Pasztet warstwowy (jak ciasto)

  • wyświetlono: 6632 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 1

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :) bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać

MałaMi
  • 60min

Składniki

Masa mięsna:
1 kg mięsa mielonego wołowego
2 duże marchewki
2 średnie cebule
1 czubata łyżka słodkiej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Masa szpinakowa:
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Masa serowa:
250 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
3 średnie cebule
1 marchewka
1 białko jaja
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet warstwowy (jak ciasto)

  • 1. 1) Mięso mielone podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego, dorzucamy posiekaną cebulę. Przekładamy do miski wraz z niewielką ilością tłuszczu z patelni, przyprawiamy solą, słodką papryką i obficie świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28x19x7cm).
    2) Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Przesmażamy na oleju, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem, a gdy szpinak zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, ale nie za długo, by czosnek nie zgorzkniał. Rozprowadzamy warstwę na mięsie.
    3) Białko rozkłócamy blenderem, dodajemy twaróg i mascarpone, blendujemy. Dodajemy przyprawy oraz zeszkloną i podduszoną, posiekaną cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę, mieszamy. Rozkładamy masę serową na wierzchu, posypujemy ziarnami słonecznika i całość pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy przed krojeniem.

Porady

Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso drobiowe lub wieprzowina. Można wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) - wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę.
Co więcej - można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo prosty sposób. Wtedy zamiast warstwy mięsnej działamy na przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadprzystawkaWielkanocPasztetprzekąskaprzyjęcieboże narodzenieefektownesylwesteroryginalnedo barszczuświąteczne danieprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet w cieście

Dodane przez: RedakcjaPP

Pasztet w cieście

Wymieniam się przepisami z koleżankami...

Pasztet wielkanocny

Dodane przez: mysza75

Pasztet wielkanocny

Delikatny pasztet który rozpływa...

pasztet

Dodane przez: slodkoipieprznie

Pasztet

Pyszny szybki prosty pasztet

Dodane przez: anka1988

Pasztet

Najlepszy jest pasztet domowej...

Pasztet z cukinii

Dodane przez: RedakcjaPP

Pasztet z cukinii

Moja rodzina się nim zajada. Pasztet...

PASZTET

Dodane przez: aleksandra

PASZTET

NASTĘPNY MÓJ PRZEPIS ZNALEZIONY...