REKLAMA
Pyszna serowa strucla proponowane przeze mnie jako alternatywa dla nie przepadających za wersją makową :) Ciasto długo zachowujące wilgoć o delikatnej strukturze. Nadzienie serowe jest aksamitne niczym w serniku, bardzo smaczne.
Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.
Najlepsze kluski na parze, przepis posiadam od babci.
Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci. Właściwie na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Ja piekę z dżemem śliwkowym, bo jego kwaskowy smak świetnie przełamuje delikatną słodycz ciasta. Ale można też z innymi powidłami czy z serem...
Efektowne i smaczne bułeczki mleczne. Są truskawkowe nie tylko wizualnie ale i w środku.
Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne i na kazdą okazję.Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną struclę z białym serem.Powiem jedno,wyszła super!Puszysta,mokra... i ten pyszny ser.Polecam!
Babcia piekła tak dużo kapuśniaczków, aby każdy się najadł i jeszcze dostał kilka sztuk na wynos.Dwadzieścia lat pracowałam na plebanii jako kucharka, a gotowanie to moja wielka pasja.
Chyba nie ma osoby, która by się nie skusiła na drożdżowca! W końcu większość z nas wychowała się na tych ciastach:) Nieoceniony jest także zapach który unosi się po domu, gdy w piekarniku „pracują drożdże” , a ciasto wyrasta.
Ja przygotowałam moje Pluszki w 2 wersjach. Jedne z makiem, a drugie z nadzieniem serowym. Mojemu tacie smakowały z serem, natomiast mnie bardziej przypadły do gustu te z makiem. Bułki te możecie również upiec z orzechami, twardą marmoladą. Przepis znalazłam na kuchnianadatlantykiem.com
Ciasto drożdżowe z dużą ilością farszu pod pierzynką serową,pyszny na ciepło wspaniały na zimno.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany