Zupa pomidorowa - pomidorówka

4.58 (280 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami to jedna z najbardziej znanych zup, zaraz chyba po rosole :) Myślę jednak, że w każdym jest nieco inny przepis właśnie na taką domową zupę.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
    2 litry wody
    2 małe listki laurowe
    2 ziela angielskie
    3 marchewki
    seler
    kawałek pora
    2 pietruszki
    250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
    100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
    szczypta zmielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:

    ugotowany biały ryż lub makaron
    posiekana zielona pietruszka lub koperek
Wystaw ocenę:

4.58 (280 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa - pomidorówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
  • 2. Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
  • 3. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

Porady

Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na  zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować