REKLAMA
Zimą wystarczy otworzyć słoik, zawartość przełożyć do garna, podgrzać i mamy fasolkę tak smaczną jak latem. Można ją też po prostu odcedzić, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Poleca się na zupę. W mojej piwnicy ma swoje honorowe miejsce :-)
Zapewne wiele i wielu z Was, tak samo jak ja, należy do tej grupy ludzi, którzy muszą mieć w kuchni puszkę pomidorów lub przynajmniej kartonik passaty, bo wychodzicie z założenia, że skoro są pomidory - tu wstaw dowolny składnik - to jesteśmy w domu i obiad uratowany :) Nieważne, ile zrobię przecieru czy passaty, zawsze jest mało i trzeba dokupować. Znacie ten ból, prawda? :) Dziś pokazuję, jak w łatwy i szybki sposób przygotować passatę pomidorową. Robię tak od ładnych paru lat, więc przepis jest sprawdzony :) Korzystajcie, bo zaczyna się sezon na pomidory, więc drukujcie przepis i do roboty! :)
Przepis stary jak świat ,i uwielbiam go piec z każdym sezonowym owocem. Zawsze jest smaczne i wilgotne. Tutaj wykorzystałam śliwki, które podczas pieczenia pięknie pachniały.
Pyszna warzywna lasagne ze szpinakiem i czerwoną soczewicą. Propozycja na piątkowy, bezmięsny obiad lub ciepłą kolację.
Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się kiszone warzywa, a nawet owoce. Ja często kiszę buraczki ćwikłowe, ale tym razem odważyłam się ukisić zestaw warzyw. Kiszonki są bardzo zdrowe i pomagają wzmacniać odporność, mają bardzo dobry wpływ na nasze jelita, to taki naturalny probiotyk. Jeśli robiłaś kiedyś ogórki małosolne, czy kiszone, to spokojnie dasz radę ukisić i warzywa. Nie ma tu żadnej filozofii, także nawet laik w kuchni da sobie radę. Ważne, żeby warzywa, które chcesz ukisić były z pewnego źródła i nie nafaszerowane nawozem, w końcu mają Ci wyjść na zdrowie, a nie na odwrót. Jedno jest pewne to nie jest nasza ostatnia kiszonka i będziemy jeszcze tworzyć kolorowe słoiki. U nas idealnie się sprawdzają jako samodzielna przekąska, dodatek do kanapek, sałatek lub dodatek do dań głównych. Skład kiszonki możesz zmieniać wedle własnego gustu i smaku, wystarczy tydzień lub dwa i możesz się cieszyć własnymi, domowymi kiszonymi warzywami.
Ostatnio skomentowane
Krupnik ukraiński