REKLAMA
Kuchnia gruzińska z zasady jest obfita, mało skomplikowana i raczej tania. Serwowane w restauracjach porcje są duże, a stoły w gruzińskich domach zawsze obficie zastawione. Gruzińskie jedzenie cechuje duża różnorodność. Odnaleźć w nim można przede wszystkim wpływy orientalne, ale także akcenty bałkańskie, żydowskie, ormiańskie i rosyjskie. Ważny element stanowią różnego rodzaju przystawki, sery, mięsa oraz oryginalne desery. Nie brakuje także napojów: zarówno bezalkoholowych, jak i tych z procentami.
Chrupiąca kapusta kiszona razem z burakami.
Soczyste gruzińskie pierożki z mięsnym farszem.
To moja wariacja na temat tych pierożków zamiast ich gotować wystarczy je w głębokim tłuszczu na złoto usmażyć i powstanie nam świetna propozycja przekąski na imprezę. Wierzch chrupiący a środek soczysty. Można je podać z ulubionym sosem lub dipem.
Najpopularniejsza potrawa kuchni gruzińskiej. Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym smakuje obłędnie, do tego wygląda wspaniale, u nas podałam z sosem czosnkowym. Ciasto jest miękkie i puszyste. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne kształty, składniki oraz sposób przygotowania. To prosta i tania potrawa, a ile kucharek tyle sposobów na jej wykonanie i nadzienie. Wszystko zależy od gustu i smaku, u mnie wykorzystałam ziemniaki, które zostały od obiadu, oraz kawałek sera, który przewracał się w lodówce i nie było na niego chętnych. Tradycyjne nadzienie chaczapuri przeważnie jest serowe.
Pierwszy raz robiłam gruzińskie pierożki pielmieni i mojej rodzince w rosole bardzo zasmakowały, rosół zrobiłam też inny, bo z mieszanych mięs wyszedł bardzo smaczny i klarowny, z łatwo dostępnych składników.
Chaczapuri to potrawa kuchni gruzińskiej, taka gruzińska wersja pizzy. Zrobione z ciasta jak na pizzę, z mieszanką serów i jajkiem, jest pyszne i sycące. Z poniższego przepisu wyszły mi trzy duże sztuki.
Chaczapuri
Uwielbiam domowy rosół z mięsnymi pierożkami tu nie dość że rosołek mamy na talerzu to dodatkowo podczas nadgryzania pierożka wypływa mięsny farsz z rosołkiem. No po prostu coś wspaniałego.
Gruzińska kuchnia pachnie. To zasługa wielu przypraw i ziół, które dotarły do Gruzji z Turcji i krajów Orientu. Najczęściej wykorzystywana jest kolendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, cynamon i papryka. Warto podkreślić, że gruzińskie potrawy są mocno zróżnicowane pod względem wykorzystywanych składników w zależności od regionu kraju.
Na terenach górskich, których sporą reprezentację ma Gruzja, jedzenie to przede wszystkim sery krowie lub owcze, dania mięsne oraz pieczywo. W kuchni azerbejdżańskiej, przygotowując potrawy gruzińskie, ze względów religijnych nie używa się wieprzowiny, a w części ormiańskiej - z powodu uwarunkowań klimatycznych - bazuje na produktach przetworzonych: marynowanych, wędzonych, solonych lub suszonych. Chętnie jedzone są ryby.
Im bardziej łagodny klimat, tym dania gruzińskie są bogatsze w owoce i warzywa, Najchętniej wykorzystuje się bakłażany, fasolę, paprykę i pomidory. Popularnością cieszą się orzechy i migdały. Swoją obecność silnie zaznaczają owoce: winogrona, owoce cytrusowe, granaty i arbuzy.
Jedzenie gruzińskie silnie reprezentują przystawki. Jednymi z najbardziej znanych na całym świecie są gruzińskie pierogi chaczapuri. To tylko jedna z możliwych form tego dania, w której nadzienie zamknięte jest w środku. Inna jego postać to gruzińska pizza, czyli placek z serem i farszem widocznym na zewnątrz. Tak zwane chaczapuri adżarskie ma kształt łódki i wypełnione jest serem, lekko ściętym jajkiem i odrobiną masła. Popularne są także wersje z pastą fasolową lub mięsem. Obok chaczapuri, sztandarową potrawą, o której często wspominają gruzińskie przepisy, są chinkali - bardzo delikatne pierożki. Jedyną słuszną wersją są chinkali z mięsem wieprzowo-wołowym lub baranim, do którego dodaje się cebulę i kilka kropel bulionu. Nie stosuje się innych farszów.
Przysmaki gruzińskie serwowane w ramach przystawki to także badridżani, czyli roladki bakłażanowe z fetą albo pastą orzechową o czosnkowej nucie oraz mokhrakula, czyli placek z patelni przywodzący na myśl hiszpańską tortillę. Często wykorzystywane są sery: owcze, kozie, krowie, podpuszczkowe, zarówno dojrzewające, wędzone, jak i z solanki. Podaje się je w formie serowych desek w towarzystwie wina.
Jedzenie w Gruzji nie mogłoby się obyć bez sosów, co łatwo dostrzec, przeglądając publikacje typu kuchnia gruzińska ze zdjęciami. Do przystawek podawany jest jogurt naturalny i sosy na jego bazie. Do dań mięsnych pasują: baże - aromatyczny sos czosnkowy oraz adżika na bazie czerwonej papryki. Często serwuje się pchali ze szpinaku - dodatek z pogranicza sosu i warzywnej pasty. Na stole pojawia się również kiszona kapusta po gruzińsku.
Warte uwagi są również przepisy kuchni gruzińskiej na zupy. Jedną z najbardziej znanych receptur jest ta na lobio przygotowywane z czerwonej fasoli, warzyw, pomidorów i przypraw.
W kraju, jakim jest Gruzja, kuchnia bogata jest także w słodycze. Najpopularniejsze na słodkie dania gruzińskie przepisy to receptura na czurczchele, czyli nawleczone na nitkę orzechy oblane sokiem owocowym lub karmelem oraz kozinaki (gozinaki) - ciastka z miodu i orzechów włoskich przygotowywane przede wszystkim na Nowy Rok.
Gruzini chętnie sięgają po tklapi, czyli masę z rozwałkowanych lub sprasowanych owoców. Deser ten występuje w różnych wersjach. Najpopularniejsze to żurawinowa, winogronowa i jabłkowa.
To, jakie ma kuchnia gruzińska przepisy na dania, to jedna rzecz. Niemniej istotne są jednak trunki. Podobno średnia ilość toastów wznoszonych w czasie gruzińskiej biesiady to 25, co wyjaśnia, dlaczego spotkania trwają niekiedy do białego rana.
Bardzo ważne w Gruzji jest lokalne wino. Najpopularniejsze odmiany to: pirosmani, mtsvane, i anakopia spośród win białych, różowe wino tbilisuri oraz czerwone: akhasheni, kindzmarauli i mukuzani. Inne cenione trunki to koniaki oraz czacza - bardzo mocny destylat z wytłoków winogronowych. Gruzini uwielbiają także lemoniady.
Ostatnio skomentowane
Szparagi zielone prażone