FASOLKA PO BRETOŃSKU

4.82 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Bardzo smaczne i pożywne danie obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag suchej fasoli Jaś
    30 dag surowego wędzonego boczku z kostką
    (a jeśli bez, to dodatkowo kawałeczek wędzonej kości);
    50 dag kiełbasy wiejskiej
    1 cebula
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżeczki cukru
    przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek,
    słodka i ostra papryka,chilli
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.82 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli)
    i odstawić na noc.
    Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą,
    odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.
    Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów),w którym będzie przygotowywana potrawa,
    zalać wodą tak aby na wierzchu było widać wodę.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z boczku wykroić kostkę (lub użyć dodatkowej) oraz skórę, dodać do garnka z fasolą.
    Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).
    Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu,
    dodać pokrojoną cebulę i przesmażyć.
    Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, dodać do boczku,
    całość smażyć do zrumienienia
    (nie dodawać tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).

    Koncentrat zagotować z odrobiną wywaru z fasoli, doprawić cukrem.
    Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość oraz skórę z boczku,
    ująć z 5-6 ziaren fasoli i rozgnieść na miazgę.
    Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny
    (razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać.
    Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku)
    i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem).
    Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
    Podawać z dodatkiem świeżego chleba czy pieczywem czosnkowym.

    SMACZNEGO!!! 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Polecamy też przepis na bigos!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować