Zupa pomidorowa - Pomidorówka

  • wyświetlono: 19050 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami to jedna z najbardziej znanych zup, zaraz chyba po rosole :) Myślę jednak, że w każdym jest nieco inny przepis właśnie na taką domową zupę.

AnkaFiranka
  • 80min

Składniki

ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
2 litry wody
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler
kawałek pora
2 pietruszki
250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
szczypta zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:

ugotowany biały ryż lub makaron
posiekana zielona pietruszka lub koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

  • 1. Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
  • 2. Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
  • 3. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

Porady

Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylazupapomidorowaz kluskamiz makaronempomidorówkaz ryżemz koncentratem pomidorowymz przecierem pomidorowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

KREM PIECZARKOWY

Dodane przez: ALE Ciachoo

KREM PIECZARKOWY

Oto przepis na szybką zupę krem...

zupa meksykańska z mięsnymi pulpecikami

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Zupa meksykańska z pulpecikami mięsnymi

smaczna, sycaca , aromatyczna......

Zupa krem z marchwi

Dodane przez: czarnulkalbn

Zupa krem z marchwi Ali

Zupa krem to świetne danie zarówno...

zupa krem z zielonych szparagów

Dodane przez: sammakko

Zupa krem z zielonych szparagów

Lekka, pożywna i bardzo zdrowa...

Zupa kalafiorowa

Dodane przez: justi2401

Zupa kalafiorowa z porem i cebulą

Pyszna, delikatna, a zarazem aromatyczna...

Kalafiorowa z pulpecikami

Dodane przez: czarrna

Kalafiorowa z pulpecikami

Warzywa i mięso w jednym