REKLAMA
Kuchnia amerykańska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie – właściwie trudno już dzisiaj spotkać kogokolwiek, kto nigdy nie próbował hot-doga czy hamburgera. Dietetycy zwracają wprawdzie uwagę, że jedzenie amerykańskie jest mocno kaloryczne i niezdrowe, jednak ich dezaprobata rzadko spotyka się ze zrozumieniem najmłodszego pokolenia konsumentów.
Efektowny tort piętrowy na wyjątkowe okazje. W środku biszkopt, spód brownie, pasta pralinowa malina, mus borówkowy, krem z białej czekolady z owocami.
Niezwykle efektowny tort z przepysznymi przełożeniami: kremem jagodowym, hibiskusowy oraz czekoladowym na bazie batoników.
Kolorowy tort z kremem "michałkowym" oraz tynkiem "Milky way". U mnie z mrożonymi malinami-ale można użyć dowolne, ulubione owoce. Lama przykuwa uwagę dzieci swoimi okularami, dlatego pasuje na każdą imprezę dla dzieci :)
Wykonany w domowych warunkach, z użyciem domowych (nieskomplikowanych) sprzętów, nie wygląda zjawiskowo, tak jakbym tego chciała :D Powiem więcej, byłby świetnym elementem programu "Nailed it!" :D Jednak smakuje nieźle. Zawiera w środku żelkę truskawkową, krem truskawkowy oraz krem budyniowy. Tynk wykonany na podstawie bezy szwajcarskiej. Przygotowanie tego tortu nauczyło mnie, jak ważnym wyposażeniem są packi cukiernicze - jest to pierwszy zakup, jaki planuję zrobić przy najbliższej okazji ;-) Na okładkę nie trafi - może jednak zainspiruje bardziej wprawione w sztukę cukierniczą Czytelniczki strony PP :D
Soczyste mięso i chrupiąca panierka – te smaczne kąski zna wielu z nas. Teraz możemy przygotować je sami w domu. Wiedzieliście, że to takie proste?
deser lodowy z bezą włoską
Watro pochwalić się takim imponującym wypiekiem na stole wielkanocnym. Pamiętaj jednak, że jak raz ją spróbujesz nie będziesz chcieć jeść żadnej innej.!
Stany Zjednoczone są ogromnym krajem, co znajduje odbicie także w sferze kulinarnej: od wieków istnieją spore rozbieżności w zwyczajach żywieniowych poszczególnych amerykańskich stanów. Można jednak powiedzieć, że amerykańska kuchnia została ukształtowana na równi przez plemiona indiańskie, przybyszy z Europy i Chin, a także przez sposób odżywiania dawnych afrykańskich niewolników.
Dania amerykańskie cechuje ciężkostrawność, wysoka zawartość tłuszczu, kaloryczność oraz... nieprzeciętne walory smakowe. Ten ostatni aspekt decyduje o niesłabnącym powodzeniu kuchni z USA, pomimo jej fatalnego wpływu na sylwetkę. Istotnie, współcześni Amerykanie należą do najbardziej otyłych społeczeństw na świecie, choć prowadzone przez państwo kampanie informacyjne usiłują przynajmniej częściowo odwrócić tę tendencję.
W Stanach Zjednoczonych jada się tradycyjnie trzy posiłki dziennie. Popularną potrawą śniadaniową są naleśniki z mąki pszennej lub kukurydzianej, polane syropem klonowym, albo jajecznica z szynką czy bekonem. Oprócz tego można dodatkowo przegryźć np. bułkę z serem i wędliną. Na stole pojawia się również sok (pomarańczowy bądź grejpfrutowy) oraz kawa.
Drugim posiłkiem przeciętnego Amerykanina jest lunch, jadany w godzinach południowych. Taka pora wymusza na ludziach pośpiech, co sprzyja popularności wszelkiego rodzaju fast foodów: burgerów, grillowanych kanapek z mięsem, befsztyków na chlebie. W ramach deseru można sięgnąć po ciastko z kawą.
Amerykański obiad jada się przeważnie w porze naszej kolacji, czyli najwcześniej o 18. Trudno mówić tu o „typowym” posiłku, gdyż występują spore różnice w zależności od regionu. Ulubionym daniem w południowej części USA od lat pozostaje smażony kurczak. Na Środkowym Zachodzie prym wiodą różnego rodzaju ciasta wypełnione mięsem oraz tzw. Bratwurst (pieczona kiełbasa, spadek po imigrantach z Niemiec). W Kalifornii widać natomiast silny gastronomiczny wpływ Meksyku.
Dania amerykańskie możemy oczywiście przygotować we własnym domu. Te najpopularniejsze są nam zresztą dobrze znane, choć ze względu na ich smak z pewnością warto do nich od czasu do czasu wracać.
Przygodę z amerykańską kuchnią warto rozpocząć na przykład od pancakes na kefirze – puszystych, lekkich placuszków, idealnie nadających się na posiłek o każdej porze dnia. Zgodnie z panującą w USA tradycją, podaje się je z syropem klonowym oraz owocami leśnymi.
Równie „uniwersalny” charakter posiadają tzw. cheese balls, a zatem kulki z kremowego serka śmietankowego z dodatkami. Owe dodatki to na przykład szynka, natka pietruszki, orzechy albo kolejne gatunki sera. Ze względu na swoją oryginalność, a zarazem prostotę, kuleczki serowe można proponować zwłaszcza podczas eleganckich rodzinnych przyjęć.
Trudno sobie wyobrazić listę specjałów kuchni amerykańskiej bez którejś ze słynnych kanapek. W dzisiejszych czasach można co prawda bez trudu skorzystać z usług barów szybkiej obsługi, znacznie więcej satysfakcji przyniesie nam jednak z pewnością samodzielne przygotowanie posiłku.
Na początek dobra okaże się amerykańska kanapka BLT – jedna z najbardziej lubianych przez samych mieszkańców USA. Jej nazwa pochodzi od trzech kluczowych składników: bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Przygotowanie kanapki potrwa zaledwie chwilę, zaś efekt okaże się wyborny.
Na męski wieczór przy piwie idealnie nadaje się natomiast befsztyk wołowy w bułce. Spory kawałek dobrze wysmażonej wołowiny podajemy w podpieczonej bułce wraz z cebulką i ostrym sosem tabasco. Będzie to idealny dodatek np. do sobotnich emocji sportowych.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany