Przepisy na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej lubianych wypieków w polskich domach. Głównym powodem takiego stanu rzeczy wydaje się jego uniwersalność: można je bowiem przygotowywać na słodko bądź na słono, z najrozmaitszymi dodatkami. Warto zatem wiedzieć, jak skutecznie przystąpić do pracy, aby gotowe ciasto spełniło oczekiwania domowników albo zaproszonych na rodzinne przyjęcie gości.

Liczba przepisów: 2377

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Drożdżowy kogut

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

bułeczki truskaweczki

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-26qh9u8

5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-1duwbje

Co to jest ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe, jak sama nazwa wskazuje, powstaje na bazie drożdży piekarniczych. Możemy użyć drożdży świeżych bądź suszonych - zaleta tych ostatnich polega na tym, że nie trzeba poświęcać czasu na przygotowywanie z nich rozczynu. Sam rozczyn również nie jest jednak niczym skomplikowanym: potrzebujemy do niego tylko mleka, drożdży i cukru. Zmieszane składniki rozczynu zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy je do miski wraz z pozostałymi składnikami na ciasto: mąką, cukrem, jajkiem i szczyptą soli. Produkty te są powszechnie wykorzystywane w każdej polskiej kuchni, dzięki czemu ciasto drożdżowe nie wymaga od nas żadnych specjalnych zakupów. 

Mimo ogólnej dostępności składników, ciasto drożdżowe uchodzi za dość niewdzięczne w przygotowaniu ze względu na konieczność jego wyrabiania. Ten etap trudno pominąć, jeśli marzy nam się pyszny wypiek z jabłkami, z rabarbarem bądź z truskawkami. Wiele osób skarży się, że nie dysponują wystarczającą siłą fizyczną, aby dostatecznie wyrobić ciasto. Na szczęście, z pomocą przychodzą tu nowoczesne roboty kuchenne, wyposażone nie tylko w końcówkę do wyrabiania, ale także w mieszadło i trzepaczkę. Dzięki temu wilgotne ciasto drożdżowe znajduje się dziś w zasięgu możliwości każdego amatora wypieków - nawet tego początkującego w sztuce kuchennej. Nie bez znaczenia okazuje się tu także fakt, że za pomocą sprzętu kuchennego wyrobimy ciasto już w 4 minuty - ręcznie zajmie to nam zaś przynajmniej 10.

Czym jest ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

W ostatnich latach popularne staje się ciasto drożdżowe bez wyrabiania - otrzymuje się je dzięki warstwowemu ułożeniu wszystkich składników. Taka metoda wydaje się dość atrakcyjna, bo nie potrzebujemy przy niej ani siły fizycznej, ani miksera. Będziemy jednak musieli uzbroić się w cierpliwość, gdyż ciasto ułożone warstwowo wyrasta przez kilka godzin. Co więcej, wielu amatorów sztuki kuchennej stoi na stanowisku, że to właśnie etap wyrabiania (najlepiej samodzielnego!) decyduje o szczególnych walorach wypieku. Zdania w tej kwestii są więc podzielone.

Należy jeszcze wyraźnie podkreślić, iż ten typ ciasta zawsze będzie potrzebował nieco czasu na wyrośnięcie. Przymierzając się do jego upieczenia, bierzmy pod uwagę, że proces okazuje się kilkuetapowy. W efekcie otrzymamy jednak smakowity wypiek z czym tylko dusza zapragnie: z jagodami, z makiem, z budyniem, z borówkami bądź z serem. Zdecydowanie warto zatem podjąć owo kulinarne wyzwanie.

Jaka mąka jest najlepsza do ciasta drożdżowego?

Konkretny typ mąki określa ilość zawartych w niej substancji mineralnych - przykładowo, w mące typu 450 ich zawartość wynosi 0,45 procent. Ciasto drożdżowe na pizzę najlepiej wychodzi dzięki mące poznańskiej typu 500, zaś do słodkich wypieków najlepiej używać mąki luksusowej typu 550. Mąkę należy przed użyciem obowiązkowo przesiać, co sprzyja jej napowietrzeniu. 

Jak długo piec ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe pieczemy zazwyczaj przez 40-50 minut. W początkowym etapie należy kontrolować, czy ciasto piecze się prawidłowo, czyli np. nie pali się albo nie wylewa z formy. Temperatura pieczenia wynosi zazwyczaj 180 stopni. W przypadku chlebów na bazie drożdży może jednak być wyższa. 

Najlepsze przepisy na ciasto drożdżowe na słodko

Wielką zaletą ciast drożdżowych jest to, że można je przygotowywać z owocami sezonowymi. Najlepszy przykład stanowi tu z pewnością ciasto drożdżowe ze śliwkami - ulubiony deser wielu łasuchów. Równie popularne jest ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - jego puszystości dosłownie trudno się oprzeć.

Zauważmy jeszcze, że z ciasta drożdżowego otrzymamy także np. bułeczki cynamonowe, idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Wachlarz możliwości będzie tu więc nieograniczony. 

Najlepsze przepisy na ciasto drożdżowe na słono

Ciasto drożdżowe z owocami jest przekąską powszechnie lubianą, ale czasami warto się skusić na kulinarny eksperyment. W wersji wytrawnej z takiego ciasta możemy upiec np. chleb, paluchy drożdżowe czy focaccię (płaski włoski chlebek przypominający pizzę). Wszystko zależy od naszej kreatywności oraz czasu, jaki poświęcimy na przebywanie w kuchni. 

 

To może cię zainteresować