REKLAMA
Kuchnia meksykańska jest znana i ceniona na całym świecie. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo i różnorodność. Meksyk to jeden z najbardziej kolorowych zakątków świata i jest to widoczne także w przyrządzanych tam potrawach. Zachwycają one nie tylko pięknymi kolorami, ale też niezwykłymi aromatami i wyrazistymi smakami.
Calzone z nadzieniem a'la meksykańskim. Pewnie daleko im do oryginału ale w mojej rodzinie wszystkim smakowała ta wersja.
Meksykańskie tacos i tuńczyk ? A czemu nie , chciałabym przekonać wszystkich, że pyszne jedzenie nie oznacza wielogodzinnego stania przy blacie w kuchni , chrupiące kukurydziane miseczki napełnione warzywami i tuńczykiem z cebulką polane miodowym winegretem i domowym sosem czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota przygotowania urzeka, smak fascynuje. Najważniejsza jest dla mnie przyjemność podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek.
Przystanek: Meksyk ! Gęste, ostre, jednogarnkowe danie - pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów. Tak czy inaczej jest genialnym szybkim i rozgrzewającym daniem.
Sycący i rozgrzewający obiad z jednej patelni – kaszę w takim wydaniu pokochają wszyscy :)
Pierożki choć smażone w głębokim oleju nie są wcale tłuste. Dodatek sosu sprawia że smakują jeszcze lepiej:)
sprawdzają się zarówno na przyjęciach, jak i jako smaczna kolacja
Niesamowicie sycące i niezwykle aromatyczne!
Zdrowsza wersja hamburgera nie musi być nudna! Burgery z czerwonej fasoli smakują po porostu świetnie! Szczególnie w towarzystwie chrupiącej sałaty, karmelizowanej czerwonej cebulki, pomidorów, ostrych marynowanych papryczek jalapeno i łagodzącego smak guacamole. Polecam!
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować w domu dania, z których słynie kuchnia meksykańska. Przepisy nie są skomplikowane, a potrzebne składniki bez problemu można dostać w większości sklepów spożywczych. Potrawy rodem z Meksyku znajdują najwięcej uznania wśród amatorów pikantnego jedzenia. Jeśli jednak wolisz łagodne smaki, również masz do wyboru wiele ciekawych propozycji, możesz też zmodyfikować niektóre przepisy, dodając np. słodką lub wędzoną paprykę zamiast chili.
Najsłynniejsze dania kuchni meksykańskiej zawierają przede wszystkim kukurydzę, fasolę i różne odmiany papryki. Te trzy składniki nieodłącznie kojarzą się właśnie z meksykańskimi smakami. Jednak to nie koniec. Meksykańska kuchnia przyczyniła się też do rozpowszechnienia takich warzyw i owoców jak ziemniaki, bataty, dynia, avocado czy zielone tomatillos.
Warzywa łączy się z mięsem i rybami, a podstawą wielu dań są tortille. Częstym dodatkiem do potraw są sosy np. słynne guacamole lub salsa. Pojawiają się też owoce tropikalne jak ananasy czy papaje lub kaktusy. Bardzo ważne w kuchni meksykańskiej są wyraziste przyprawy, które dopełniają smaku dań, nadając im niesamowity aromat.
Jedną z najbardziej znanych potraw kuchni meksykańskiej jest tortilla - płaski placek z masy lub mąki kukurydzianej. Obecnie spotyka się też tortille pszenne, można również spróbować różnych innych wariantów, które z łatwością przygotujemy w domu, jak np. tortille z omletów z warzywami.
Sycącą propozycją na zimowe wieczory będzie rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem. Nieco bardziej pracochłonne, ale warte wysiłku są pierogi meksykańskie, wypełnione mięsno-warzywnym farszem. Amatorzy pikantnych smaków docenią burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem, które można podawać z tortillą, pieczywem lub ryżem.
Prostym daniem obiadowym, które przygotujesz w krótkim czasie może być kurczak z ryżem po meksykańsku. Aromatyczne przyprawy, pomidorowy sos i dodatek warzyw czynią to danie bardzo wyrazistym. Inną tradycyjną potrawą wykorzystującą mięso drobiowe jest meksykańska enchilada z kurczakiem, którą zazwyczaj przyrządza się z kukurydzianej tortilli, wypełnionej mięsnym farszem i zapieczonej z różnymi dodatkami, np. sosem, cebulą czy startym serem.
Przyprawy kuchni meksykańskiej charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem i bogatym aromatem. Do najważniejszych należy chili, które dodawane jest praktycznie do wszystkich pikantnych dań. Bardzo ceniona jest również kolendra, która pojawia się zarówno w postaci świeżych listków, jak i okrągłych nasion, które po zmiażdżeniu wydzielają mocny, korzenny smak.
Do dań meksykańskich często dodaje się również czosnek oraz zioła takie jak oregano czy tymianek. Ważnym elementem uzupełniającym wiele dań jest czerwona cebula, a także sok z cytryny lub limonki. Ze słodkich przypraw najczęściej spotyka się cynamon i wanilię.
Kuchnia meksykańska łączy w sobie tradycje prekolumbijskie i hiszpańskie. W 2010 roku została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO ze względu na niezmienne, stosowane od wieków techniki kulinarne.
Tradycyjny sposób przygotowania kukurydzy, będącej podstawą wielu meksykańskich dań, polegał na moczeniu ziaren w ługu z popiołu drzewnego, a następnie przygotowaniu z nich masy. Taki sposób sprawiał, że zawarte w kukurydzy cenne aminokwasy były lepiej przyswajalne.
Indianie od których wywodzi się tradycja kuchni meksykańskiej, nie jadali mięsa wołowego ani wieprzowego, które dziś jest składnikiem wielu meksykańskich dań. Dopiero hiszpańscy konkwistadorzy zapoczątkowali tradycję, zgodnie z która wyróżniano dwa okresy - Wielki Post, który był czasem bez mięsa oraz pozostałe dni, kiedy włączano je do diety.
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony-rolowany