REKLAMA

Pasztet warstwowy (jak ciasto)

wyświetlono: 24190 | dodany do książki kucharskiej: 56 | polecenia: 2

Pasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :) bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać

opublikowany: 31.12.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Masa mięsna:
    1 kg mięsa mielonego wołowego
    2 duże marchewki
    2 średnie cebule
    1 czubata łyżka słodkiej papryki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku

    Masa szpinakowa:
    250 g świeżego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku

    Masa serowa:
    250 g twarogu półtłustego
    250 g serka mascarpone
    3 średnie cebule
    1 marchewka
    1 białko jaja
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    ziarna słonecznika do posypania
Ocena:

(średnia 5 z 157 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Mięso mielone podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego, dorzucamy posiekaną cebulę. Przekładamy do miski wraz z niewielką ilością tłuszczu z patelni, przyprawiamy solą, słodką papryką i obficie świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28x19x7cm).
    2) Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Przesmażamy na oleju, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem, a gdy szpinak zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, ale nie za długo, by czosnek nie zgorzkniał. Rozprowadzamy warstwę na mięsie.
    3) Białko rozkłócamy blenderem, dodajemy twaróg i mascarpone, blendujemy. Dodajemy przyprawy oraz zeszkloną i podduszoną, posiekaną cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę, mieszamy. Rozkładamy masę serową na wierzchu, posypujemy ziarnami słonecznika i całość pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy przed krojeniem.

Porady

Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso drobiowe lub wieprzowina. Można wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) - wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę. Co więcej - można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo prosty sposób. Wtedy zamiast warstwy mięsnej działamy na przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie ;)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mysza75 mysza75

Pasztet wielkanocny

Delikatny pasztet który rozpływa się.w ustach. Polecam na świątecznym stole i nie tylko. Jest lekki jak puch.

kategoria: Pasztet opublikowany: 03.03.2015 | wyświetlono: 13936 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pasztet domowy pieczony

Nie ma lepszego pasztetu,niż domowy. Wiadomo co w nim jest.

kategoria: wątróbka kanapki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 31.12.2013 | wyświetlono: 30864 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1
Dodane przez: afrodyta afrodyta

Pieczony pasztet z indyka

Pyszny domowy pasztet. Bez konserwantów i ulepszaczy, za to aromatyczny i bardzo mięsisty.

kategoria: kanapki Dodatki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 21.04.2014 | wyświetlono: 43669 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE