Kiełbasa z dziczyzny z dodatkiem kolorowego pieprzu

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Grubo młotkowane ziarna kolorowego pieprzu doskonale podkreślają smak kiełbasy z dziczyzny. Ostry i pikantny smak czarnego pieprzu, kwiatowy smak i aromat, z nutą pieprzowo – sosnową zielonego oraz delikatne, a jednocześnie orzeźwiające nuty czerwonego i białego pieprzu tworzą harmonijną kompozycję z wyrazistym smakiem dziczyzny.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 7 kg przemrożonego mięsa z jelenia, sarny i dzika (szynka, kark, łopatka, okrawki)
    3 kg świeżego boczku z dzika
    15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extra vergine
    22 g czosnku granulowanego
    roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
    grubo roztarty w moździerzu kolorowy pieprz 40 g
    płaska łyżka cukru
    około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy

    12 - 15 m jelit kiełbasianych
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa z dziczyzny z dodatkiem kolorowego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, czosnek oraz młotkowany kolorowy pieprz i jałowiec. Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać.
  • przygotowanie 2. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.
    Dla najlepszego smaku kiełbasę najlepiej wędzić w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych.
    Gorącą uwędzoną kiełbasę pozostawiamy do ostudzenia w otwartej wędzarni.
    Wystudzoną kiełbasę wyjmujemy z wędzarni, ale pozostawiamy powieszoną na kijach wędzarniczych przez 5-6 godzin. W tym czasie kiełbasa powoli zastyga. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do dalszego przechowywania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować