Ika 1961

Obserwujących: 5

 
Wiadomość
Użytkownik Ika 1961 w dniu 09.04.2023 19:43 opublikował przepis:

Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw

Wieprzowa słonina w dzisiejszych czasach to zapomniany i niedoceniany kawałek mięsa. Warto do niej wrócić ze względu na walory smakowe oraz niską cenę ( można ją kupić poniżej 10 złotych). Istotne również jest to, że już niewielka porcja na długo zaspokaja głód. Poniżej przypominam przepis na wędzoną słoninę, która w tej formie jest wyborną wędliną.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 09.04.2023 19:04 opublikował przepis:

Danie zero waste - mięso z rosołu duszone w śmietanie

Pyszna propozycja taniego dania obiadowego z resztek mięsa pozostałych z niedzielnego rosołu. Przygotowując takie danie nic się nie marnuje. Ponadto jest to przykład jak niewielkim kosztem można uzyskać niebanalne danie z resztek.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 09.04.2023 18:41 opublikował przepis:

Chleb na wodzie brzozowej

Wczesną wiosną zanim brzozy rosnące w moim ogrodzie wypuszczą listki to upuszczam z nich wodę. Sok z brzozy ma w sobie wiele właściwości prozdrowotnych dzięki czemu w szybki sposób możemy uzupełnić braki witamin i minerałów po zimie. Oczywiście najlepiej pić go na świeżo od razu po upuszczenia z drzewa jeśli jednak nie wypijemy wszystkiego możemy ugotować na nim zupę lub tak jak ja dodać do chleba. Potrawy z dodatkiem wody brzozowej uzyskują subtelny lekko słodki smak.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 03.04.2023 20:11 opublikował przepis:

Tort -Fale Dunaju

Popularne ciasto w formie eleganckiego tortu. Ciasto to można przygotować niewielkim kosztem jeśli użyjecie tak jak ja produktów z domowej spiżarni, jaj od kur z własnej hodowli oraz mleka, masła i śmietany zakupionych od rolnika. Dzięki takim sposobom możemy przygotować pyszny domowy tort nie nadwerężając domowego portfela.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 08.01.2023 13:57 opublikował przepis:

Rolada z boczku nadziewana sarniną

Tak przygotowany boczek jest idealną wędliną na świąteczny lub karnawałowy stół. Rolada z boczku nie tylko wybornie smakuje ale również będzie się dobrze prezentować na półmisku wędlin.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 08.01.2023 13:42 opublikował przepis:

Salceson z dziczyzny

Salceson z dziczyzny to idealna wędlina na karnawałowy półmisek wędlin. Przygotowany własnoręcznie zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 08.01.2023 13:31 skomentował:

Tradycyjny karp wigilijny

Użytkownik Ika 1961 w dniu 04.01.2023 09:03 skomentował:

Płaty śledziowe w occie z miodem

Użytkownik Ika 1961 w dniu 11.11.2022 09:10 opublikował przepis:

Polskie oliwki

W naszym polskim klimacie nie jest możliwa uprawa oliwek. Jednak są owoce, które mogą je z powodzeniem zastąpić - są nimi owoce derenia. Krzew derenia jadalnego daje słodko-cierpkie owoce o owalnym kształcie i czerwonym kolorze, dzięki czemu może idealnie imitować smak i wygląd oliwek. Przygotowane oliwki z derenia w smaku i wyglądzie będą przypominać oliwki Kalamata. Dereń przed wojną wykorzystywała w kuchni każda gospodyni. Potem odszedł w niepamięć. Dziś dereń wraca do łask. Z jego owoców oprócz oliwek można przygotować również nalewkę, dżem lub galaretkę.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 11.11.2022 08:21 opublikował przepis:

Zupa z kapusty pekińskiej z dodatkiem kimchi - danie zero waste

Danie typu zero waste. U mnie w kuchni nic się nie marnuje - przepis, który prezentuję poniżej jest sposobem na wykorzystanie resztek od pieczonego drobiu. Na resztkach pieczonego mięsa, skóry oraz skrzydełkach można przygotować smaczny oraz bardzo aromatyczny wywar, który jest idealną bazą pod zupy.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 10.11.2022 16:21 opublikował przepis:

Kiełbasa z dziczyzny z dodatkiem kolorowego pieprzu

Grubo młotkowane ziarna kolorowego pieprzu doskonale podkreślają smak kiełbasy z dziczyzny. Ostry i pikantny smak czarnego pieprzu, kwiatowy smak i aromat, z nutą pieprzowo – sosnową zielonego oraz delikatne, a jednocześnie orzeźwiające nuty czerwonego i białego pieprzu tworzą harmonijną kompozycję z wyrazistym smakiem dziczyzny.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 10.11.2022 15:52 opublikował przepis:

Tradycyjna pieczona gęś w całości

Pyszna aromatyczna gęś pieczona. Smak gęsiny podkreślają aromatyczne przyprawy oraz polska szara reneta.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 10.11.2022 14:59 opublikował przepis:

Pasztet z jelenia z dodatkiem letniej trufli

Wykwintny pasztet z jelenia z dodatkiem letniej trufli, która znakomicie podkreśla i uzupełnia smak dziczyzny.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 10.11.2022 14:35 opublikował przepis:

Szynka z dzika pieczona z kością

Iście szlacheckie danie - soczysta, krucha szynka z dzika pieczona w aromatycznych ziołach.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 10.11.2022 13:51 opublikował przepis:

Smażona flądra podana z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki

Pyszny pomysł na danie obiadowe jak z nadmorskiej restauracji.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 10.11.2022 13:25 opublikował przepis:

Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

Ostatnia już cukinia z mojego warzywniaka. Tym razem z nadzieniem mięsnym oraz zapieczona w sosie pomidorowym. Prosto i pysznie.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 10.11.2022 10:23 opublikował przepis:

Kotlety mielone mięsno-warzywne

Pyszne soczyste kotlety z sarniny z dodatkiem duszonych na maśle warzyw.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 07.11.2022 21:08 opublikował przepis:

Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym

Tradycyjny pomysł na pyszny obiad.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 07.11.2022 20:19 opublikował przepis:

Grochówka w staropolskim stylu na dziczyźnie z korzennymi przyprawami

W staropolskiej kuchni używano mnóstwo przypraw takich jak : ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran, gałka muszkatołowa, pieprz, które podkreślały i wydobywały smak potraw. Poniższy przepis ściśle nawiązuję do tradycyjnej kuchni szlacheckiej gdyż oprócz aromatycznych, korzennych przypraw smaku zupie nadaje dziczyzna.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 07.11.2022 19:21 opublikował przepis:

Rosół z bażanta

Bażant to tradycyjny przysmak kuchni staropolskiej ze względu na szlachetny smak. Bażanta jak każdą dziczyznę przed ostateczną obróbką należy poddać kruszeniu, aby w pełni wydobyć jego smak i aromat oraz by mięso było kruche po przygotowaniu i smaczne.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 07.11.2022 18:11 opublikował przepis:

Tort w staropolskim stylu z klasyczną dekoracją z kremu białkowego

W staropolskiej kuchni popularne były torty wykonane z kruchych blatów i przekładane dżemami owocowymi. Poniższy przepis nawiązuje właśnie do takich przepisów . Dekoracja została wykonana w stylu klasycznym. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych tylek. Tort jest prosty w wykonaniu, a cieszy zarówno oczy jak i podniebienie.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 04.11.2022 18:51 skomentował:

Ciasto anielskie w zimowej wersji

Użytkownik Ika 1961 w dniu 03.11.2022 20:57 opublikował przepis:

Zimowe babeczki z choineczką

Urocze babeczki z dekoracją w kształcie choinki. Cieszą zarówno smakiem jak i wyglądem.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 03.11.2022 16:20 opublikował przepis:

Ciasto anielskie w zimowej wersji

Delikatny biszkopt na białkach w zimowej aranżacji.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 03.11.2022 13:42 opublikował przepis:

Rydze w sosie maślanym z nutą cytrynową

Zebrane prosto z leśnej polany rude rydze w sosie maślanym z lekka nutą cytrynową.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 01.11.2022 19:47 opublikował przepis:

Bardzo prosty torcik jabłkowo - pigwowcowy

Elegancki tort z delikatną masą jabłkowo - pigwowcową który zaskakuje smakiem i wyglądem oraz łatwością przygotowania.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 27.10.2022 20:26 skomentował:

Lekki krem malinowy

Użytkownik Ika 1961 w dniu 24.10.2022 13:54 opublikował przepis:

Lekki krem malinowy

Znany i lubiany krem na bazie zaparzanych białek, dziś znów powraca do łask i zyskuje na popularności. Krem sam w sobie jest idealnym deserem. Świetnie nadaje się jako wypełnienie do rurek, eklerów i ptysi. Dzięki temu, że zachowuje formę, kształt i się nie rozpuszcza warto go użyć do dekoracji ciast i tortów.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 23.10.2022 17:53 opublikował przepis:

Kotlety wieprzowe z kością duszone z szarą renetą i rydzami

Pyszne jesienne wydanie kotletów wieprzowych z soczystą szarą renetą i rydzami.

Użytkownik Ika 1961 w dniu 23.10.2022 15:24 skomentował:

Kotlety mielone Cioci Stasi

Użytkownik Ika 1961 w dniu 22.10.2022 21:24 opublikował przepis:

Elegancka tarta malinowo-pigwowcowa

Tarty zarówno w wersjach słonych jak i słodkich od wielu lat cieszą się nieustającą popularnością. Ja proponuję wersję na spodzie biszkoptowym z orzeźwiającą pianką z pigwowca japońskiego i lekkim kremem malinowym. Eleganckiego wyglądu nadają rozetki z kremu malinowego oraz dekoracja z malin, bratków i listków mięty.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 22.10.2022 19:06 opublikował przepis:

Szczupak w naturalnym sosie

Tradycyjna staropolska kuchnia przez wieki była znana i naśladowana w wielu europejskich krajach. Francuscy mistrzowie i klasycy literatury kulinarnej zachwycali się smakiem polskich raków, dziczyzny, pstrągów, ale przede wszystkim smakiem szczupaka. Przepis, który prezentuję poniżej nawiązuje do tradycyjnej receptury na szczupaka w naturalnym sosie.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 20.10.2022 13:51 opublikował przepis:

Pierogi ze świeżymi leśnymi grzybami i kaszą pęczak

Sezonowe pierogi z mieszanymi grzybami leśnymi.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 17.10.2022 18:24 skomentował:

Szarlotka jak za dawnych lat z szarą renetą

Użytkownik Ika 1961 w dniu 17.10.2022 15:30 skomentował:

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek

Użytkownik Ika 1961 w dniu 17.10.2022 13:18 skomentował:

Jesienne danie jednogarnkowe z rydzami

Użytkownik Ika 1961 w dniu 17.10.2022 13:16 skomentował:

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek

Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 20:12 opublikował przepis:

Foremkowy chleb na liściach chrzanowych

Tradycyjny chleb na zakwasie i surowym cieście, pieczony na liściach chrzanowych w kamionkowych foremkach.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 19:37 skomentował:

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek

Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 19:36 skomentował:

Szarlotka jak za dawnych lat z szarą renetą

Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 19:31 opublikował przepis:

Otopa z boczku z szarą renetą i rukolą

Otopa nazywana jest różnie w innych regionach kraju np. tuszonka lub świeżonka. Tradycyjna otopa to smażone kawałki boczku. Dzisiaj natomiast prezentuję jesienną wersję tej potrawy z kawałkami szarej renety i rukolą.

Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 14:31 skomentował:

Szarlotka jak za dawnych lat z szarą renetą

Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 14:29 skomentował:

Szarlotka jak za dawnych lat z szarą renetą

Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 14:21 opublikował przepis:

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek

Tradycyjny przepis mojej babci na domowy gotowany boczek.

Użytkownik Ika 1961 w dniu 16.10.2022 13:30 opublikował przepis:

Jesienne danie jednogarnkowe z rydzami

♪♪♪ O Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz, Jaka piękna sztuka! Rudy Rudy Rudy Rydz, A ja Rydzów szukam. O Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz, Mam na Rydza smaczek, Rudy Rudy Rudy Rydz, Lepszy niż maślaczek, ♪♪♪ Podczas ostatniego grzybobrania udało mi się zebrać dużo młodych pięknych rydzów dlatego postanowiłam przygotować z nimi sycące danie jednogarnkowe.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 15.10.2022 14:31 opublikował przepis:

Szarlotka jak za dawnych lat z szarą renetą

Kiedy za oknem złota polska jesień, a w sadzie mnóstwo dojrzałych jabłek obowiązkowo na stole musi pojawić się tradycyjna szarlotka z polskiej szarej renety. Mnie i mężowi najlepiej ona smakuje jedzona na tarasie przy ostatnich ciepłych promieniach jesiennego słońca.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 14.10.2022 22:04 opublikował przepis:

Pierogi z maślakami pstrymi i kaszą gryczaną niepaloną

Jesienna wersja pierogów z maślakami pstrymi i kaszą gryczaną krakowską niepaloną. Smak i aromat grzybów oraz kaszy podkreśla duszona cebulka na gęsim smalcu.

Użytkownik Ika 1961 w dniu 14.10.2022 21:18 opublikował przepis:

Domowa kiszona kapusta z buraczkami ćwikłowymi

Połączenie białej kapusty i buraczków ćwikłowych jest znane od lat. Tak Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce z 1885 roku pisała we wstępie do przepisu na sałatę zimową z kapusty na czerwono, że jest ... "Daleko smaczniejszą i zdrowszą od czerwonej parzonej, a równie ładną z powierzchowności jest biała urządzona na czerwono w następujący sposób: piękną białą kapustę, wybierając same ścisłe główki, poszadkować cienko. Osobno obrać na dwie kopy kapusty, pół ćwierci ćwikłowych buraków i pokrajać je w cienkie plastry. (...) Kapusta taka ma tę wielką zaletę, iż oprócz ślicznego różowego pozoru, nabiera słodyczy od buraków. Im więcej buraków, tem czerwieńsza." Tak przygotowywała tę sałatkę Lucyna Ćwierczakiewiczowa ja natomiast przygotowałam ją w lekko zmienionej formie tak jak robiła moja babcia.

Użytkownik Ika 1961 w dniu 13.10.2022 11:42 opublikował przepis:

Konfitura z derenia

Dawniej bardzo popularna konfitura z derenia szczególnie na kresach. Konfitura z derenia charakteryzuje się cierpko - kwaskowym smakiem. Jest idealna do dekoracji ciast, a także jako dodatek do zimowej herbatki.
Użytkownik Ika 1961 w dniu 09.10.2022 13:06 opublikował przepis:

Łazanki z kapustą i świeżymi leśnymi grzybami

Domowe łazanki z leśnymi grzybami (borowiki, maślaki pstre i podgrzybki).

To może cię zainteresować