20181029_124931

Joanna Kryla

O mnie:

Uwielbiam gotować i piec, z wykształcenia jestem pedagogiem. Prócz tradycyjnych potraw często też eksperymentuję i wymyślam nowe potrawy. Z pasją oglądam wszelkie programy kulinarne, z których często czerpię inspiracje. Prowadzę bloga https://krylowakuchnia.blogspot.com/

Liczba punktów za aktywność
443
Liczba obserwujących
5

Wyślij wiadomość
Ciasto kefirowe ze sliwkami i kruszonką
Użytkownik Joanna Kryla w dniu 25.07.2019 16:09 opublikował przepis :

Ciasto kefirowe ze sliwkami i kruszonką

Idealnie puszyste i wilgotne ciacho, a do tego slodko-kwaśne renklody i chrupiąca kruszonka. Ciasto idealne, gdy nie za bardzo ciasta Ci wychodzą-to wyjdzie na pewno. Idealne gdy nie masz czasu-czas przygotowania to tylko 10 minut. Idealne bo można upiec z innymi owocami, wyjdzie z każdymi. No i dodatkowo to meeega tanie ciacho.

Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych
Użytkownik Joanna Kryla w dniu 25.07.2019 15:08 opublikował przepis :

Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych

Właďnie teraz jest sezon na kiszenie ogórków, prócz tych pysznych chrupiących warzyw warto również wykorzystać wodę, którą były zalane w beczce.Woda z kiszenia ogórków doskonale wzmacnia odporność, pomaga na bóle głowy oraz zapobiega grzybicom. Pomaga przy dolegliwościach takich jak zgaga oraz przy skurczach mięsni. Idealnie nadaje się do marynowania mięs do pueczenia w piekarniku lub grillowanych. Dlatego nie wylewajcie wody z kiszenia ogórków i wykorzystajcie ją maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek, mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku.

Jagodzianki w jagodowym lukrze
Użytkownik Joanna Kryla w dniu 17.07.2019 13:44 opublikował przepis :

Jagodzianki w jagodowym lukrze

Sezon na jagody, więc nie może zabraknąc jagodzianek. Pyszne, puszyste, delikatne, dla mnie idealne jako deser lub śniadanie.

Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym
Użytkownik Joanna Kryla w dniu 12.07.2019 11:06 opublikował przepis :

Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym

Ekspresowe w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików.

Sałatka z pęczaku z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
Użytkownik Joanna Kryla w dniu 28.06.2019 12:45 opublikował przepis :

Sałatka z pęczaku z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Pęczak to najstarsza odmiana kaszy jęczmiennej, przez wielu niedoceniana, a przecież zawiera mnóstwo wartości odżywczych i składników prozdrowotnych.Pęczak to ulubiona kasza mojej babci i tak jak babcia gotuję ją pod kołdrą:) Tym razem zostało mi kaszy z obiadu, więc powstała pyszna, pożywna sałatka

Koperek na zimę z solą
Użytkownik Joanna Kryla w dniu 18.06.2019 11:17 opublikował przepis :

Koperek na zimę z solą

Teraz właśnie koperek jest najbardziej dorodny aromatyczny i pachnący. Warto więc przygotować jego zapas na zimę. Zawsze koperek mroziłam, tym razem postanowiłam wykorzystać najstarszy naturalny konserwant jakim jest wydobywana w kopalniach soli sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać nawet do roku czasu!

Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku
Użytkownik Joanna Kryla w dniu 14.06.2019 11:27 opublikował przepis :

Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku

Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami.