Jest puszyste, mięciutkie i długo świeże. Aby nie wyschło wystarczy przykryć je lekko zwilżoną ściereczką. Ciasto nie jest trudne, a w kuchni unosi się aromat pieczonych śliwek i kokosu. U Nas najlepsza okazała się się kruszonka, bo mały złodziej nie mógł oprzeć się pokusie.
Karkówka to bardzo tłuste mięso, więc można ją przygotować do obiadu raz na jakiś czas. Odpowiednio przygotowana jest soczysta i krucha. Moja rodzina najbardziej lubi karkówkę duszoną w cebuli, która nadaje słodkiego smaku i aromatu. Natomiast ocet balsamiczny ideał dla mięsa. Dzięki niemu karkówka ma charakterystyczny, ale smaczny smak i brązową barwę. Mięso należy odpowiednio zamarynować, by potem było miękkie i smaczne. Idealnym dodatkiem do karkówki są młode ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty.
Wiosna tuż, tuż ! Aby było weselej, kolorowo na talerzach przygotowałam sałatkę wiosenną, która składa się z kolorowych sałat, brokuła, jajek, rzodkiewek, szczypiorku i ogórków. Pycha ! Ten widok sałatki sprawia lepszy dzień. A całość polana jest pysznym sosem na bazie oliwy i octu jabłkowego. Sałatka może być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do obiadu.
Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która jest delikatna, masą serową, która jest puszysta i masą jabłkową, która neutralizują słodkość, nadając lekko kwaskowego smaku. Przekładaniec idealny na świąteczne stoły lub imprezki np. urodzinowe. Może być ciastem popisowym.