Bigos z młodej kapusty

4.48 (159 ocen)

  • 1 min

Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty, a otwiera go bigos z młodej kapusty

  • 1 min

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
    1 duża laska kiełbasy wędzonej
    30-40 dkg mięsa(wieprzowe, drób), u mnie schab
    1 średnia cebula
    1 średnia marchewka
    koncentrat pomidorowy
    3-4 liście laurowe
    6-7 ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzy
    sól, papryka mielona słodka
    1 łyżka octu winnego (u mnie cherry)
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać, umyć, osuszyć i poszatkować. Zalać wodą w garnku, jednak wody nie może być więcej niż kapusty. Zetrzeć marchew i dodać do kapusty. Wrzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut bez przykrycia.
  • 2. Mięso i kiełbasę pokroić, opruszyć papryką i podsmażyć dosyć długo. Zalać mięso ok. 3 chochlami wody z kapusty i dusić przez ok 10 minut. Dodać do kapusty. Doprawić koncentratem pomidorowym i solą. Chwilę pogotować na małym ogniu, ale dosłownie 3-4 minuty. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać również do bigosu. Można zrobić zasmażkę z mąki, jednak odradzam to osobom dbającym o sylwetkę ;)
    Doprawić bigos z młodej kapusty solą i ew. pieprzem, chociaż dając wcześniej dużo pieprzu w ziarenkach nie ma takiej potrzeby. Dodać łyżkę octu. Zamieszać.
    Podawać posypany koperkiem, z chlebem lub ziemniakami ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować