Zupa pomidorowa - Pomidorówka

  • wyświetlono: 17635 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami to jedna z najbardziej znanych zup, zaraz chyba po rosole :) Myślę jednak, że w każdym jest nieco inny przepis właśnie na taką domową zupę.

AnkaFiranka
  • 80min

Składniki

ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
2 litry wody
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler
kawałek pora
2 pietruszki
250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
szczypta zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:

ugotowany biały ryż lub makaron
posiekana zielona pietruszka lub koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

  • 1. Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
  • 2. Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
  • 3. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

Porady

Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylazupapomidorowaz kluskamiz makaronempomidorówkaz ryżemz koncentratem pomidorowymz przecierem pomidorowym

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z kalarepą i groszkiem

Dodane przez: mysza75

Zupa z kalarepą i groszkiem

Szybka, zdrowa i pożywna zupa z...

zupa

Dodane przez: Kasja1986

Zupa ziołowa

Pyszna kremowa zupa pełna wiosennych...

Zupa kalarepa z kapustą na kaczce

Dodane przez: mysza75

Zupa kalarepa z kapustą na kaczce

Zupa na którą czekam cały rok ponieważ...

KREM KALAFIOROWO-KOKOSOWY

Dodane przez: ALE Ciachoo

KREM KALAFIOROWO-KOKOSOWY

Pyszna zupa krem o bardzo ciekawym...

Zupa selerowa z pomidorami i rodzynkami

Dodane przez: JustKuchcik

Zupa selerowa z pomidorami i rodzynkami

Zupa w postaci kremu z aromatycznego...

Kremowa zupa chlebowa

Dodane przez: anemon

Kremowa zupa chlebowa

Pomysł na wykorzystanie domowego...