Zalewajka wegetariańska

4.98 (165 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Babcia robiła z tego co było na polu, w lesie.
Z całą starannością starałam się odtworzyć tę zupę. Chyba się udało. Polecam każdemu.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • garść suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki )
    8 ziemniaków ( ponad 1kg )
    duży ząbek czosnku
    łyżka majeranku
    300 ml zakwasu na żurek
    150 g śmietany 18 %
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    3 łyżki posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Zalewajka wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, żeby namiękły. Jeśli są większe, to pokroić na mniejsze kawałki.
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak 5 cm ponad i dodać grzyby z zalewą. Gotować do miękkości ziemniaków.
    Dodać zakwas na żurek i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Jeszcze pogotować kilka minut na wolnym ogniu.
    Dodać pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku.
    Dodać zahartowaną śmietanę i tuż przed podaniem dodać jeszcze posiekany koperek. Zupa powinna być dość gęsta.
    Smacznego.

Porady

Z uwielbieniem wspominamy babcine kuchnie. Taka zalewajka, to palce lizać. Przywołuje miłe wspomnienia. Nikt nie myślał kiedyś, czy wegetariańskie danie, czy nie. Babcia gotowała z tego co było w domu, z tego co było zgromadzone z pola, z lasu. Taka zupa ma przepiękny zapach grzybów, koperku. Smak lekko kwaśny za sprawą ukwaszonej mąki żytniej, złagodzony śmietaną. Czasami była okraszona skwarkami, albo z kawałkiem swojskiej kiełbasy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować