REKLAMA

Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem

wyświetlono: 550 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Gdy czas piędzi jak szalony , a pracy wciąż sporo , proponuję pierożki krajane radełkiem , a do nich wspaniały , bogaty w mieszanki smakowe barszczyk . Co prawda barszczyk wykonany jest nie na zakwasie ale swoją kwaskowatość ma , a aromat zachęca do jak najszybszego skosztowania tego smakołyku . Na pewno nada się na świąteczny obiad lecz nie tylko :)

opublikowany: 17.12.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na pierożki:
    2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Farsz do pierożków:
    200 g. kiszonej kapusty
    1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
    1 szklanka wody
    1 szklanka wywaru warzywnego
    6 suszonych śliwek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1/2 łyżeczki posiekanych drobniutko listków świeżej macierzanki
    2 szczypty przyprawy Harissa
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    Barszcz:
    1 kg. czerwonych buraków
    3 dag. suszonych grzybów leśnych
    2 jabłka - u mnie odmiana Alwa
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sok z ok. 1/2 cytryny
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 goździki
    100 ml. czerwonego wytrawnego wina
    2 łyżki masła
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka cukru
    2 litry wywaru warzywnego
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    świeże listki macierzanki
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem 1. Dzień przed przygotowaniem zupy, grzyby zalewam wodą . Na drugi dzień warzywa i jabłka obieram i myję . Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle , dodaje posiekany czosnek , podsmażam , dodaję starte na tarce o dużych oczkach buraki i jabłka , duszę ok. 5 minut , zalewam winem , dodaję listki laurowe , goździki , ziele angielskie , duszę ok. 5 minut , dodaję posiekane grzyby i wodę z moczenia , dodaję wywar warzywny , gotuję ok. 30 minut . Barszcz doprawiam roztartym w dłoniach majerankiem , cukrem , solą , pieprzem , gotuję ok. 5 minut . Doprawiam sokiem z cytryny , mieszam , po ok. 30 minutach barszczyk cedzę przez cedzak wyłożony gazą .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybami i jabłkiem 2. Dzień przed przygotowaniem farszu grzyby suszone zalewam wodą .Na drugi dzień kapustę zalewam wrzącą wodą , odcedzam , studzę , odciskam z płynu , drobno siekam , zalewam wywarem warzywnym , dodaję posiekane suszone śliwki , listki laurowe , ziele angielskie , majeranek , czubrycę , macierzankę , harissę , duszę . W tym czasie na maśle szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , dodaję odsączone i drobno posiekane grzyby , podsmażam , zalewam wodą z moczenia grzybów , dodaję do kapusty i duszę ją do miękkości , cały płyn próbuję odparować . Całość próbuję, doprawiam solą i pieprzem , dodaję bułkę tartą , mieszam , studzę .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem 3. Składniki ciasta na pierożki zagniatam tak , aby ciasto było lśniące i elastyczne . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem 4. Ciasto wałkuję cienko na prostokąt , radełkiem odcinam pierwszy pasek po długości , na cieście łyżeczką wykładam porcje farszu - porcja przy porcji z odstępami , tak na szerokość paca. Ciasto przewijam tak by nakryć farsz , a ciasto musi robić zakładkę z drugim ciastem , między porcjami z farszem puste miejsca dociskam palcami .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem 5. Radełkiem odcinam gotowy pasek pierożków , rozcinam także miejsca przyciskane palcami . Wszystko powtarzam do wykorzystania składników .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszynymi grzybkami i jabłkiem 6. Pierożki gotuję porcjami w osolonym wrzątku z dodatkiem soli i oleju 2 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem 7. Pierożki podaję z podgrzaną lecz nie doprowadzaną do zagotowania zupą , osypaną listkami macierzanki .

Notka redakcyjna

Porady

Podstawą do tego dania są warzywa . Zdrowe , bogate w witaminy i składniki pokarmowe , uprawiane samodzielnie we własnym ogrodzie , ekologicznie bez złej chemii . Bulion warzywny zostaje przygotowany dzień przed robieniem dania , warzywa - marchewka , pietruszka , por , seler , opalana cebula , czosnek zostają wzbogacone listkami laurowymi , zielem angielskim , ziarnami czarnego pieprzu lecz nie solą . Jest tak aromatyczny , że bez problemu znajduje pomocników do kuchennej krzątaniny i wspólnie spędzonego świetnie czasu . Dzień przed robienia dania robię farsz do pierożków , a także same pierożki . Zawijam je wtedy w bawełnianą ściereczkę , która chroni je przed wysychaniem . Dobrym pomysłem jest zrobienie pierożków tydzień wcześniej i zamrożenie ich w zamrażalniku , nie musimy ich rozmrażać , wystarczy wrzucić je na wrzątek i chwilę dłużej pogotować . Co do farszu nie bez znaczenia jest tu kiszona kapusta dobrej jakości , nie zakwaszana octem lecz ukiszona samodzielnie lub nabycie jej u sprawdzonych producentów . Jesienią wspaniałą sprawą jest , samodzielne zbieranie borowików, suszenie ich - aromat i wspomnienia gwarantowane . I jeszcze macierzanka , moja ulubiona w zimę lecz nie tylko , listki cały rok zielone , nie straszne jej mrozy , a aromat - cudowny , długo wyczuwany na kubkach smakowych . Serdecznie polecam:)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna19 luna19

Pęczotto z suszonymi grzybkami na czerwonym winie

świetna zamiana z risotta

kategoria: Dania główne opublikowany: 12.12.2014 | wyświetlono: 155 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: pati1_k

Pierożki z jabłkiem

Idealne do kawy dla niespodziewanych gości. Do przygotowania ze składników, które zawsze mam w domu.

kategoria: Desery opublikowany: 01.03.2016 | wyświetlono: 245 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: pierniczkowo pierniczkowo

Pierożki z kapustką i grzybkami

Przepyszne pierożki nie tylko na Wigilię.

kategoria: Pierogi Dania główne opublikowany: 27.12.2012 | wyświetlono: 280 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE