FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • wyświetlono: 79247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 1

Bardzo smaczne i pożywne danie obiadowe.

violast11
  • 30min

Składniki

50 dag suchej fasoli Jaś
30 dag surowego wędzonego boczku z kostką
(a jeśli bez, to dodatkowo kawałeczek wędzonej kości);
50 dag kiełbasy wiejskiej
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek,
słodka i ostra papryka,chilli
łyżka mąki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • 1. Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli)
    i odstawić na noc.
    Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą,
    odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.
    Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów),w którym będzie przygotowywana potrawa,
    zalać wodą tak aby na wierzchu było widać wodę.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z boczku wykroić kostkę (lub użyć dodatkowej) oraz skórę, dodać do garnka z fasolą.
    Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).
    Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu,
    dodać pokrojoną cebulę i przesmażyć.
    Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, dodać do boczku,
    całość smażyć do zrumienienia
    (nie dodawać tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).

    Koncentrat zagotować z odrobiną wywaru z fasoli, doprawić cukrem.
    Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość oraz skórę z boczku,
    ująć z 5-6 ziaren fasoli i rozgnieść na miazgę.
    Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny
    (razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać.
    Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku)
    i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem).
    Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
    Podawać z dodatkiem świeżego chleba czy pieczywem czosnkowym.

    SMACZNEGO!!! 

PP_02-2013

Polecamy też przepis na bigos!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciboczekfasolaobiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-05b99ye

Dodane przez: ladygoga

Fasolka po bretońsku

Ponieważ ja nie lubię boczku zazwyczaj...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Fasolka po bretońsku

Przepis na taką fasolkę po bretońsku...

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Pomysł na pyszny i sycący obiad....

Smacznego :)

Dodane przez: Moonia

Fasolka po Bretońsku

Mało pracy lecz długo się ją gotuje.

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: tunka

Fasolka po bretońsku

U każdej gospodyni smak fasolki...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: Anyzkowo

Fasolka po bretońsku

Męskie danie