Gdy czas piędzi jak szalony , a pracy wciąż sporo , proponuję pierożki krajane radełkiem , a do nich wspaniały , bogaty w mieszanki smakowe barszczyk . Co prawda barszczyk wykonany jest nie na zakwasie ale swoją kwaskowatość ma , a aromat zachęca do jak najszybszego skosztowania tego smakołyku . Na pewno nada się na świąteczny obiad lecz nie tylko :)
5 (2 ocen)
Porady
Podstawą do tego dania są warzywa . Zdrowe , bogate w witaminy i składniki pokarmowe , uprawiane samodzielnie we własnym ogrodzie , ekologicznie bez złej chemii . Bulion warzywny zostaje przygotowany dzień przed robieniem dania , warzywa - marchewka , pietruszka , por , seler , opalana cebula , czosnek zostają wzbogacone listkami laurowymi , zielem angielskim , ziarnami czarnego pieprzu lecz nie solą . Jest tak aromatyczny , że bez problemu znajduje pomocników do kuchennej krzątaniny i wspólnie spędzonego świetnie czasu . Dzień przed robienia dania robię farsz do pierożków , a także same pierożki . Zawijam je wtedy w bawełnianą ściereczkę , która chroni je przed wysychaniem . Dobrym pomysłem jest zrobienie pierożków tydzień wcześniej i zamrożenie ich w zamrażalniku , nie musimy ich rozmrażać , wystarczy wrzucić je na wrzątek i chwilę dłużej pogotować . Co do farszu nie bez znaczenia jest tu kiszona kapusta dobrej jakości , nie zakwaszana octem lecz ukiszona samodzielnie lub nabycie jej u sprawdzonych producentów . Jesienią wspaniałą sprawą jest , samodzielne zbieranie borowików, suszenie ich - aromat i wspomnienia gwarantowane . I jeszcze macierzanka , moja ulubiona w zimę lecz nie tylko , listki cały rok zielone , nie straszne jej mrozy , a aromat - cudowny , długo wyczuwany na kubkach smakowych . Serdecznie polecam:)
Komentarze