REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Kuchnia chińska

Kuchnia chińska jest znana i lubiana nie tylko w Azji. Polacy chętnie sięgają po jej specjały. Co kryje w sobie kuchnia chińska? Jakie dania są jej specjalnością i czego ciekawego możemy się o niej dowiedzieć?

liczba przepisów: 531
Dodane przez: Tomek gotuje Tomek gotuje

Zupa won ton

Chiński bulion z pierożkami nadziewanymi aromatycznym kurczakiem

kategoria: Zupy opublikowany: 24.07.2012 | wyświetlono: 649 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny P6221168

PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Soczyste podudzia z kurczaka w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym

kategoria: Dania główne Sosy Dania jednogarnkowe opublikowany: 25.06.2018 | wyświetlono: 6308 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: luna19 luna19

Wołowina w sosie sojowym z warzywami

Dania wschodu zadziwiają smakiem i aromatemWołowina w sosie sojowym z warzywami i ryżem+ 2 surówki

kategoria: Przystawki Sosy opublikowany: 15.07.2011 | wyświetlono: 1656 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Sajgonki

Pyszne, chrupiące z bogatym wnętrzem. Jedno z lepszych dań kuchni azjatyckiej.

kategoria: sajgonki Przekąski opublikowany: 04.10.2021 | wyświetlono: 153 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gosiaczek118 20200526_124457

Sajgonki z wieprzowiną

Domowe ,smaczne sajgonki -smakują znakomicie z sosem słodkie chili

kategoria: sajgonki opublikowany: 01.02.2022 | wyświetlono: 124 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

Opis kuchni chińskiej

Kuchnia chińska przepisy opiera na aromatycznych przyprawach i nietypowych dla Europejczyków smakach. Nie oznacza to jednak, że nie przypasuje europejskiemu podniebieniu. Wręcz przeciwnie - orientalne dania kuchni chińskiej zachwycą wielu smakoszy. Błędnie kojarzy się z niskimi wartościami odżywczymi i szybkim jedzeniem. 

W dobrych chińskich restauracjach dostaniemy pełnowartościowe posiłki z wysokiej jakości składników. Przyprawy kuchni chińskiej to m.in. imbir, ocet ryżowy oraz pieprz syczuański. Często wykorzystuje się także sos sojowy. Kuchnia chińska lubi łączyć różne smaki. Żadnym zaskoczeniem nie są więc dania słodko - kwaśne czy słodko - słone. Kuchnia chińska bogata jest w warzywa. Stanowią dodatek do sosów, zup, sajgonek czy pierożków. Nie brakuje tam także korzennych przypraw. Chińczycy lubią łączyć je z mięsem. 

Warto zaznaczyć, że każdy region chin ma charakterystyczną dla siebie kuchnię, a kuchnia chińska to połączenie smaków z każdej z nich. Wyróżnia się m.in. kuchnie: pekińską, szanghajską, kantońską, fukieńską czy hunańską. Kuchnia pekińska słynie z makaronów oraz gotowanych na parze bułeczek. Natomiast w kuchni kantońskiej z południa Chin dania serwuje się głównie z ryżem. Choć Chińczycy uwielbiają mięsne potrawy i wywary, chętnie używają także tofu i soi. Jeśli chodzi o mięsa, w kuchni chińskiej najczęściej wykorzystywane są wołowina, kurczak oraz kaczka. Popularne są również owoce morza oraz chińskie grzyby.

Znane potrawy kuchni chińskiej

Przepisy kuchni chińskiej wykorzystywane są nie tylko w Azji. Europejczycy chętnie sięgają po orientalne smaki i wprowadzają je do własnych restauracji. Nic więc dziwnego, że wiele dań kuchni chińskiej jest dziś znanych na całym świecie. Kaczka chińska z jabłkami to jedno z popisowych i najbardziej lubianych chińskich dań. 

Ten rodzaj drobiu jest bowiem bardzo ceniony na Dalekim Wschodzie, ze względu na właściwości oraz smak. Inne potrawy, których warto spróbować to m.in. curry z kurczaka z pomidorami na mleczku kokosowym, boczek pieczony po azjatycku, czy polędwiczka na słodko - kwaśno.

W domu można przygotować szybki makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku. To ekspresowe i pyszne danie będzie na pewno miłym urozmaiceniem w tradycyjnej polskiej kuchni. Dla bardziej wymagających świetnym rozwiązaniem jest mięso słodko - kwaśne z bambusem. Pędy bambusa są często wykorzystywane w kuchni chińskiej ze względu na ich dostępność. Jednak w Polsce również nie powinno być problemu z ich kupieniem, a stanowią świetny dodatek do orientalnych dań.

Ciekawostki o kuchni chińskiej

Kuchnia chińska skrywa wiele faktów stanowiących ciekawostkę dla Europejczyków. Dania kuchni chińskiej często przyrządzane są w woku, czyli naczyniu, które można opisać jako kompromis pomiędzy garnkiem, a patelnią. W Azji nie tylko sposób przygotowywania posiłków jest inny od naszego, ale również ich spożywanie. Choć wywary je się łyżką - tak jak u nas, to inne potrawy mogą stanowić problem. Należy bowiem spożywać je pałeczkami. Choć mogą one wydawać się straszne, w rzeczywistości technika ich używania nie jest skomplikowana. Warto się jej nauczyć, by nie zaliczyć faux pas przy stole.

Niedopuszczalne jest nabijanie jedzenia na pałeczki oraz ich oblizywanie. Etykieta w Azji jest bardzo istotna i skrupulatna. Przy stole napoje dolewamy swoim towarzyszom, ale nigdy sobie. Podczas rozmowy warto pamiętać, by nie gestykulować pałeczkami, gdyż Chińczycy mogą uznać to za obrazę. 

Kuchnia chińska to nieco inne podejście do jedzenia. Miejscowi nie lubią go bowiem marnować i wykorzystują nawet składniki, które według reszty świata wcale nie nadają się do spożycia. Dlatego też jedzą m.in. jądra kurczaka, kurze łapki, zupę z płetwy rekina, fermentowane jaja kacze oraz zupę przyrządzaną z wykorzystaniem jaskółczych gniazd.