Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed robieniem klusek grzyby zalewam wodą . W dniu robienia dania na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję odsączone , posiekane grzyby , podsmażam , studzę , Kajzerkę zalewam rosołem , pozostawiam aż wsiąknie płyn . W maszynce na małych oczkach mielę mięso , boczek , kajzerkę , grzyby z cebulą , marchewkę , Do składników dodaję majeranek , przyprawę Harissa , przyprawę do mięs , sól , pieprz , wyrabiam na jednolitą masę . Z masy formuję ok. 20 kulek .
2.Ziemniaki mielę , dodaję do nich obie mąki , jajka , sól , zagniatam na jednolitą masę , podsypuję mąką , dzielę na 20 porcji , z każdej formuje placuszek , na placuszkach układam kulki z mięsa , zlepiam podłużne kluski .
3.Kluski gotuję w osolonym wrzątku , z dodatkiem oleju i ząbków czosnku ok . 2 - 3 minuty od zagotowania . Łyżką cedzakowa z dziurkami wyjmuję kluski na talerze . Kluski kroję , układam tak ok. po dwie na talerzach , zalewam rosołem , dodaje plasterki marchewki , plasterki cytryny , posypuję listkami macierzanki , podaję .
Porady
Gęsinę do farszu możemy zastąpić innym mięsem drobiowym .
Komentarze