Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole

  • wyświetlono: 274 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Danie bardzo smaczne , aromatyczne i bardzo , bardzo szybko znikające z talerzy :)

123
  • 8 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto na kluski:
1,5 kg. ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki maki pszennej+do podsypania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 szczypty soli
Farsz do klusek:
500 g. mięsa z gęsiny z rosołu
1 marchewka
1 bułka kajzerka
1/2 szklanki rosołu z gęsiny
1/4 szklanki suszonych grzybów
1/4 szklanki wody
1 cebula
2 łyżki masła
6 plasterków wędzonego parzonego boczku
1 płaska łyżka majeranku
2 szczypty przyprawy Harissa
1 łyżka przyprawy do mięs
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
osolony wrzątek z olejem-ok. 2 litry
2 ząbki czosnku
rosół - u mnie z gęsiny
marchewka z rosołu
cytryna
macierzanka - u mnie świeża z ogrodu

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole

  • Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole1. Dzień przed robieniem klusek grzyby zalewam wodą . W dniu robienia dania na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję odsączone , posiekane grzyby , podsmażam , studzę , Kajzerkę zalewam rosołem , pozostawiam aż wsiąknie płyn . W maszynce na małych oczkach mielę mięso , boczek , kajzerkę , grzyby z cebulą , marchewkę , Do składników dodaję majeranek , przyprawę Harissa , przyprawę do mięs , sól , pieprz , wyrabiam na jednolitą masę . Z masy formuję ok. 20 kulek .
  • Kluski ziemniaczane z mięsem z gęsiny i suszonych grzybów w rosole2. Ziemniaki mielę , dodaję do nich obie mąki , jajka , sól , zagniatam na jednolitą masę , podsypuję mąką , dzielę na 20 porcji , z każdej formuje placuszek , na placuszkach układam kulki z mięsa , zlepiam podłużne kluski .
  • Kluski ziemniaczane z mięsem gęsiny i suszonych grzybów w rosole3. Kluski gotuję w osolonym wrzątku , z dodatkiem oleju i ząbków czosnku ok . 2 - 3 minuty od zagotowania . Łyżką cedzakowa z dziurkami wyjmuję kluski na talerze . Kluski kroję , układam tak ok. po dwie na talerzach , zalewam rosołem , dodaje plasterki marchewki , plasterki cytryny , posypuję listkami macierzanki , podaję .

Porady

Gęsinę do farszu możemy zastąpić innym mięsem drobiowym .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakisuszone grzybykluskidanie główneobiadrosółgęsina

Komentarze

Podobne przepisy

roladki

Dodane przez: Bo-Bożena

Roladki z karkówki w sosie z grzybów suszonych

Smaczna obiadowa propozycja ..

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kluski ziemniaczane z roladkami i sosem

Moja propozycja na świąteczny obiad...

Szynka w sosie z suszonych grzybów

Dodane przez: kasiunia860

SZYNKA W SOSIE Z SUSZONYCH GRZYBÓW

Szynka w aromatycznym sosie grzybowym....

kluski z mięsem

Dodane przez: Marzena13

Kluski z mięsem

Kluseczki nadziane mięsem pozostałym...

Barszcz Biały Z Suszonych Grzybów

Dodane przez: gotowanietoproste

Barszcz Biały Z Suszonych Grzybów

Taki barszczyk w moim rodzinnym...

kotlety mielone

Dodane przez: justi2401

Kotlety mielone z sosem z suszonych grzybów

Mieszkam blisko lasu, dlatego co...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE