zupa krem z pora

Zupa krem z pora to bardzo zdrowy posiłek, który pokochają nawet osoby nieprzepadające za warzywami. Przepis na zupę z pora jest prosty, a do tego można bawić się dodatkami, które pozwolą urozmaicić smak dania. Jak przyrządzić zupę krem z pora?

Liczba przepisów: 16

Najlepsze przepisy na zupę krem z pora

Zupa krem, to zmiksowana w blenderze zupa, której została dzięki temu nadana gęstsza konsystencja. Sprawia to, że zupa dla wielu osób jest smaczniejsza i bardziej syta. Jest mnóstwo przepisów na każdą zupę krem, a szczególnie na zupę krem z pora, z którym można łączyć mnóstwo innych warzyw oraz dodatków. Samą zupę z pora można przygotować w prosty sposób, który razem z gotowaniem zajmie mniej niż godzinę. Przy zupie krem można eksperymentować z ilością dodawanych składników.

Zupa krem z pora i cebuli również nie wymaga wiele pracy. Cebula zazwyczaj jest już składnikiem zupy krem, dlatego, jeśli chcesz poczuć wyraziściej smak cebuli, dodaj jej więcej do swojej zupy. Zupa krem z pora i ziemniaków, a także zupa krem z pora i czosnku mają się bardzo podobnie, wystarczy dodać więcej składników, których zazwyczaj w klasycznej zupie krem z porem używasz. Zupa krem z pora i selera doda nieco intensywniejszego smaku zupie, dlatego nie jest to zupa dla każdego. Nawet niewielka ilość selera, może okazać się zbyt wyczuwalna dla wrażliwego smaku i nosa.

Czy zupa krem z pora jest zdrowa?

Por jest bardzo zdrowym, choć często niedocenianym w kuchni warzywem. Swoją popularność zyskuje dzięki niskiej kaloryczności, która sprawia, że może być wykorzystywany jako składnik dietetyczny. Składniki odżywcze pora są bardzo obfite, od kilku rodzajów przeróżnych witamin, po wzmacniające organizm minerały. Osoby, które mają problemy z niedokrwistością, czyli anemią, mogą bez przeszkód wprowadzić por do swojej diety, ponieważ zawiera mnóstwo żelaza. Por, łączony z innymi warzywami, na przykład z cebulą, ogórkiem lub czosnkiem pozwala lepiej przyswajać swoje wartości odżywcze.

Zupa krem z pora, jest więc doskonałą okazją do tego, żeby wymieszać w niej wszystkie warzywa bogate w składniki odżywcze. Zupa krem z pora i cebuli lub zupa krem z pora i czosnku będą doskonałą zupą wspomagającą przy przeziębieniu, lub objawach kaszlu. Te trzy warzywa mają właściwości bakteriobójcze, dlatego dzięki takim daniom, można zadbać o swój układ odpornościowy. Lepiej jednak unikać pora, kiedy jest się w ciąży lub ma choroby powiązane z wątrobą, wrzodami żołądka lub zgagą.

Ile kalorii ma zupa krem z pora?

Liczba kalorii w zupie krem z pora, jest uzależniona przede wszystkim od tego, jakich składników użyjesz oraz w jakiej ilości je wykorzystasz. Jeśli uznamy, że miska dla jednej osoby będzie ważyć 220 gramów, to klasyczna zupa krem z porem z minimalną liczbą składników, czyli dodatkiem cebuli, czosnku, ziemniaków, przypraw oraz bulionu, będzie wynosiła około 44 kcal. A więc na 100 gramów przypada 20 kalorii.

Dietetyczny przepis na zupę z pora, pozwala na zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, przy zachowanym balansie bogatych składników odżywczych. Do dietetycznej zupy krem z pora możesz dodać jogurt, mleko lub śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu. Nie bój się dodać bardziej tuczących składników, takich jak masło, czy bulion drobiowy lub, w wersji wegetariańskiej, warzywny. Aby danie dietetyczne było skuteczne na drodze do zdrowego odżywiania, nie może obyć się bez smaku. Przyprawy również są mile widziane, nie bój się eksperymentować i wykraczać poza sól, pieprz oraz liście laurowe.

Jak podajemy zupę krem z pora?

Kiedy nasza zupa krem z pora jest gotowa, warto zadbać o estetykę jej podania oraz pyszne dodatki. Zupa krem z pora z serkiem topionym i grzankami to doskonałe połączenie dla uwydatnienia smaku. Warto też dodawać pestki dyni lub słonecznika dla zdrowia oraz smaku. Natka pietruszki czy szczypiorku do zupy, nie będzie tylko bogatym o kolejne składniki odżywcze dodatkiem, lecz także dodatkowym urozmaiceniem dania. Pozostałości z bulionu warzywnego lub drobiowego, posiekane w kostki lub paski i posypane na wierzch zupy, także okażą się świetnym sposobem podania zupy krem z pora.

Zupa krem z pora może być udekorowana w wiele innych przypraw, takich jak kolendra, koperek, zioła prowansalskie, czy oregano. Możesz dodać inne warzywa, takie jak pomidory, czy ziemniaki. Grzyby czy tarty ser żółty, również okażą się bardzo smacznym przykładem podania zupy krem z pora. Często dodawane do zup krem grzanki mogą być zwykłe lub ziołowe, co pozwala ograniczyć dosypywanie kolejnych przypraw. Poza pestkami dyni, czy słonecznika możesz dodać płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie. Dodaj swoją ulubioną mieszankę orzechową, dosyp trochę grzanek, przypraw i sera, a twoja zupa krem z pora będzie gotowa i pyszna.

To może cię zainteresować