REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Dania z ryżem

Dania z ryżem to potrawy bardzo uniwersalne, które przygotowywać można na wiele różnych sposobów. Na bazie tego  składnika powstają znakomite potrawy jednogarnkowe, zupy, zapiekanki, pokarmy zarówno mięsne, jak i wegetariańskie oraz wegańskie. Ryż doskonale komponuje się z wieloma rodzajami przypraw, bardzo łatwo więc za jego sprawą wprowadzić do naszych kuchni potrawy z ryżem inspirowane kuchniami świata: chińską, indyjską, włoską, hiszpańską... To także wiele deserów, które przygotować można dosłownie w kilka chwil.

liczba przepisów: 627
Dodane przez: Cukiereczek Cukiereczek

Meksykańskie pęczotto z indykiem

Sycący i rozgrzewający obiad z jednej patelni – kaszę w takim wydaniu pokochają wszyscy :)

kategoria: Dania główne risotto opublikowany: 09.03.2016 | wyświetlono: 1876 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Jak zrobić domowe sushi?

domowe sushi

kategoria: Dania główne ryba sushi opublikowany: 11.06.2020 | wyświetlono: 1225 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Maria da leccarsi le dita Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z DYNIĄ (RISOTTO alla ZUCCA)

Szybkie, pyszne, zdrowe i kolorowe risotto.

kategoria: Dania główne risotto opublikowany: 02.02.2015 | wyświetlono: 450 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

Odmiany ryżu

Można czasem odnieść wrażenie, że potrawy z ryżu mają w dużej mierze azjatycki rodowód. Nic w tym dziwnego, gdyż właśnie w dolinach największych chińskich rzek rozpoczynano jego uprawę. Obecnie pola ryżowe znaleźć można również w Indiach, Japonii, Bangladeszu, Indonezji, Tajlandii. Istnieje wiele odmian ryżu. Warto zwrócić na to uwagę, gdyż dokonany podczas zakupów wybór znacząco wpływa na konsystencję i smak dania z ryżem.

Proste dania z ryżem mogą być oparte na ryżu krótko-, średnio- lub długoziarnistym. Ryż krótkoziarnisty ma kształt niemal okrągły. Dzięki wysokiej zawartości amylopektyn skleja się po ugotowaniu, dzięki czemu doskonale nadaje się do deserów oraz dań takich jak risotto, paella czy sushi. Najpopularniejszą odmianą ryżu krótkoziarnistego jest ryż perłowy.

Ryż średnioziarnisty jest bardziej podłużny. Również skleja się dość dobrze, choć mniej niż poprzednik. Przepisy z ryżem średnioziarnistym to przede wszystkim desery oraz risotto, a do najczęściej stosowanych odmian zalicza się ryż arborio, carnaroli i loto.

Ryż długoziarnisty o wąskim kształcie, jest najbardziej popularny z całej trójki, także w Polsce. To przede wszystkim aromatyczny i szlachetny ryż basmati, ryż dziki oraz jaśminowy. Po ugotowaniu ziarna nie sklejają się, dzięki czemu stanowią doskonały dodatek do dań. Szybkie dania z ryżem długoziarnistym to szeroka paleta możliwości.

Dania z ryżem: przepisy

Przepis na ryż to naprawdę wiele możliwości. Można wykorzystać go jako podstawę posiłku. Ryż curry z warzywami i kurczakiem to jedno z częściej wybieranych przez sportowców dań. Z kolei ryż z jajkiem i ziarnami polubią wegetarianie, a zrobić można go w kilka minut. Obiad z ryżem wcale nie musi być jednak posiłkiem banalnym i mało oryginalnym. To ważny element wielu potraw narodowych: risotto pochodzącego z Włoch, hiszpańskiej paelli czy sushi.

Pomysł na obiad z ryżem to również zupy, zapiekanki i pieczone warzywa, na przykład faszerowana cukinia. Potrawy z ryżem na słodko? Nic prostszego, wystarczy przypomnieć sobie deser mleczny albo ryż z jabłkami i sosem waniliowym zapieczony i podany z cynamonem. Można wybrać także wariant na ostro, na przykład z dodatkiem chili. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw z całą pewnością zaskoczy gości, nie wymagając przy tym wielkiego wysiłku.

Dania z ryżem: z czym podawać?

Niezależnie od tego, czy ryż na obiad zaserwowany ma być w wersji sypkiej czy kremowej, najważniejsze jest ugotowanie go al dente, czyli w lekko twardej postaci. Taki jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Sam w sobie jest bardzo neutralny w smaku, dzięki czemu pasuje do wszystkich rodzajów mięs i warzyw. Znakomicie komponuje się także z owocami, na przykład w sałatkach.

Można jednak, jeśli chodzi o ryż, przepisy modyfikować już na etapie pierwszej obróbki. Wystarczy dodać do gotowania kilka przypraw, aby zmienić wygląd i smak ziaren. Bardzo popularne są curry i kurkuma, nadające im intensywny żółty kolor i lekko pikantny smak. Można także dodać goździki, chili lub cynamon. Szybki obiad z ryżem wówczas to ugotowane z przyprawami ziarna i warzywa, nawet gotowa, mrożona mieszanka.

Ryż podawać można z mięsem. Szczególnie pasuje do niego delikatny w smaku drób, ale miłośnicy esencjonalnych wołowych i wieprzowych gulaszy również nie powinni być zawiedzeni. Doskonałe są także potrawy z dodatkiem różnego rodzaju serów oraz sosów. Ryż na słodko dobrze komponuje się z owocami: jabłkiem, pomarańczą, gruszką. Można go serwować ze śmietaną, jogurtem lub owocową polewą.