REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Dania wegetariańskie

Zdrowa i smaczna dieta powinna być w jak największym stopniu urozmaicona. Nie jest więc dobrym pomysłem jedzenie każdego dnia tradycyjnego schabowego z ziemniakami i odrobiną surówki. Warto włączyć na stałe do swojego jadłospisu dania jarskie. Mogą być one bardzo smaczne, wielokolorowe, zdrowe i pożywne. Wyjaśniamy poniżej dokładniej, co to są dania jarskie i jakie są ich charakterystyczne cechy. Podpowiadamy również, w jaki sposób można je przygotowywać, aby wychodziły pyszne oraz nigdy się nie znudziły. 

liczba przepisów: 4308
Dodane przez: rena123 portret

Roladka "Pawie oczko"

Wyśmienita wegetariańska roladka. Cieszy oko i podniebienie :)

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 10.10.2014 | wyświetlono: 2187 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

Co to są dania jarskie? 

Dania jarskie to potrawy przygotowane bez użycia mięsa. Powstają z produktów pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, strączki, orzechy, owoce, nasiona, pestki, kasze, płatki czy ryż. Dania jarskie to również zupy i innego potrawy jednogarnkowe, a także wszelkiego rodzaju produkty mączne, takie jak np. pierogi, kluski, naleśniki, placki czy makarony.  

Jakie są dania wegetariańskie?

Zazwyczaj są bogate w cenne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze czy błonnik. Dzięki temu chronią przed różnego typu chorobami przewlekłymi. Aby zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) z dań jarskich, warto podawać je razem ze zdrowymi tłuszczami. Świetnie sprawdzą się pod tym względem zwłaszcza orzechy, awokado, oliwa z oliwek i inne oleje tłoczone na zimno, siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika czy pestki dyni. 

Jarskie dania można podawać zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Wychodzą pyszne gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone czy duszone. Nadają się świetnie na śniadanie, obiad i kolację – nie tylko w dni postne, lecz nawet w niedzielę, dni świąteczne czy podczas imprez z rodziną lub znajomymi. Są zdrowe, lekkie, pożywne i zachwycają na stole paletą różnokolorowych barw. Nigdy się nie nudzą, ponieważ składniki roślinne można dowolnie dobierać, według własnych upodobań oraz preferencji smakowych. 

Tajemnicą smaku potraw jarskich jest przede wszystkim zastosowanie odpowiednich przypraw. Można sypać je bezpośrednio na potrawy, a także przygotowywać na ich bazie sosy, dipy czy pyszne dressingi.  

Przepisy na dania jarskie

Przedstawiamy przepisy na dania jarskie w wersji polecanej na śniadanie, obiad oraz kolację. Korzystając z nich można się przekonać, że mięso nie jest absolutnie niezbędne do tego, aby komponować pięknie wyglądające dania o wybornym smaku i aromacie.

Wegetariańskie śniadanie

Popularne jarskie śniadanie to owsianka z owocami z dodatkiem jogurtu lub napoju roślinnego – np. mleka kokosowego, migdałowego czy ryżowego. Danie takie można bardzo łatwo i szybko przygotować. Wystarczy pokroić swoje ulubione owoce – najlepiej sezonowe – na drobne kawałki, a w międzyczasie zalać płatki wodą i postawić na ogniu pod przykryciem. Kiedy płatki się zagotują, należy wymieszać je z owocami i jogurtem lub mlekiem. Można w celu posłodzenia dodać np. miód czy karob.  

Wegetariański obiad

Przykładem pysznego bezmięsnego obiadu jarskiego może być sałatka z ciecierzycą, orzechami, kapustą pekińską, czerwoną papryką, jabłkiem i oliwą z oliwek. Jest to bardzo prosty, lecz wyjątkowo pożywny, sycący oraz zdrowy posiłek. Należy pamiętać o tym, aby wcześniej na noc zalać ciecierzycę, a potem gotować ją aż do miękkości. Ta roślina strączkowa jest niezwykle cennym źródłem białka, gdyż zawiera w odpowiedniej ilości wszelkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Można również z niej przygotować pyszne roślinne pulpeciki zwane falafelami, przyprawione kuminem rzymskim i podawane z sosem, np. majonezowym czy czosnkowym.

Wegetariańska kolacja

Produkty pochodzenia roślinnego świetnie nadają się również do przygotowania kolacji. Można pokusić się o posiłek na ciepło, taki jak np. bakłażany zapiekane z ryżem i różnymi warzywami, takimi jak np. cebula, papryka, marchewka czy pomidor. Kluczem do sukcesu będzie w tym przypadku zastosowanie odpowiednich przypraw, takich jak np. bazylia, oregano, pieprz roślinny, kurkuma czy wędzone papryka.