Potrawy z jajek

Potrawy z jajek wyśmienicie smakują, są pożywne, a także łatwe do przygotowania. Są interesującą alternatywą do monotonnych kolacji, ubogich śniadań czy mięsnych obiadów. Istnieje wiele możliwości ich przyrządzenia, a menu, które bazuje na jajkach na pewno zbyt szybko ci się nie znudzi. Potraw z jajek jest bardzo dużo do wyboru, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś, co trafi w jego indywidualne gusta smakowe. Tego rodzaju potrawy mogą być proste, łatwe do przyrządzenia i szybkie, jak też wykwintne, podawane podczas specjalnych, oficjalnych okazji. Sprawdźmy, jakie mogą być potrawy z jajek i jakie przepisy warto brać pod uwagę, decydując się na tego rodzaju dania.

Liczba przepisów: 8316

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Łódeczka z jajkiem

Jakie mogą być potrawy z jajek?

Potraw z jajek może być naprawdę bardzo wiele. Jakie są? Przede wszystkim smaczne oraz pożywne. Jedną z propozycji są jajka faszerowane pieczarkami, kojarzone z wiosennym daniem, podawane w towarzystwie kiełków oraz zielonych warzyw. Nie oznacza to jednak, że nie można ich jeść przez cały okrągły rok. Przepis na jajka z pieczarkami jest banalnie prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności kucharskich. Dodatkowo nadzienie z pieczarek, żółtka, majonezu i ogórka wyśmienicie smakuje i trafia w rozmaite gusta smakowe. Jajka nadziewane pieczarkami cieszą się popularnością nie tylko na stole wielkanocnym, ale również podczas innych okazji i uroczystości. Będą bardzo dobrym wyborem na przyjęcie albo jako przystawka przed uroczystym obiadem.

Inną smaczną potrawą są po prostu jajka na miękko. Jest to doskonały sposób na smaczne, pożywne i proste do przygotowania śniadanie. Taki posiłek jest sycący i zapewnia energię na wiele godzin w ciągu dnia. Najważniejszy w przygotowaniu jajka na miękko jest czas gotowania. Przesadnie długie przetrzymanie sprawia, że żółtko się ścina, natomiast zbyt krótkie gotowanie powoduje, że białko jest zbyt wodniste. Najlepiej zatem nastawić minutnik na trzy minuty, by nie obawiać się, że popełnimy jakiś błąd podczas gotowania.

Szybkie potrawy z jajek

Jedną z szybkich potraw z jajek jest sałatka z jajkiem. Dodatkowo jest ona zdrowa, lekkostrawna i szybka do przygotowania. Sprawdza się jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do dania głównego, np. obiadu. Jeśli przygotujemy ją na bazie oliwy z oliwek, to będzie ona doskonałą przystawką. Dzięki dodatkom rzodkiewki oraz marchewki sałatka nabiera świeżości oraz chrupkości. Sałatka z jajkiem na twardo będzie bardzo dobra z majonezem, sosem tatarskim czy śmietaną. Ten rodzaj sałatki dobrze prezentuje się w przezroczystych słoiczkach. Jeśli chcemy jeszcze bardziej zwiększyć atrakcyjność potrawy, to zamiast jajek kurzych możemy postawić na jaja przepiórcze. Do jajek, oprócz sałat, pasuje również rukola, która znakomicie podkreśli smak całej potrawy.

Wykwintne potrawy z jajek

Wśród wykwintnych potraw z jajek z pewnością możemy polecić jajko sadzone w cieście francuskim. Jest ono doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie, lunch, jak też po prostu jako wyśmienitą oraz pożywną przekąskę w ciągu dnia. Ta potrawa stanowi połączenie maślanego, kruchego ciasta, sera, bekonu oraz ogórka zielonego, dlatego z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nawet o bardzo wymagających gustach smakowych. Pamiętajmy, że nie musimy się ściśle trzymać określonego przepisu. Przykładowo podany wcześniej boczek można zastąpić hiszpańską kiełbasą chorizo bądź jakościową szynką domową. Aby urozmaicić smak można również dodać drobno pokrojoną paprykę do jajek na cieście francuskim. Innym pomysłem jest dodanie w to miejsce szczypiorku albo czerwonej cebuli.

Jeżeli wybieramy gotowe ciasto francuskie, to koniecznie zwróćmy uwagę na jego skład. Najlepiej sięgać po produkty na bazie masła. Jeżeli zdecydujemy się na wykonanie ciasta z margaryny lub tłuszczy roślinnych, to mogą się one niestety okazać nienajlepszej jakości. Aby przygotować jajka sadzone w cieście francuskim, można użyć do tego zarówno świeżego, jak i mrożonego ciasta. Warto również spróbować ciasto francuskie z mozzarellą jajkiem sadzonym i passatą pomidorową. Ten smak z pewnością was zachwyci.

To może cię zainteresować