Zupa pomidorowa - Pomidorówka

  • wyświetlono: 283321 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 8

Klasyczna zupa pomidorowa z kluseczkami to jedna z najbardziej znanych zup, zaraz chyba po rosole :) Myślę jednak, że w każdym jest nieco inny przepis właśnie na taką domową zupę.

AnkaFiranka
  • 80min

Składniki

ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
2 litry wody
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler
kawałek pora
2 pietruszki
250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
szczypta zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:

ugotowany biały ryż lub makaron
posiekana zielona pietruszka lub koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa pomidorowa - Pomidorówka

  • 1. Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
  • 2. Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
  • 3. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

Porady

Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylazupapomidorowaz kluskamiz makaronempomidorówkaz ryżemz koncentratem pomidorowymz przecierem pomidorowymzupy polskie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1drpyc9

Dodane przez: LenaGotuje

Zupa pomidorowa

Pomidorówka należy do moich ulubionych!

Pomidorowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa pomidorowa

Kolejna zupa z tych tradycyjnych,...

zupa pomidorowa

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Zupa pomidorowa

Pomidorowa z ryżem na kościach...

image-250u7oo

Dodane przez: kretka

Zupa pomidorowa

Ogólnie jestem zupowym łakomczuchem....

Zupa pomidorowa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa pojawia się u mnie...

Zupa krem pomidorowo marchewkowa

Dodane przez: AnetaJ

Zupa krem pomidorowo marchewkowa

Zupa jest bardzo pyszna, ma gęstą,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE