polega na tym, by sernik był delikatny i puszysty jak chmurka, rozpływający się w ustach.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 14:09 opublikował przepis:

BROWNIE Z CUKINII Z KARMELEM SEZAMOWYM ( BEZ LAKTOZY/ BEZ GLUTENU/BEZ CUKRU )

Brownie to ciasto mocno czekoladowe. Charakteryzuje się tym, że jest zbite, ciężkie, wilgotne i "soczyste". Nie wyrasta duże, czasami w ogóle, bo to tzw. zakalec. Produkty, które użyłam są zdrowe, więc możemy stwierdzić, że ciasto jest fit. Każdemu podpasuje, nawet alergikom. Brownie osłodziłam daktylami, które są świetnym zamiennikiem cukru. Zamiast mąk pszennych użyłam ryżowej i jaglanej. Natomiast zwykłe produkty mleczne zastąpiłam produktami bez laktozy. Prawdziwa uczta dla łasuchów słodkości. Brownie najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Ja zastąpiłam ją domowym karmelem z daktyli i sezamu.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 13:59 opublikował przepis:

FIT UCIERANIEC Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ ( BEZ LAKTOZY )

Ciasto jest pyszne i odchudzone. Nie zawiera laktozy oraz ma mało glutenu.
Użytkownik paulette17 w dniu 24.05.2018 13:52 opublikował przepis:

Ciasto bezglutenowe z rabarbarem i kruszonką

Nie ma nic lepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Moje ulubione, które można przygotować w kilka minut to najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy duża łyżka drewniana do mieszania. To ciasto zawsze wychodzi i smakuje dobrze z każdymi owocami. Jest puszyste i wilgotne.
Użytkownik paulette17 w dniu 18.03.2018 14:42 opublikował przepis:

KARKÓWKA W CEBULI I OCCIE BALSAMICZNYM

Karkówka to bardzo tłuste mięso, więc można ją przygotować do obiadu raz na jakiś czas. Odpowiednio przygotowana jest soczysta i krucha. Moja rodzina najbardziej lubi karkówkę duszoną w cebuli, która nadaje słodkiego smaku i aromatu. Natomiast ocet balsamiczny ideał dla mięsa. Dzięki niemu karkówka ma charakterystyczny, ale smaczny smak i brązową barwę. Mięso należy odpowiednio zamarynować, by potem było miękkie i smaczne. Idealnym dodatkiem do karkówki są młode ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty.

Użytkownik paulette17 w dniu 06.03.2018 17:13 opublikował przepis:

JAJA Z FARSZEM BROKUŁOWYM

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jedną z głównych potraw na wielkanocnym stole są jaja faszerowane. Farsz to już kwestia gustu. U nas tym razem postawiłam na kolor zieleni, czyli kolor wiosenny, radosny. Zielony kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni.
Użytkownik paulette17 w dniu 01.03.2018 14:14 opublikował przepis:

SAŁATKA WIOSENNA Z BROKUŁAMI

Wiosna tuż, tuż ! Aby było weselej, kolorowo na talerzach przygotowałam sałatkę wiosenną, która składa się z kolorowych sałat, brokuła, jajek, rzodkiewek, szczypiorku i ogórków. Pycha ! Ten widok sałatki sprawia lepszy dzień. A całość polana jest pysznym sosem na bazie oliwy i octu jabłkowego. Sałatka może być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do obiadu.

Użytkownik paulette17 w dniu 28.02.2018 10:45 opublikował przepis:

RAFAELLO Z SUCHARÓW ( PRALINKI KOKOSOWE )

Wszystkim znane pralinki kokosowe w wersji domowej nie mają sobie równych.
Użytkownik paulette17 w dniu 28.02.2018 10:34 opublikował przepis:

SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM

Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny.
Użytkownik paulette17 w dniu 23.02.2018 18:21 opublikował przepis:

BROWNIE PIECZONE Z POLEWĄ

Jedno z ulubionych ciast czekoladowych. Brownie to ciasto tzw. zakalec, nie wyrasta, za to jest mokre, ciężkie, wilgotne i soczyste. Można powiedzieć, że ocieka z czekolady. Idealne na chandrę. Na pewno poprawi humor i nastrój. Przy pysznej kawie nie ma sobie równych. Jak widać ma same zalety. Dodatkowo przygotowanie tego ciasta to pestka.
Użytkownik paulette17 w dniu 22.02.2018 15:34 opublikował przepis:

PLACUSZKI BANANOWE ( TYLKO 4 SKŁADNIKI )

Takim jednym przykładowym zdrowym posiłkiem np. śniadaniem a nawet deserkiem są placuszki bananowe. Ich skład jest prosty, przygotowanie szybkie. Nawet nie musimy dużo "garów" brudzić. Słodyczy dodają banany oraz owoce, którymi obłożymy sobie placuszki. Są delikatne, lekkie i w środku puszyste.
Użytkownik paulette17 w dniu 22.02.2018 15:23 opublikował przepis:

JOGURTOWE FAWORKI

Najlepsze chrusty robi moja babcia, tego nikt nie przebije. Nawet ja nigdy nie zrobię tak pysznych faworków. One mają w sobie magię i wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze były lekkie, chrupiące i takie kruche z małymi, uroczymy bąbelkami, które pod naciskiem ugryzienia pękały i w ustach się rozpływały. Obsypane grubo cukrem pudrem wyglądały obłędnie. A to moja wersja smacznych chruścików.
Użytkownik paulette17 w dniu 22.02.2018 15:14 opublikował przepis:

FRANCUSKIE MAKARONIKI BŁĘKITNE

Klasyczne makaroniki, które wyszły pyszne, lekkie, z tak zwaną stopką, na zewnątrz chrupka skorupka a w środku idealnie wypieczone, lekko ciągnące.
Użytkownik paulette17 w dniu 22.02.2018 15:01 opublikował przepis:

PRALINKI MOCY

Czasem mamy mocną chęć na coś słodkiego, ale nie mamy czasu by coś przygotować. Czasem chcemy by coś słodkiego było "mniej" słodkiego. Te pralinki to bardzo szybki sposób by umilić sobie dzień przy pysznej kawie. Ewidentnie dominuje smak orzechowy, a gorzki posmak kakao nadaje lekkiej cierpkości.
Użytkownik paulette17 w dniu 16.02.2018 21:53 skomentował:

TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

Użytkownik paulette17 w dniu 07.02.2018 10:39 opublikował przepis:

CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Cannelloni to makaron o kształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu.
Użytkownik paulette17 w dniu 07.02.2018 10:33 opublikował przepis:

DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA

Kolejna wariacja smakowa ryby. Chyba nigdy nie skończą mi się pomysły. Rybę jemy często, głównie dorsza, a taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna.
Użytkownik paulette17 w dniu 12.01.2018 10:57 opublikował przepis:

ZUPA A'LA STROGONOW

Przepis na zupę, którą lubi mój mąż. Jest to zupa, która przypomina strogonow, ale jest nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca.
Użytkownik paulette17 w dniu 28.12.2017 16:59 opublikował przepis:

IMPREZOWE BUŁECZKI

Można je podawać na ciepło jak i na zimno, tak i tak smakują wyśmienicie. Najlepsze jest to, że gdy są zimne możemy je podgrzać w mikrofalówce i będą jak z piekarnika- świeżutkie i pyszne ! Środek bułeczek jest z ciągnącym się serem i pieczarkami, a bazą sosu jest ketchup. Pyszna przekąska z prostych składników, które prawie zawsze mamy w domu. Długo są świeże i nie twardnieją.
Użytkownik paulette17 w dniu 28.12.2017 16:34 opublikował przepis:

SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

Pyszny, delikatny, lekko kwaśny, lekko słodki, kremowy i piękny. Tak określam ten sernik. Przygotowałam go na chrzciny mojej małej córeczki. Każdy był zachwycony i pytał co to za ciasto .
Użytkownik paulette17 w dniu 30.10.2017 12:01 opublikował przepis:

SZYBKIE CIASTO KINDER

Nie ukrywam, że ciasto jest słodkie, w końcu smakuje jak Kinder. Nie ukrywam również, że takie ciasta lubimy, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Co za dużo to nie zdrowo. Kawałek nikomu nie zaszkodzi , a nawet może poprawić humor przy dobrej kawce, a jeszcze lepiej w dobrym towarzystwie. Ciasto należy do najprostszych, najmniej skomplikowanych. Jest to ciasto ucierane, ale pyszne ! Przepis pochodzi z mojego zeszytu na babeczki kinder. Zamiast babeczek zrobiłam ciasto, lekko zmodyfikowałam. Ciasto, które zawsze wychodzi.
Użytkownik paulette17 w dniu 30.10.2017 11:47 opublikował przepis:

PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI

Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która jest delikatna, masą serową, która jest puszysta i masą jabłkową, która neutralizują słodkość, nadając lekko kwaskowego smaku. Przekładaniec idealny na świąteczne stoły lub imprezki np. urodzinowe. Może być ciastem popisowym.

Użytkownik paulette17 w dniu 25.10.2017 10:48 opublikował przepis:

BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU

Moim popisowym daniem z grilla są burgery wołowe, które odpowiednio zamarynowane dzień wcześniej są soczyste. Burgery są zamknięte w złocistej grillowanej bułce z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw prosto z ogrodu. W sałatce nie zabraknie chrupiącej kalarepy, zielonego bobu, świeżej sałaty i pełnych smaków pomidorków koktajlowych. Aby sałatka była bardziej smakowita wystarczy odrobina sera feta. Dodatkowo grillowana cukinia uzupełnia całość.
Użytkownik paulette17 w dniu 14.08.2017 19:34 opublikował przepis:

CIASTO IMPREZOWE PAULI Z CHRUPIĄCYM SUCHARKOWYM SPODEM (BEZ PIECZENIA )

Ciasto a'la 3 bit, ale napisze z czystym sumieniem, że lepsze, a wszystko za sprawą chrupiącego spodu, który nawet jeśli jest 3 dni w lodówce to nie mięknie i dalej jest chrupiący.
Użytkownik paulette17 w dniu 13.08.2017 17:53 opublikował przepis:

SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Jeśli są tu wielbiciele mokrych, ciężkich ciast czekoladowych to ten sernik jest dla Was. Jeśli są tu wielbiciele puszystych, lekkich serników to te ciasto też jest dla Was. Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki.
Użytkownik paulette17 w dniu 29.07.2017 18:53 opublikował przepis:

PASTA Z JAJEK Z BEKONEM

Najzwyklejsza pasta z jajek z lekką, wędzoną nutą. Smaczna, prosta i tania. Powstała na wzór kupnej. Nie potrzeba wiele składników, a pasta starczy na kilka dni na pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje posypana szczypiorkiem. Bez ulepszaczy i barwników .
Użytkownik paulette17 w dniu 29.07.2017 18:45 opublikował przepis:

FASOLOWE BROWNIE CZEKOLADOWE

Jedno z najbardziej wilgotnych ciast jakie jadłam. Niesamowicie kremowe, ciężkie i mokre. Ciasto jest bez mąki, a cały sekret tkwi w fasolce, która zawiera dużo skrobi. Nie zawiera również cukru. Słodzikiem są banany i daktyle, więc są to naturalne cukry. Niczego nie brakuje w smaku, a fasola jest nie wyczuwalna. Gdyby ktoś zapytał mnie czym jest zastąpiona mąka, to w życiu bym nie zgadła. Zdrowsza wersja dla każdego.
Użytkownik paulette17 w dniu 06.06.2017 10:30 opublikował przepis:

JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się z kaszą i czekoladą.

To może cię zainteresować