Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obrać, umyć, osuszyć i poszatkować. Zalać wodą w garnku, jednak wody nie może być więcej niż kapusty. Zetrzeć marchew i dodać do kapusty. Wrzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut bez przykrycia.
2.Mięso i kiełbasę pokroić, opruszyć papryką i podsmażyć dosyć długo. Zalać mięso ok. 3 chochlami wody z kapusty i dusić przez ok 10 minut. Dodać do kapusty. Doprawić koncentratem pomidorowym i solą. Chwilę pogotować na małym ogniu, ale dosłownie 3-4 minuty. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać również do bigosu. Można zrobić zasmażkę z mąki, jednak odradzam to osobom dbającym o sylwetkę ;)
Doprawić bigos z młodej kapusty solą i ew. pieprzem, chociaż dając wcześniej dużo pieprzu w ziarenkach nie ma takiej potrzeby. Dodać łyżkę octu. Zamieszać.
Podawać posypany koperkiem, z chlebem lub ziemniakami ;)
Komentarze