Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Danie bardzo smaczne , aromatyczne i bardzo , bardzo szybko znikające z talerzy :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na kluski:
    1,5 kg. ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki maki pszennej+do podsypania
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    2 szczypty soli
    Farsz do klusek:
    500 g. mięsa z gęsiny z rosołu
    1 marchewka
    1 bułka kajzerka
    1/2 szklanki rosołu z gęsiny
    1/4 szklanki suszonych grzybów
    1/4 szklanki wody
    1 cebula
    2 łyżki masła
    6 plasterków wędzonego parzonego boczku
    1 płaska łyżka majeranku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek z olejem-ok. 2 litry
    2 ząbki czosnku
    rosół - u mnie z gęsiny
    marchewka z rosołu
    cytryna
    macierzanka - u mnie świeża z ogrodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rosół Kluski Dania główne

Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole 1. Dzień przed robieniem klusek grzyby zalewam wodą . W dniu robienia dania na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję odsączone , posiekane grzyby , podsmażam , studzę , Kajzerkę zalewam rosołem , pozostawiam aż wsiąknie płyn . W maszynce na małych oczkach mielę mięso , boczek , kajzerkę , grzyby z cebulą , marchewkę , Do składników dodaję majeranek , przyprawę Harissa , przyprawę do mięs , sól , pieprz , wyrabiam na jednolitą masę . Z masy formuję ok. 20 kulek .
  • Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole 2. Ziemniaki mielę , dodaję do nich obie mąki , jajka , sól , zagniatam na jednolitą masę , podsypuję mąką , dzielę na 20 porcji , z każdej formuje placuszek , na placuszkach układam kulki z mięsa , zlepiam podłużne kluski .
  • Kluski ziemniaczane z mięsem gęsiny i suszonych grzybów w rosole 3. Kluski gotuję w osolonym wrzątku , z dodatkiem oleju i ząbków czosnku ok . 2 - 3 minuty od zagotowania . Łyżką cedzakowa z dziurkami wyjmuję kluski na talerze . Kluski kroję , układam tak ok. po dwie na talerzach , zalewam rosołem , dodaje plasterki marchewki , plasterki cytryny , posypuję listkami macierzanki , podaję .

Porady

Gęsinę do farszu możemy zastąpić innym mięsem drobiowym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Suszone grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować