Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem

  • wyświetlono: 499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gdy czas piędzi jak szalony , a pracy wciąż sporo , proponuję pierożki krajane radełkiem , a do nich wspaniały , bogaty w mieszanki smakowe barszczyk . Co prawda barszczyk wykonany jest nie na zakwasie ale swoją kwaskowatość ma , a aromat zachęca do jak najszybszego skosztowania tego smakołyku . Na pewno nada się na świąteczny obiad lecz nie tylko :)

123
  • 6 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto na pierożki:
2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki oleju
2 szczypty soli
Farsz do pierożków:
200 g. kiszonej kapusty
1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
1 szklanka wody
1 szklanka wywaru warzywnego
6 suszonych śliwek
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czubrycy zielonej
1/2 łyżeczki posiekanych drobniutko listków świeżej macierzanki
2 szczypty przyprawy Harissa
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Barszcz:
1 kg. czerwonych buraków
3 dag. suszonych grzybów leśnych
2 jabłka - u mnie odmiana Alwa
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z ok. 1/2 cytryny
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
100 ml. czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
2 litry wywaru warzywnego
Dodatkowo:
osolony wrzątek z dodatkiem oleju
świeże listki macierzanki

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem

  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem1. Dzień przed przygotowaniem zupy, grzyby zalewam wodą . Na drugi dzień warzywa i jabłka obieram i myję . Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle , dodaje posiekany czosnek , podsmażam , dodaję starte na tarce o dużych oczkach buraki i jabłka , duszę ok. 5 minut , zalewam winem , dodaję listki laurowe , goździki , ziele angielskie , duszę ok. 5 minut , dodaję posiekane grzyby i wodę z moczenia , dodaję wywar warzywny , gotuję ok. 30 minut . Barszcz doprawiam roztartym w dłoniach majerankiem , cukrem , solą , pieprzem , gotuję ok. 5 minut . Doprawiam sokiem z cytryny , mieszam , po ok. 30 minutach barszczyk cedzę przez cedzak wyłożony gazą .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybami i jabłkiem2. Dzień przed przygotowaniem farszu grzyby suszone zalewam wodą .Na drugi dzień kapustę zalewam wrzącą wodą , odcedzam , studzę , odciskam z płynu , drobno siekam , zalewam wywarem warzywnym , dodaję posiekane suszone śliwki , listki laurowe , ziele angielskie , majeranek , czubrycę , macierzankę , harissę , duszę . W tym czasie na maśle szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , dodaję odsączone i drobno posiekane grzyby , podsmażam , zalewam wodą z moczenia grzybów , dodaję do kapusty i duszę ją do miękkości , cały płyn próbuję odparować . Całość próbuję, doprawiam solą i pieprzem , dodaję bułkę tartą , mieszam , studzę .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem3. Składniki ciasta na pierożki zagniatam tak , aby ciasto było lśniące i elastyczne . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem4. Ciasto wałkuję cienko na prostokąt , radełkiem odcinam pierwszy pasek po długości , na cieście łyżeczką wykładam porcje farszu - porcja przy porcji z odstępami , tak na szerokość paca. Ciasto przewijam tak by nakryć farsz , a ciasto musi robić zakładkę z drugim ciastem , między porcjami z farszem puste miejsca dociskam palcami .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem5. Radełkiem odcinam gotowy pasek pierożków , rozcinam także miejsca przyciskane palcami . Wszystko powtarzam do wykorzystania składników .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszynymi grzybkami i jabłkiem6. Pierożki gotuję porcjami w osolonym wrzątku z dodatkiem soli i oleju 2 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
  • Pierożki krajane radełkiem z czerwonym barszczykiem z suszonymi grzybkami i jabłkiem7. Pierożki podaję z podgrzaną lecz nie doprowadzaną do zagotowania zupą , osypaną listkami macierzanki .

Porady

Podstawą do tego dania są warzywa . Zdrowe , bogate w witaminy i składniki pokarmowe , uprawiane samodzielnie we własnym ogrodzie , ekologicznie bez złej chemii .
Bulion warzywny zostaje przygotowany dzień przed robieniem dania , warzywa - marchewka , pietruszka , por , seler , opalana cebula , czosnek zostają wzbogacone listkami laurowymi , zielem angielskim , ziarnami czarnego pieprzu lecz nie solą . Jest tak aromatyczny , że bez problemu znajduje pomocników do kuchennej krzątaniny i wspólnie spędzonego świetnie czasu .
Dzień przed robienia dania robię farsz do pierożków , a także same pierożki . Zawijam je wtedy w bawełnianą ściereczkę , która chroni je przed wysychaniem . Dobrym pomysłem jest zrobienie pierożków tydzień wcześniej i zamrożenie ich w zamrażalniku , nie musimy ich rozmrażać , wystarczy wrzucić je na wrzątek i chwilę dłużej pogotować .
Co do farszu nie bez znaczenia jest tu kiszona kapusta dobrej jakości , nie zakwaszana octem lecz ukiszona samodzielnie lub nabycie jej u sprawdzonych producentów . Jesienią wspaniałą sprawą jest , samodzielne zbieranie borowików, suszenie ich - aromat i wspomnienia gwarantowane .
I jeszcze macierzanka , moja ulubiona w zimę lecz nie tylko , listki cały rok zielone , nie straszne jej mrozy , a aromat - cudowny , długo wyczuwany na kubkach smakowych . Serdecznie polecam:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikiszona kapustasuszone grzybyzupaświętaobiadboże narodzenieczerwone burakiczerwony barszczdomowe przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

barszcz z uszkami

Dodane przez: Milena127

Barszczyk z uszkami

Szybki i sycący barszcz z uszkami....

barszcz z uszkami

Dodane przez: IlonaAlbertos

Barszczyk z uszkami

Barszcz z uszkami najlepiej smakuje...

Czerwony barszczyk

Dodane przez: danusia19671

Czerwony barszczyk

Barszczyk na wywarze z kości wieprzowych

image-0jh37of

Dodane przez: JulkaTomeczek

Barszczyk czerwony

Zabawne podanie barszczyku zachęca...

Zabielany barszczyk z uszkami

Dodane przez: justi2401

Zabielany barszczyk z uszkami

To jedna z moich ulubionych zup....

barszczyk z uszkami

Dodane przez: monikaT83

Barszczyk czerwony i uszka mięsne

Kulinarna radość mojego męża:)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE